2011-11-28 Besök på Sanuk, den svenska skolan i Huay Yang

Kirsi, 39 år, är utbildad förskollärare och som bor normalt i Borlänge, och tog emot mig för att göra ett litet reportage om skolan årskurs 1-9 (6-16 år) och barnklubben (3-6 år) samt förskolan (3-5 år) för skandinaviska barn. Jag pratade även med Annelie, 40 år, som är lärare och bor normalt i Visby. Båda verkar trivas utmärkt och ser det, som jag uppfattade det, som en "ynnest" att få utöva sitt yrke i Thailand med den erfarenhet som det ger.  

Skolan i Huay Yang etablerades i januari 2011 och ligger i resortområdet NishaVille som gränsar till nationalparken och den svenska personalen på denna skola söker arbetstillstånd via NishaVille.

Skolan ligger precis vid havet och har stranden som “skolgård” och den ligger otroligt vackert och fridfullt med havet framför sig och det vackra lilla templet bakom skolhuset.

Verksamheten i skolan pågår än så länge from den 21 november till den 31 mars 2012 med uppehåll för jullov mellan v. 51 och v. 1. Målet är att de i framtiden ska kunna ha skolan öppen hela läsåret.

För närvarande är det totalt 11 barn som går på skolan varav den yngsta är snart fyllda tre år och den äldsta 14 år.

Barnen får en aktivitetsbok som de kallar Thaiboken och som de kan fylla i sina aktiviteter. Barnen får lära sig räkneorden och artighetsfraser samt olika frukt och matnamn på thailändska. På barnens låda med tillhörigheter står deras namn på både svenska och thailändska.

Kl. 10.00 var det fruktstund för alla barn och ungdomar och de sitter tillsammans och äter. De barn som går i skolan får sina teoretiska uppgifter att utföra via e-post från deras skola i hemlandet och läraren på Huay Yang skolan har ständig kontakt med elevens ordinarie lärare.  

De gör även aktiviteter samt utflykter med barnen.

Jag frågade de äldre eleverna i 12-14 års ålder hur de trivdes i skolan och de trivdes bra men ville bara var där en kort begränsad tid då de längtade hem till sina kompisar i Sverige.

De mindre barnen såg ut att trivas bra med tillvaron och lekte och hade kul med sina nyfunna kompisar.

Det här kan ju vara intressant för de föräldrar som åker till Thailand under skoltid samt för t.ex. mor- och/eller farföräldrar eller andra som vill rå om barnen i Thailand men inte vill att de ska missa skolan då det föreligger skolplikt i Sverige.


Skolan med havet på ena sidan och tempelområdet på andra sidan




Ingången till Barnklubben och Förskolan samt Skolan


Kirsi med barnklubben och förskolebarnen










Fruktstunden förbereds av den thailändska personalen som även är behjälplig i samband med det thailändska språket.


Skolans veranda med vacker vy ut över stranden och havet


Här äter alla på skolan tillsammans, dagisbarn, skolelever och lärare








Det vackra lilla templet bakom skolan


Tempelområdet



Om du är intresserad kan du få vidare information via skolans hemsida

http://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-skolan

Stort tack till personalen och alla barn för att jag fick komma på besök och se hur ni har det.

På eftermiddagen cyklade jag till Rangen och slog ett par lådor golfbollar tillsammans med Susanne, Lena och Hasse. "Min" instruktör Janne har nu gett  mig ytterligare instruktioner för att jag ska ha möjlighet att utveckla tekniken så det går framåt i golfspelandet som så småningom kanske kommer att ske på en riktig golfbana. Vi får väl se hur det blir med det.

Just nu känns det ganska avlägset då jag börjar bli medveten om att det inte är så enkelt som det kan se ut. Det gäller att fokusera på att utgå ifrån den viktiga grundställningen vid varje slag och inte börja slarva och tappa koncentratioen. Då går det inte så bra utan bollen far iväg okontrollerat åt alla håll och kanter eller så stannar den helt enkelt kvar på mattan.  

Kvällsmålet avnjöts på Maew. 

Kommentarer:

1 Marie:

Ligger skolan i den lokal som tidigare var restaurang? Tycker att jag känner igen huset och lokalerna.

2 Matilda:

Ja jag med, ser ut som den resturang vi kallade "vita huset" som låg brevid Bengts.

3 Birgith:

Var där när det fortfarande var restaurang, den låg fantastikst fint. Dom hade placerat bord och stolar i sanden. Jättemysigt. Barnen har en fantastikt fin skola, fast det är dom nog för små att förstå. Tack för inblicken.

4 Annika:

Till Marie, Matilda och Birgith: Jepp det är det, gamla Sea Breeze är borta och har blivit skola.

5 Lotta:

Förstår att de äldre barnen kanske inte vill vara där så länge pga kompisar. De små måste tycke att det är helt underbart fast kanske inte på samma sätt som vi.

6 Annika:

Till Lotta: Mmmm, instämmer så verkar det vara. Kanske roligare om man har kompisen med i Thailand som också går i skolan. De har ju inte så långa skoldagar där, 08.30-14.30 så de hinner vara lite lediga också.

Kommentera här: