2014-09-22 Immigration Dan Singh Khon (DSK) - Matnyttig info för faranger med Blå Husbok

Senast i morgon var det dags för mig att ansöka om nytt uppehållstillstånd om 365 dagar men om något skulle krångla så vill jag inte vara ute i sista minuten så jag åkte dit redan idag.
 
Tidigare har det gått bra att bara visa den Blå Husboken tillsammans med pass + kopia, ifylld blankett T 7 med foto, intyg från banken i Thailand (att 800 000 baht finns på kontot sedan 3 månader tillbaka) samt dessutom kopior på bankboken.  
 
I den Blå Husboken framgår det inte att jag eller Rulle äger eller bor i huset utan det är bara husadressen som framgår där. Med anledning av striktare regler från regeringen, som Immigration nu följer strikt, måste man visa ett köpeavtal eller hyreskontrakt för det hus eller lägenhet som man bor i.  
 
Chefen för Immigration i DSK förklarade att den Blå Husboken är till för Thailändare och egentligen inte för faranger men visar man upp den Blå Husboken tillsammans med kopia på sitt köpekontrakt eller annat likvärdigt dokument eller hyreseavtal på huset eller lägenheten är det helt okey.
 
Eftersom jag inte hade vårt köpeavtal för vårt hus med mig var det bara att åka hem igen och hämta det och under tiden skulle de göra i ordning mitt uppehållstillstånd på Immigration.
 
Chefen på Immigration informerade mig att det är många faranger som försöker lura myndigheterna på olika sätt när det gäller t ex sin boendeadress. För att visa att de äger eller hyr sin bostad i Thailand kräver Immigration nu underlag som visar det innan de kan godkänna ett uppehållstilstånd. Enligt thailändsk lag är det så och därmed bara att acceptera utan knot.
 
Han säger vidare att tidigare har de inte varit så noggranna utan varit mer toleranta. Nu är det slut med det då Thailand arbetar för ett bättre Thailand utan att man kan muta sig fram till fördelaktigare behandling för att ta sig runt lagen.
 
Efter överlämnadet av köpedokumentet på vårt hus, tog de en kopia av dokumentet/avtalet, och strax därefter var det klart och jag fick jag mitt efterlängtade uppehållstillstånd i ytterligare 1 år. Puh, vad skönt!
 
Immigration i Dan Singh Khon 
 
 

Kommentarer:

1 Christina S:

Bara att gratulera till uppehållstillståndet! Det är ju där ni vill vara!
Känns ju faktiskt ganska bra att man nu tar tag i och försöker stävja den korruption som tidigare tyvärr funnits. Även om det kanske för stunden kan innebär merjobb för den enskilde. I längden är det ju dock bättre. En fri demokrati förutsätter att man kan lita på sina myndigheter och att de är förutsägbara.

Svar: Tack så mycket Christina och jag håller med dig till 200 %:-)
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Ulf:

Hej Annika,

Hur fick ni tillgång till köpeavtalet för huset? Det jag har är upprättat på svenska med Thailandsfastigheter. Det blir väl inte immigration klokare av? Är det någon skillnad i det avseendet om man har en gul husbok, stället för blå?

Mvh
Ulf Ö

Svar: Hej Ulf, Vårt köpedokument med karta är på thailändska och det fick vi här i Thailand i samband med köpet och inflyttningen vad jag minns. Det viktigaste enligt Immigration är att man kan visa att man har ett boende här i Thailand, Enligt chefen är den blå boken fullt tillräcklig med boendedokument. Enligt honom är den gula boken inte aktuell för oss som har hus utan bara för dem som äger eller hyr lägenhet. Kanske en fråga för SLSS som är mycket insatta i vad som gäller för oss som husägare....
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Ulf:

Hej Annika,
Tack för svaret. Ja man fick ett dokument på thailändska när man köpte huset. Tur att jag kollade på din blogg. Annars hade jag lämnat det dokumentet hemma, vilket kunde bli problem vid förlängning av årsvisumet

Hälsningar Ulf Ö

Svar: Hej Ulf och vad bra att du hittade det dokumentet på Thailändska, det är ju vart fall något att komma med precis som jag erfor. Köpeavtalet på svenska är nog ingen idé. Nu har vi alltid en kopia på det thailändska dokumentet i vår Blå husbok:-)).
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Owe Waldenström:

Grattis till ett 1 års visum
måste kännas lite mer på riktigt efter att man har fått det utfärdat

är det 800 000 baht per familj eller per individ för att få stanna i ett år ?

Svar: Tack Owe och det är tredje gången nu som jag fått förlängt uppehållstillstånd och det är 800 000 baht per person som gäller varje år.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Peter och Michaela:

Hej Annika
Vi åker ner till huset i december. Vi kommer att stanna 33 dagar. Det innebär att vi på nåt sätt behöver förnya vårt turistvisum. Vi undrar om du vet om detta går att göra i Dansing Khorn eller om enda möjligheten är att åka till Rangon (alt ordna visum hemifrån)
MVH
Michaela och Peter
Lantom T4

Svar: Enligt nya turistvisaregler kan man få ytterligare 30 dagar och det går att söka i Dan Singh Khon och kostar 1900 baht. Om ni kan förlänga några enstaka dagar istället, kan de svara på där. Alternativt kolla med Thailändska ambassadens hemsida vad som är bäst för er.


Kolla på Thailändska ambassadens hemsida där bör det framgå vad som är bäst för er.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 Monica:

Hej Annika!
Fick en länk till din blogg när jag ställde en fråga på Thailandforum. Hade tänkt åka till Prachuap för att ta mig vidare till Dan Singh Khon och förlänga mitt turistvisum, men var osäker på om de har öppet och om det fungerar att förlänga där. Skulle också vara intressant att veta hur man tar sig dit från Prachuap stad.
Hälsningar
Monica

Svar: Hej, Immigration innan Dan Sing Khon har öppet måndag-fredag kl. 08-30-16.00 och där kan du förlänga ditt turistvisa med ytterligare 30 dagar. Man tar motorvägen söderut ca 3-4 km från PKK stora infart och tar av till höger där stora vägskyltar visar Dan Singh Khon. Kör sedan landsvägen ca 8-9 km och på höger sida är det skyltat Immigration. Lycka till!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

7 Monica:

Tack så mycket för svaret :)

Svar: Varsågod :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: