2014-09-22 MC Försäkring avseende Tredje part via The Viriyah Insurance

Idag har vi fixat försäkring via The Viriyah Insurance i Prachuap Khiri Khan till våra tre motorcyklar som gäller vid kollision med annat fordon. Försäkringen går in och täcker upp, till en viss gräns, för både personskador och skador på det fordon som du kolliderat med.  
 
Försäkringen för våra MC kostar 1 733 baht/år/MC. Då ingår ett maxbelopp för personskador om 300 000 baht respektive 200 000 baht samt skada på egendom/fordon om max 1 milj. baht. Det borde räcka gott och väl. Dessutom om du skulle hamna inom rättsväsendet kan försäkringsbolaget gå in med en borgen om 100 000 baht.  
 
Tredje part
Tredje part är den som står utanför ett avtal, men kan påverkas av förhållandena i det. Inom försäkring avser man ofta någon som drabbas av en skada, och riktar eller kan rikta skadeståndsanspråk mot en person som innehar en försäkring.

Första och andra part är då försäkringsgivare respektive försäkringstagare, medan tredje part är den som riktar ett sådant skadeståndsanspråk att försäkringstagaren kan utnyttja sin försäkring.

Med tanke på den trafiktäthet som finns här i Thailand och om man har otur att bli påkörd eller om en situation uppstår som medför att du kör på ett annat fordon är det bra att ha en försäkring som kan ta över och medla i de situationer där det uppstår skador både på person och fordon.
 
Som farang är det inte lätt att föra sin talan i sådana situationer och det kan uppstå ett dealande och krav på ersättning från motparten som kan vara helt utan sans och förnuft. 
 
Om detta nu skulle hända oss gör vi inget annat än att ringa till vårt försäkringsbolag direkt, var vi än befinner oss i landet, och om det är nödvändigt till polisen. De reder då ut situationen och vi slipper därmed ta en diskussion som vi med all säkerhet inte skulle klara oss ur utan att få betala mycket mer än vi tänkt oss. 
 
Den obligatoriska försäkringen på våra MC gäller bara våra egna personskador och är mycket begränsad beloppsmässigt och täcker inga eventuella skador på våra MC. Här gäller det att ha en egen personförsäkring som då går in om du är allvarligt skadad.
 
Det finns försäkringar som täcker skador på våra MC men de är dyra.
 
För vår del tycker vi det är vettigast och viktigast att ha en försäkring som vi kan ta till om det drabbar tredje part. Vi får verkligen hoppas på att inget händer med oss inblandade men om det händer är det som sagt var bra att ha en försäkring som vi hoppas fungerar tillfredsställande när vi väl behöver den. Jag är positivt lagd så varför skulle den inte göra det?
 
The Viriyah Insurance i Prachuap Khiri Khan. De finns på en större tvärgata in till vänster om du kommer på motorvägen norrifrån strax söder om norra infarten till PKK. Du ser deras logga tydligt från vägen.
 
The Viriyah Insurance logga 

Kommentarer:

1 Christina S:

Bra info!
Det är så mycket man inte vet men borde känna till. Och så gör man väl oftast så att man tror att Thailand fungerar likadant som Sverige. Får väl tillstå att vi inte funderat så mycket på det där med MC-försäkring…. Har betalat den där lilla årliga summan. Trodde nog i min enfald att det var någon slags trafikförsäkring… Vi får nog reda ut det där när vi kommer ner nästa gång!

Svar: Tack Christina för din kommentar och ju längre vi bor här desto mer får vi reda på eller upplever själva sådant som vi måste kolla upp noggrannare.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Ann:

Har haft den försäkringen ett par år och det känns bra. Tack för din förklaring som gjorde det tydligare för mig.

Svar: Tack själv Ann för din kommentar och vad roligt att du är nöjd med din försäkring!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Puttsi:

Ja, det är tydligt att det blir en vända diti december

Svar: Ja Putte det är ett klokt beslut!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Bernth:

Hej, hittade din sida/blogg när jag sökte på försäkring mc Thailand och undrar. Vad heter försäkringen? Priset du anger är det för alla tre eller per st?

Svar: Hej Bernth, Försäkringen är via Viriyah och kallas för tredjepartsförsäkring. För våra tre större MC (2 Honda Forzor 300 cc och Honda CB 500) kostar denna försäkring 1 732 baht per hoj och per år. Om du inte vet vad trepartsförsäkring innebär kan du få vidare info via Internet eller via min blogg på samma kategori.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 bernth:

Tack så mycket Annika för svaret. Har läst lite på din blogg och det finns en hel del matnyttigt för mig som för första gången ska stanna lite längre denna gång, drygt 4 månader :) Bra blogg

Svar: Tack så mycket själv Bernth för din respons och det gör mig glad att du uppskattar min blogg! Lycka till och ha det så mysigt i detta fantastiska land!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 Björne Johansson:

Intersant läsning. Skall köpa en Harley på lördag den är med säkerhet dyrare än för Forza. Vilken jag har idag men den är skriven på min kvinna. Var hittar man försäkringsvilkor för mig, då jag kommer stå som ägare. Mvh Björne

Svar: Tack för din kommentar Björne och det är bara att kolla med Viriyah försäkringsbolag eller vilket bolag du väljer så får du besked. 😊
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: