2011-11-16 Träning i vårt hus på Lotus, Pest-control etc.

I morse kom vår housekeeper Ned (hon jobbar även med marken på vårt område) och ringde på. Hon hade med sig en plastpåse med mjuka varma bakverk som typ små våfflor och frågade om jag hade en liten tallrik. Hon lade upp fyra bitar och bad mig smaka. Det smakade ägg och kokos och enligt henne var det även riven *pumpa i dem. Jättegott! Kul att hon kommer så där överraskande med något gott som är typiskt thailändskt.

*Det där med att hon skulle förklara att var pumpa i var rena gissningsleken. Hon sa att frukten heter "Fack tåång" och försökte förklara med stora gester att det var en stor frukt och jag tittade i en förteckning om thailändska stora frukter, googla på namnet men det var inte lätt att veta vilken hon menade.

Då slog det mig att jag kunde ju ringa Christer som är fena på thailändska så fick han prata med Ned. Under tiden som de pratade slog det mig att det måste vara pumpa hon menade och googlade på det och det var rätt. Christer kollade också vidare på pumpa och meddelade sedan att på thailändska heter pumpa fack-tåång (ฝัก-ทอง). Då har vi rett ut det.

 
Goda bakverk av bl.a ägg, kokos och pumpa

Då jag även innan Christers kommentar på mitt förra inlägg om Pest Control, som görs i husen och på växterna i gång per månad, känt en viss orolighet vad det är för ämne de sprutar med ringde jag Peter på Cha-ba som vi på området har avtal med när det gäller bl.a. det.

Peter berättade att det huvudsakliga ämnet är Cypermetrin som späds ut om en kapsyl Cypermetrin till åtta liter vatten, dvs. enligt honom en hyfsat svag dos vilket är fullt tillräckligt för att hålla insekter och skadedjur borta. Det man ska tänka på när de sprutar medlet, som de endast gör längs golvet vid väggarna, är att man för att inte utsätta sig för onödig risk ska hålla sig borta från huset tills medlet avdunstat och torkat. Därefter avger den inga gaser som för oss kan vara skadliga mer eller mindre beroende på hur känslig man är förstås.

Självklart vore det allra bästa att inte spruta alls eller använda någon typ av biologiskt medel men då är det inte säkert att samma effekt uppnås. Självklart står det var och en fritt att avsäga sig pest-contollen om man inte vill eller är orolig men då får man själv ta ansvar för att huset inte drabbas av några skadedjur när man inte är på plats under längre tider.

I Thailand finns ingen lagstadgat regel för de olika bekämpningsmedlen och de kan i princip använda vilka medel som helst. I detta fall har dock Peter kollat fakta om de olika medlen och gjort ett medvetet val för att det ska vara så "skonsamt" som möjligt av hälsoskäl. Han använder samma medel i sitt eget hem och om det skulle vara livsfarligt skulle han givitvis inte använda sig av medlet. 

Vi människor är i övrigt inte så noga när det gäller kemiska medel då man utan att ens fundera kan spruta på sig myggmedel på kroppen för att skydda sig mot myggor, använda "egna" sprayflaskor som man köpt i affären mot ohyra, myggspiraler etc. utan att egentligen veta ett dugg hur det påverkar oss framöver.

Det gäller även rökning av cigaretter, fast de flesta upplysta vid det här laget, vet att det farligt, som innehåller en massa gifter som en del gladeligen suger i sig flera om dagen utan att blinka. Det gäller ju även snus. 

http://www.niquipedia.com/what-s-in-a-cigarette

För att övergå till ett trevligare ämne i hälsans tecken är att Susanne, Anders och Lena kom för till vårt hus för att få lite träningstips av mig och de var jätteduktiga och kämpade tappert så svetten rann.

  
Lena kämpar duktigt med nedre magövningar och Anders tränar ryggen och magen med hjulet.

På eftermiddagen besökte vi onsdagmarknaden för inköp till Curryräkorna till kvällsmat och det blir sedan tidigt i säng då vi åker till IKEA i Bangkok i minibuss tillsammans med några andra i morgon bitti. Minibussen hämtar oss kl. 06.00. och vi åker hem från Ikea kl. 16.00. Denna tripp anordnas av Chon, Huayyang Travel & Event, på Driving range och kostar 800 baht per person och det är billigt tycker vi.


Våra grönsaker vägs...




Blomsterarangemang


Kvinnorna som trär upp blommorna för hand...