2014-08-17 Ofräscha och sunkiga gardiner finns det bot för med hjälp av duktiga Lek

Ibland funderar jag över hur det är ställt egentligen med min, som jag tycker själv, goda ordning i hemmet. I vart fall kan jag inte skryta om god ordning när det gäller våra gardiner. Egentligen borde jag inte ens blogga om, dvs. erkänna att våra gardiner i huset aldrig blivit tvättade sedan de sytts och satts upp av Tipavan från Tap Saké i oktober 2006. Det är nästan skrämmande att det gått så lång tid innan jag ens funderat på att lämna in dem för tvätt.
 
När vi bodde i Sverige plockade jag ner alla våra gardiner där och tvättade dem minst 2 gånger om året, vid jul och sommartid. Det var ju inget märkvärdigt med det och ett ganska normalt beteende.
 
Varför ändras då mitt beteende här i vårt hem i Thailand kan man ju undra. Städning och fönstertvätt sker ju varje vecka av vår Ned och där emellan kan jag själv göra lite grövre städning när andan faller på och då har jag dammat av gardinerna och skakat dem lite i bästa fall.
 
Nu har vi bott i vårt hus i snart tre år och samtliga fönster är öppna varje dag med nätfönster för så det kommer givetvis in sand- och dammpartiklar med hjälp av vindar och regn etc. Innan vi flyttade hit i september 2011 var vi i huset ca 4 veckor två gånger om året. Så mellan oktober 2006 och september 2011 kanske det inte var så jättenödvändigt att lämna in gardinerna för tvätt...
 
De sista månaderna har mitt känsliga luktsinne reagerat med en rynkning på näsan samt en och annan nysattack när jag dragit bort framför allt sovrumsgardinerna på morgonen. De började t o m lukta lika illa som en uteliggare och då slog det mig som en blixt att de kanske behöver tvättas... Vilken snilleblixt!
 
Jag frågade Lek, som tvättar vår hushållstvätt, och hon håller till på andra sidan om vår gata, om hon kunde tvätta våra gardiner. Visst kunde hon det och ville vi att hon skulle komma och hjälpa oss att plocka ner dem?
 
Jag sa att det kunde vi fixa själva och att vi skulle ta våra 4 sovrumsgardiner först, då de luktade mest illa, och under tiden kunde vi sova i Maria och Lindas rum som står tomt när de inte är här. Vilken perfekt lösning!
 
Gardinerna var klara dagen efter och det var ljuvligt att hänga upp dem fräscht doftande och rena. Lek tog 100 baht styck för att tvätta och stryka gardinerna och det kan jag inte påstå är dyrt då de är breda och långa och av kraftigt tyg.
 
Idag plockade jag ner resten av gardinerna för att lämnas i Leks vård och det ska bli så skönt när det är klart. Hoppas nästa snilleblixt kommer lite tidigare nästa gång det är dags.
 
Duktiga Lek med sina två gulliga barn. Barnen brukar komma på trehjulingen och lämna den rena tvätten och då får de alltid varsin kola av oss i glansigt fint papper och det tycker de är roligt och fnissar förtjust varje gång.
 
I övrigt har jag ägnat dagen åt att göra rent alla nätfönster noga och runt om alla fönster så det är fint när de nytvättade gardinerna sätts upp igen.
 
Vem har sagt att söndag är en vilodag? I vart fall var det inte det för mig och inte för Rulle heller som cyklade till Ban Krud fram och tillbaka, dvs. totalt dryga 8 mil.
 
Jag hoppas du får en vilsammare söndag:-)). 

Kommentarer:

1 Christina S:

Så roligt du skriver om illaluktande gardiner!
Känner så väl igen det, helt plötsligt upptäcker man något som varit vardag och som man inte tänkt på. Man blir hemmablind så enkelt! Vi har inte så mycket gardiner i vårt hus i byn, däremot har vi sådana där jalusier. Men även de borde kanske tvättas…. Något att ta tag i när vi kommer ner nästa gång, helt klart.

Svar: Ha, ha! Tack så mycket Christina och det är väl precis som du säger, man blir hemmablind helt enkelt tills "odören" ta över då kommer reaktionen så sakta:-)) Ha det så bra och ha en härlig måndag till att börja med!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Anonym:

For 2 år siden hadde jeg samme følelse som deg, kjente det luktet støv.
Lek er kjempeflink hun både tok ned og hengte opp gardinene i begge etasjer, resultatet var aldeles utmerket.
Kjenner meg riktig heldig som har henne tvers over veien.
Turid T1

Svar: Tack så mycket Turid för din kommentar och jag håller med dig om Lek till 150 %. Hon är mycket duktig och toppen att ha så nära:-))
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Eva Olofsson:

Kul med nyheterna som tillkommit under vår bortavaro och spännande att komma till Dan Sing Khon och se hur det ser ut nu.
Än så länge är det tillräckligt somrigt här i norr men vänta bara höstvinden börjar vina, regnet faller och mörkret tar över, då blir det underbart att återvända hem till HY!

Svar: Tack så mycket Eva och innan ni kommer lär det ha hänt ännu mer både här och där:-)) Välkomna hem igen!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: