2013-12-17 Storsinthet, artighet och tålamod är en dygd i Thailand

Det är många faranger här i Huay Yang, säkert även i andra bostadsområden i Thailand, som verkar glömma bort att de bor och vistas i Thailand, framför allt på de olika områdena här i byn. Majoriteten är svenskar och då ska det givetvis enligt en dels åsikter vara svenska regler som gäller även fast området ligger i Thailand. Lite märkligt tankesätt tycker jag...
 
Varje område har skapat regler för hur man ska på bete sig, enligt svenska mått, vad man får och vad man inte får göra på respektive områden. En del har pärmvis med regler andra några få punkter.
 
Innan reglerna fastställs finns det mer eller mindre en uppsjö av idéer till regler som de som bor i området, eller de som går i bräschen och är mest engagerade av alla allehanda helst vattentäta regler, som anses vara viktiga för områdets överlevnad och/eller trivsel. 
 
Att beträda ett område känns ibland som att lämna Thailand och komma in i ett litet Sverigesamhälle. Man kan börja med att läsa på grinden. Grinden ska vara stängd eller inte, motorfordon av alla de slag ska lämnas utanför området, om det inte gäller transporter förstås, oavsett om det finns parkeringsmöjligheter utanför området eller inte.
 
Väl inne i området gäller det att noggrant kolla vad som gäller precis där. I varje område finns det en eller flera boende som tagit på sig den, för dem, ansvarsfulla uppgiften, att noga ser till att reglerna följs till punkt och pricka utan någon pardon eller flexibilitet för regler är till för att följas annars blir det kaos. 
 
Man (regelälskarna) utgår därmed ifrån att de som bor, hyr eller gästar området har slutat att tänka själv vad som är ordning och reda då sunt förnuft eller vanligt vett och etikett kan skilja sig hur mycket som helst från den ena till den andra.
 
De som inte följer de allehanda reglerna kan då i sämsta fall få en offentlig avhylning eller få finna sig i att bli utfryst av den eller de på området som anser att man felat om man inte omedelbart skärper sig.
 
Det kan inte vara lätt att vara hyresgäst på ett område, då de säkert har ögonen på sig mer än någon annan att de inte begår det minsta fel som kan stöta sig mot reglerna.
 
I Thailand är det en dygd att möta människor med respekt, storsinthet och tålmodighet men i våra områden verkar det inte gälla där. En del verkar tom "må bra" av att klanka ner på sina medmänniskor, baktala eller vara allmänt sura och tvära och sprida dålig energi.
 
Är man klok inser man att den som gapar och skriker mest och är respektlös oftast är olycklig och mår sämst själv om det kan vara en tröst.
 
Min önskan är att våra områden istället präglas av den Thailändska stilen och att vi behandlar varandra med respekt, storsinthet och tålamod så kan de flesta av områdesreglerna skippas.
 
Det viktigaste för oss faranger är att vi följer de Thailändska lagarna samt den vett och etikett som gäller här i landet. De svenska reglerna bör stanna i Sverige.  
 
Vårt underbara hav och vågor som rullar in mot Huay Yang Beach
 
Jag önskar dig den bästa tisdagen som bara finns! 

Kommentarer:

1 Titti:

Bra skrivet....vi gillar regler i Sverige...en del mer än andra...
Har ju bott på två områden innan vi köpte vårt lilla hus... på ett ställe fick vi besök och omtalat regler strax efter vi anlänt.....ja ja.
Därför känns det till viss del bra att bo så att vi bestämmer själva....ha ha vi brukar skämta om poolregler....fast vi ingen pool har!
Kram Titti

Svar: Tack Titti och skönt för er att ni kan rå er själva utan en massa regler. Kul det där med poolregler fast ni inte har någon:-)) Kram till dig från mig!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Pia:

Ja ja. Surkärringar av båda könen finns det gott om! Vi har blivit av med några;-)) håll till godo!

Svar: Ha, ha Pia jag förstår precis vad du syftar på:-)) Kram till dig från mig!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Tobbe:

Bra skrivet.
Jag har med fått en avhyvling på ett av områdena.
Det är ju som sagt roligare om man kan prata med varandra och förklara varför man stör sig på en viss sak.

Svar: Tack Tobbe, jag håller med dig till 100 %. Att någon känner sig "störd" kan ju innebära både det ena och det andra och hur ska man veta om den som känner störd inte berättar på vilket sätt den blir det...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Gert Kjellsson:

Hej Annika, jag fick just adressen till dig av mina goda grannar. Vi är själva i skottgluggen och parallellerna är påtagliga. Jag håller just på att "skriva av mig i besviken ilska". Jag delger dig vad jag skrev igår och ser som ett utkast till något jag vill gå vidare med. Här är utkastet:

Det är något konstigt med oss svenskar. I sverige ondgör vi oss över främmande kulturer som inte passar in. När vi så flyttar till semesterparadiset Thailand om så bara för en månad blir vissa av som förbytta. Det kan vara din närmsta granne som upplevs som timid, vänlig och tillmötesgående. När han eller hon får möjligheten att i grupp utöva utpressning blir beteendet destruktivt utom för individen själv. Detta sker just nu i ett område kallat Baan Sabay, beläget ca 17 km väst om Hua Hin.
Baan Sabay startade med parollen – bygga hus i Thailand behöver inte kosta mer än 200000 kr -.
Många nappade på konceptet och till en början såg allting ut att vara alldeles för bra. Efter ett par år började en del sprickor i området synas allt tydligare. Det handlade bl.a om splittring i ägandet av området.
Nu var alla husen, 40 st, färdigbyggda. En del inte mycket dyrare än vad som utlovats, men också
hus av mer påkostad karaktär. I det här läget är många rådvilla om vad som skall ske med deras semestersatsning. Ett par stycken inser allvaret och ser till att hus och tomt får egen lagfart. Det är nu som en handfull individer på området lyckas enas om en villaförening där alla under olika former av utpressning tvingas gå med. Man tar hjälp av en konsultbyrå som åtar sig mot betalning att snärja in ägarna till husen. Komma ur den snaran har hittills ingen lyckats med. Som tillägg till den serviceavgift som utlystes vid byggstart måste nu de insnärjda betala ca 50% mer, för servicen att vara insnärjd förutom en större engångssumma vid det ”frivilliga” inträdet i villaklubben. Villaklubbens största uppgift tycks vara att driva in avgifterna till konsultbyrån, och det är här din granne antar flockinstinkten och skapar egna lagar i – Thailand-. Nu ger man sig på dom som har egna lagfarter, kanske med motiveringen att de tidigare inte hade lagfart, - en etnisk rensning. Man använder verktyg om hot om att stänga strömmen om man inte betalar. Om man inte betalt inom ett år tänker man förverka det då strömlösa huset. Käre vän, dom bor närmare dig än du tror.

Svar: Hej Gert, Tack för att du ville delge mig ditt "utkast" och det låter inget vidare det du beskriver. Jag hoppas verkligen att du/ni får ordning på problemet men det du beskriver om människans märkliga beteende i vissa situationer förvånar mig inte ett dugg. En del människor är inte bättre än så och det är bara att beklaga när de inte inser det. Tyvärr finns dessa människor överallt där vi minst anar det, precis som du skriver...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Benny sundberg:

När jag och min fru köpte ett litet underbart hus i byn, så va det det första vi gjorde va att visa respekt för alla bybor och försöka att förstå dom regler som finns där,vi är ju bara gäster där även om vi har köpt ett boende där.

Svar: Tack Benny och det är precis så vi måste göra, håller med dig till 200 %.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 Ann:

Hej Annika
Du har så rätt så, man måste ta seden dit man kommer.
Ha det underbart, vi har börjat vår nedräkning men har dock 9 veckor kvar innan avresa till HY

hälsar Ann

Svar: Tack Ann för din respons och ha det underbart ni också och välkomna till vårt paradis HY!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

7 Anna K:

Åh vad jag känner igen din beskrivning. Och i turbulensen var det väldigt skönt att få stöd av en person med en betydligt mer positiv och öppen livssyn ;)
Man får, som du skriver, anta att dessa personer inte mår så särskilt bra egentligen.

Svar: Tack Anna för fin kommentar och det är alltid skönt att läsa om de som får ett positivt stöd och hjälp för att bryta ett negativt tillstånd när någon härjar och lever ut sitt missnöje.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

8 Inger & Arne:

Man blir ledsen när folk ska spela hobbypoliser.
Sverige är Sverige men Thailand hoppas vi förblir Thailand annars kan man stanna hemma i Sverige. Vi har i alla fall gjort vårat val.




Svar: Tack Inger och jag håller med dig till 200 %!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

9 Lars med familj:

Det är skrämmande likheter mellan vad som försigår i Huay Yang och det Gert beskriver. Skillnaden är att i Huay Yang vågar ingen ifrågasätta SLSS, det har man sett till genom att tillämpa härskartekniker när någon på t ex årsstämman vågar ställa frågor. Det fanns många som reagerade på att styrelsen beviljat sig ökat arvode trots att sjukvårdsdelen gick med förlust, en förlust som medlemmarna sedan fick skjuta till extra medel till.
Precis som Gert har inte vi heller kunnat välja att stå utanför villaklubben, det var bara att gilla läget eller ta de hotade konsekvenserna.
De här metoderna är inget att vara stolt över som svensk och det ger en dålig bild av oss.



Svar: Tack Lars för din kommentar. Jag tycker dock att dina åsikter och synpunkter på SLSS och styrelsen vore bättre att ta med dem så har du möjlighet att får svar på dina funderingar och synpunkter. Min blogg är inte rätt forum för det då mitt inlägg i huvudsak handlar om de ordningsregler som skapats av de som bor på respektive område ....
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

10 Margareta:

Vi kommer till Huay Yang nu på söndag och det är andra gången vi är där. Vi tyckte mycket om byn och alla människor sist vi var där men vi som besökare vill också ha det genuina och thailänska när vi besöker er. Vi åker ifrån Sverige med allt vad det betyder för att kunna uppleva lugn, ro och som sagt det genuina Thailänska. Får vi inte det får vi besökan något annat ställe nästa gång.

Svar: Tack Margareta för din kommentar och vad roligt att ni återvänder till HY och jag hoppas ni får den bästa semestern här i HY ni någonsin har haft:-D Välkomna!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

11 Lars-Åke Persson:

Mycket bra och tänkvärda synpunkter.

Svar: Tack Lars-Åke!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

12 Madeleine:

Bra skrivet Annika, jag håller med dig till hundra procent. Tråkigt att en del inte kan ta seden dit de kommer.

Svar: Tack så mycket Madeleine och visst är det trist! Jag är mycket glad för alla de som bor eller vistas här och som har ett öppet sinne och en positiv attityd och som inte stödjer gnällspikarna eller de som inte har vett att uppföra sig respektfullt enligt seder och bruk.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

13 Owe :

Så klart vi ska ta seden dit vi kommer
samma "krav" som vi har på dom som kommer hit till Sverige
förstår inte varför detta ska vara så konstigt
Mwh Owe

Svar: Tack Owe, det förstår inte jag heller då det är hur enkelt som helst!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

14 Isac:

Hur många kvarterspoliser finns det i världen? För många tycker jag!
De önskade säkert att de hade fått bli skolpoliser men fröken sa nej! Du är för liten...Det tar en del igen nu!
Isac

Svar: Tack Isac och jag håller med, dig. Ha,ha, nobbad som skolpolis, det var skoj!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

15 Iréne:

Bra skrivit! Planerar en resa till HY nästa år. Då vill vi inte ha några poliser efter oss. Skämt å sido. Vill tacka för bra blogg!

Svar: Tack så mycket Iréne och välkomna till HY! Vi får hoppas på att du/ni inte råkar hamna i klorna på någon "områdespolis" då:-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

16 Annette:

Har varit i HY 2 ggr. Har båda gångerna sett precis det som du pratar om på tyvärr mycket nära håll. Tyvärr är jag inte så jätte stolt över de svenskar som man tyvärr ser styra och ställa över Thailänderna. Ser hur de knäpper med fingrar på restauranger för att snabba på servicen och går endast i shorts å äter middag! Usch! Tack för din blogg!

Svar: Tack för din kommentar och tur nog drar inte thailändarna alla faranger "över en kam" om någon farang beter sig på ett respektlöst sätt. Var en får stå för sina blunder och ta konsekvenserna av det men visst skäms jag lite och det känns pinsamt å deras vägnar om jag är i närheten...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

17 Conny:

Hej!
Håller med dig om att vi inta bör skapa små svenska öar när vi bor i Thailand, men detta "att ta seden dit man kommer" är inget man okritiskt bör anamma. Det beror väl på vilka "seder" det handlar om. Skall vi kräva av personer som flyttar till Sverige att de totalt låter sig assimileras? Ger upp alla sina sedvänjor, traditioner, värderingar - ja att de inget har att lära oss? Få, förutom Sverigedemokrater, försvarar en sådan invandringspolitik. Så varför skulle inte vi svenskar ha ett och annat av värde som thailändarna kunde tillgodogöra sig. Ett bra samhälle är ett samhälle där vi lär av varandra; inte ett samhälle där vi ensidigt anpassar oss och håller inne med kritiska synpunker.
Förstå mig rätt: gnällspikar och negativister gillar inte heller jag. Men som sagt jag är inte heller anhängare av "ta seden dit man kommer". Vi bör alltid reflektera över vår omvärld och reagera mot saker som vi tycker är fel oavsett var vi befinner oss i världen. Det moraliska ansvaret har vi som medmänniskor oavsett nationell kontext.
Med vänlig hälsning,
Conny

Svar: Tack Conny för din kommentar och jag håller med dig så länge givandet och tagandet samt det ömsesidiga lärandet sker på ett respektfullt sätt utan misskreditering.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

18 Berit Knapasjö :

Du är så klok Annika och det är helt rätt det du skriver att den som hela tiden klagar och gnäller mår väldigt dålig i sig själv.
Ett fint ordspråk är älska din nästa så som dig själv. Jag måste se till att jag mår bra, först då kan jag sprida glädje.
Bara jag kan se till att mitt liv blir bra.
Vi måste omge oss med människor som vattnar oss, då kan vi sprida glädje runt oss och alla kommer att må bättre.
Tack för att du vattnar mig på morgonpromenaderna!

Svar: Tack min kloka vän Berit och jag har samma åsikter och synsätt som du. Tack till dig också för att du vattnar mig på våra härliga promenader och lämnar en må bra känsla som räcker länge...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

19 Birgitta:

Hej!
Bra skrivet visst skall vi ta seden dit vi kommer och respektera landet och människorna som bor där hur svårt kan det vara att fatta det? sen dessa hemmapoliser och surkart som verkar flyta upp överallt i föreningar, villaområden ,skolan ja listan kan bli lång.

God Jul på dig!

Svar: Tack så mycket Birgitta för din kommentar och vi ska se till att verka genom att vara fortsatt positiva så de negativa inte får någon näring...God Jul på dig med!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

20 Susanne E:

Vilken tur jag haft som var skolpolis :)
Härligt med så många kommnentarer, helt klart ett ämna som berör.
Kloka ord från Berit

KRAM

Svar: Ja det är ju tur det då slipper du den uppgiften, ha, ha. Ja det är roligt att frågan engagerar så många och kul med alla positiva svar. Berit är klok hon:-)) Kram till dig från mig!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

21 Eva Österholm:

Jag kommer då att njuta av att bo en längre tid i HY och ta seden dit jag kommer, det är väl det som är charmen och att lära sig andra kulturer.
Respektera varandra vart man än befinner sig.
Ha de
God Jul till er alla :)

Svar: Det är helt rätt tänkt och jag håller med dig till 180 %. Må så gott och var rädd om dig och God Jul önskar vi dig och de dina!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

22 T-K:

Hej Annika!
Bra inlägg och att du vågar ta upp detta ämne. Jag har själv blivit drabbad av att bli utskälld av en självutnämnd områdespolis för att jag har åkt in på ett område och besökt en vän.

Jag fattar inte varför man har den regeln överhuvudtaget. Är det så, att om man inte har den regeln då invaderas alla områden av MC-pensionärer från andra områden??? MC-klubben fån Orchid 2 åker till Jasmin och Colibri och super, kastar flaskor och hotar upp oss....Varför skapar vi regler innan ett problem uppstår? Jo för att hålla våra områdespoliser sysselsatta.

Har vi det bra här i Thailand eller???
Long live the king...
Long live sunt förnuft..

Svar: Tack så mycket T-K för din kommentar, ha, ha, den var kul och visst har vi det bra här i Thailand, vi som vill...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

23 Anna:

Super bra skrivet, jag har varit med om det själv några gånger.

Svar: Tack Anna och vad trist att du varit utsatt för det personligen. Jag önskar dig en fortsatt mysig jul!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

24 Monia:

Åh så bra skrivet!! Min familj var och hälsade på några vänner här i byn och barnen skulle bada. Det första som hände var att en farbror kom ut och visade barnen en skyllt där alla poolregler står.

Mina barn är 6 & 4 år så de kan inte läsa än, dessutom förstår de bara engelska så de förstod ingenting förutom att farbrorn verkade arg.
Det slutade med att de inte ville bada och att de ville åka hem igen. Fy för områdespoliser som ger sig på barn!!

Svar: Tack Monia för din kommentar och det är alltid trist när vuxna ger sig på barnen istället för att vara vänliga och hjälpsamma...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

25 Flugfiskare:

Hej Annika!
Vi hyr ett hus här i eran fantastiska by över jul och nyår med våra barn och vi har verkligen sett det underbara genuina thailändska men också det vidriga och osmakliga bittra (jag tänker inte skriva Svenska) beteendet då våran husgranne kom förbi och klagade på att mina barn är högljudda och då speciellt en liten men även vi vuxna som också låter illa :( vi är en glad småbarnsfamilj med glada, lyckliga och friska barn och visst vore det konstigt om det inte låter när man packar sig iväg till badstranden eller åker ut och äter middag på någon mysig restaurang. Nu finns det inte en chans att min familj är mer högljudd än vilken som helst svensk småbarnsfamilj utan barnen brukar få mycket beröm för att dem är snälla och väluppfostrade. Så jag kan bara hålla med, bittra russin som mår så dåligt är det bara synd om.

Le emot världen och världen kommer le emot dig :)

Svar: Tack för din kommentar och det är bara att beklaga vad ni råkat ut för, Att vara helt tyst med en barnfamilj kan inte vara lätt och att bara prata i normal samtalston kan vara nod så störande för en del. När vi bort så tätt i våra områden måste man kunna tåla ljud omkring sig, oavsett vilka ljud det är, annars är det bästa att bosätta sig själv på en öde ö långt ut i havet, men då skulle säkert vågbruset störa..ha, ha Bra uttryck att le mot världen...hur vi bemöter andra bemöts vi i regel själv..Keep smiling!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

26 Anita%25252520Andersson:

Trots att detta inlägg är lit äldre vill jag gärna kommentera följande: Att folk orkar ta med sig tvättstugesymdromet från Sverige. Varför tror de att det skall fungera - med lappar och regler - i Thiland när det inte ens fungerar i Sverige. Lite stönigt. Nej detta är ett fenomen som inte jag fattar ett dugg av. Det är bara att ignonera och vara artig, tillmötesgående, och egentligen inte kommentera. Har aldrig förstått sådana som har tid och lust med att kolla vad alla andra gör..........Nej jag tog rygg på den Thailändska tänket redan första gången - för ca 9-10 års sedan - när en utav våra anställda stirade på mig när jag sa att idag häll jag på att dö - han förstod ingentign. Endera lever man, eller också har man dött.. Jag hade sett en stor lång orm och körde ner i diket osv ..men kom till resorten upphetsad för att jag hållit på att dö ???????????????????Kramar Anita

Svar: Tack så mycket Anita för din kommentar och det är mycket vi inte förstår av andras beteende så det känns bra att bara ignorera det istället för att irritera sig på sådant som man inte kan ändra på eller göra något åt. Kul reaktion på thailändarens reaktion när han svarade dig då du sett en orm...Det är ju dessutom sant :-D Kram!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: