2014-04-13 Songkran, det Thailändska nyåret

Vi fick en trevlig kväll igår med Pia & Isac (Pisac) på Chai Chane (CC) efter en GT hos dem och när vi skulle lämna CC vid kl. 23 sprutade de lite vatten på oss med en vattenpistol och sa att de skulle ha en liten Songkranfest på CC i dag och ville att vi skulle komma dit. Det var många Thailändare på CC som började fira redan igår och det var en trevlig och uppsluppen stämning.

Det thailändska nyåretSongkran inleder regnperioden i södra delen av Thailand. Man firar nyåret from den 13 april under ca 1 vecka med olika "vattenkastningsdagar" beroende på var man befinner sig i landet. Enligt Ken är det för att ingen ska behöva missa denna specifika dag om man bor långt bort ifrån sina nära och kära som kanske bor på olika ställen i Thailand och man måste resa kors och tvärs över landet.

I Huay Yang börjar firandet av Songkran idag men själva Songkrandagen (vattenkastningsdagen) är den 17 april men det är ingen garanti för att de inte börjar tidigare samt även efter den 17 april. From idag är vår områdespersonal lediga under Songkran, ca 1 vecka för att ha möjlighet att fira med sina nära och kära. 

Enligt traditionen slänger man stora mängder vatten på varandra för att möta det nya året ren och lycklig. Songkran firas även i Burma, Laos och Kambodja.

Songkran firas överallt utomhus med att man sprutar vatten på allt och alla. Vänner och förbipasserande, samt bilar och motorcyklar. Man slänger även vatten blandat med talk, barnpuder.

Det är en mycket stor fest men den har vissa regler. Att bli "målad" vit betyder lycka, att få vatten på sig betyder att man blir ren till det nya året. Alltså är bådadera en vänlig gest. 

Att skrika ellet bli arg om du skulle råka ut för detta, även fast du inte gillar det, är ingen vettig attityd. Skratta eller le är det bästa du kan göra. Vi som faranger gör bäst i att finna oss i de Thailändska traditionerna. Om vi inte fixar det är det bäst att stanna hemma på ditt område under dessa dagar.

Ger du dig ut på stan är ett tips att stoppa ner det du är rädd om in en plastpåse eller på annat vettigt ställe, klä dig i något som inte är ömtåligt för väta eller puder.

Vattensprutandet är idag det tydligaste inslaget i firandet, men under nyårsfirandet är det många som också enligt traditionen besöker kloster för att be och ge mat åt munkar.

Vattenkastargänget i Huay Yang april 2012 

Kommentera här: