2013-05-30 Vi lämnar hotellet och vänder norrut, sedan österut mot Surat Thani och hemma i HY igen

Efter frukost, strax före kl. 08.00 packade vi våra MC och styrde mot norr igen. Tack till Khao Lak Bay Front Hotel för en trevlig vistelse!
 
Vi hade otur med vädret till en början då det började störtregna precis vid starten men efter några mil slutade det regna och regnkläderna åkte av.
 
Vid vägkorset vid Takua Pa tog vi väg 401 mot Surat Thani och omgivningen är hänförande vacker, framför allt i bergspassagen och några mil innan Surat Thani där vägen går genom mycket höga ogästvänliga berg. Vägen är nylagd på sina ställen så det är fröjd att susa fram där med hojen. Att åka hoj i Thailands vackra natur är oslagbart jämförelse med bil eller buss. Visst är det bekvämt att sitta i sval luft i en bil eller buss och slippa bli våt när det regnar men det är värt omaket då fördelarna är fler än nackdelarna tycker jag.
 
Visst är trafiken farlig här i Thailand, om man jämför med tex Sverige, och att åka/köra MC som vi gör är egentligen förenat med livsfara men hur man än lever kan det vara farligt. Thailändarna har ett helt annat sätt att tänka samt körsätt när de för fram sina fordon. Säkerhetstänkandet både när det gäller passagerare och last är helt olika oss västerlänningar. Men det gäller för oss att anpassa vår körning efter det och använda våra inlärda kunskaper för egen del och tänka framåt, se farorna som lurar, försöka räkna ut hur en Thailändare tänker och aldrig försöka hävda vår rätt och tycka att vi är de enda som verkligen kan framföra fordon på bästa sätt.  
 
Hänförande utsikt från bergen över nejden. På håll kunde vi höra Gibbonapornas läten från regnskogen på bergssidorna och andra djungelljud och det var verkligen häftigt att bara stå där och lyssna.
 
När vi kom fram till Surat Thani körde vi på motorvägen norrut ca 4 mil innan vi vek av på väg 4011 och körde ut mot havet genom Chayia där vi fikade på ett ställe precis vid havet.
 
Vackra gatlyktor, det är de duktiga på Thailändarna
 
Vi följde sedan vägen norrut för att hitta en Resort att övernatta på. Vi hade inte bokat något utan chansade på att hitta något bra ställe att övernatta på samt gärna med restaurang. Vi hade gott om tid att leta då klockan bara var 15.00.
 
Dessvärre var de få resorter vi eventuellt kunde tänka oss att bo på stängda för säsongen så vi beslöt att ta en rövare och sticka upp till Bansaithong Beach Resort istället där vi skulle vara vid 17 tiden om vi körde på ordentligt på motorvägen med minst 80 km/timme.
 
Dessvärre kalkylerade vi en hel del fel när det gällde avståndet, dvs en glädjekalkyl, så när skymningen föll vid kl. 18.30 och vi hade långt kvar beslöt vi att åka till närmaste PTT mack och äta kvällsmat samt sedan åka raka vägen hem till HY istället. Vi skulle komma till Bansaithong alldeles för sent för att det skulle vara värt det.
 
Vi hittade en PTT mack med riktigt bra matutbud med Thai-mat vid kl. 19.00 tiden och då var det kolmörkt.
 
Vi hade nu 6 mil kvar hem och jag var inte överförtjust över att åka så långt i mörkret på motorvägen. Dels har jag bara kört MC i mörkret här byn, dels tycker jag det är otäckt att åka på vägrenen där det kan komma både hundar, möte med MC samt fotgängare som man inte ser i tid och kan väja för.
 
Att köra så sakta som ca 50-60 km/timmen på själva vägen gillar inte bilarna och framför allt inte långtradarna då de kan ha svårt att passera. Att köra fortare än så i mörkret ville jag inte heller göra. Nåväl, det fanns inte annat att välja på än att spotta i nävarna, försöka slappna av och helt enkelt köra mellan Rulle och Bosse. Låta Rulle bana vägen och Bosse ligga bakom och förstärka sikten med sina strålkastare samt ha koll på bakomvarande trafik. Jag hoppades på att vi skulle ha lyckan på vår sida och kom hem hela utan incidenter.  
 
Vi var hemma helskinnade vid kl. 20.30 efter en dags/kvälletapp på 52 mil!!!!!
 
Jag kände mig helt slut och urblåst i hjärnan så efter uppackning och dusch var det skönt att bara sitta på altanen med ett glas kallt vitt vin och njuta av stillheten samt glädjas över att vi haft en fantastikt trevlig resa även om vi råkade köra in en hel dag på en och samma gång.
 
Nu har jag blivit en erfarenhet rikare, att köra MC på motorvägen i mörker, men den kunskapen kommer jag endast att utnyttja i nödfall, då det inte är att rekommendera. I så fall är jag helt övertygad om att det kommer att gå lika bra igen. 
 
Tack Rulle och Lotta samt Bosse för en synnerligen rolig och trevlig resa samt sällskap!
 

Kommentarer:

1 Lotta:

Nu blir det massor av kör i mörkret t o r PKK för middag framöver, ha ha!

Svar: Hä, Hä...-
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Maria:

Otroligt duktigt kört av er! Skönt att allt gick bra. Pok äe

Svar: Tack mitt hjärta och jag är lika glad och tacksam som du att allt gick bra;.) PoK Äd
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: