2015-04-23 Bra att veta för dig som ska begära förlängt uppehållstillstånd...

From januari 2015 är det inte längre möjligt att via Immigration i Dan Singh Khon (DSK) kunna förlänga sitt uppehållstillstånd när det gäller tex Longstay Visa (OA) som typ Retired. De hänvisar till Immigration i Hua Hin (HH) dit deras chef har flyttat. 
 
Du kan fortfarande göra t ex din 90 dagars rapportering, begära Re-Entry eller förlänga ditt turistvisa med 30 dagar på Immigration i DSK och det är ju bra det i vart fall.
 
Rulle och jag blev varse den här informationen idag när vi var på Immigration i DSK då vi dels skulle begära Re-Entry inför vår resa till Sverige i juni dels skulle Rulle begära förlängt uppehållstillstånd.
 
Jag var på Immigration vid kl. 09.00 och fixade mitt Re-Entry under tiden som Rulle var på banken i Prachuap Khiri Khan (PKK) för att få ett intyg som visar att han har minst 800 000 baht på ett bankkonto och att det funnits där i 3 månader tillbaka. Immigration vill även ha kopia på bankbokens aktuella sidor om in- och uttag. Detta intyg ska dateras samma dag som du söker uppehållstillståndet. 
 
Så långt var det inga konstigheter utan beskedet att det inte längre gick att fixa det förlängda uppehållstillståndet där i DSK kom som en kalldusch. Båda våra ansikten såg säkert ut som fågelholkar när vi dubbelkollade att vi hört rätt och sakta men säkert insåg att detta besked berörde framför allt Rulle på ett ogynnsamt sätt.
 
De log lite myndigt och sa att tyvärr kunde de inte hjälpa Rulle med uppehållstilsståndet och det hade vi nu med klarhet förstått. Suck! Det var ju inget annat än för Rulle att åka hem igen och ta på sig vettigare kläder inför sin icke planerade MC tur om dryga 12 mil upp till Immigration i HH istället för 3 mil till DSK.
 
Det fanns ingen anledning till att även jag skulle köra till HH så jag åkte till PKK istället i några ärenden.
 
Himlen hade nu antagit en blygråaktig färg och att det skulle bli regn, och det rejält, var jag övertygad om. Det har inte regnat på mycket länge så visst behövs det men varför just idag, Suck igen!
 
Nåväl, vädrets makter kan vi inte göra så mycket åt och jag hade ju regnkläder med mig och det hade även Rulle så blöta behövde vi i vart fall inte bli. Regnet var över mig precis när jag parkerat i PKK och över Rulle i Ban Thon Ket, denna lilla byn 1,3 mil norr om Huay Yang, och regnet bara vräkte ner.
 
Regnandet höll på i ca 2 timmar och det åskade samt blixtrade emellanåt och det är inte så kul för Rulle som ska harva i detta oväder ända till HH. Att vänta med Immigrationsbesöket till imorgon var inget alternativ då bankintyget i så fall inte skulle gälla.
 
Nej, ibland får man bita ihop och hålla god min oavsett vad man gillar det hela. När det blir min tur att begära förlängt uppehållstillstånd i september vet vi ju redan nu om att det är i HH och kan då planera inför det i god tid och göra en kul utflykt av det hela. Fast då kanske möjligheten att ansöka på Immigration i DSK igen, den som lever få se. 
 
http://www.thaivisa.com/forum/topic/738028-new-hua-hin-immigration-office-now-open/
 
Immigration i Dan Singh Khon 2013
 
Stackars Rulle, det blev en tuff dag för honom idag! Att köra MC långt är kul om man planerat för det och då är det givetvis skönare med klara fina soliga dagar eller bara mulet men att köra i rejält regn är inte lika kul.
 
Om jag nu ska hitta något positivt i denna dag är jag glad för att de hann laga vårt badrumstak i tisdags eftermiddag, efter kokosnötsfallet från grannen, och till min glädje klarade lagningen även detta tropiska slagregn. Härligt! 
 
Jing och Jang, sådant är livet... 
 

Kommentarer:

1 Lars-Åke Persson:

Hejsan

Ibland är det ofattbart hur de kan ändra och försämra. Men det finns inget annat än "att gilla läget " Någonstans i Thai hierkin borde det finnas någon som hade till uppgift att förenkla för de personer som bidrar med så mycket positivt till landets ekonomi. Ser fram emot att höra om Rulles dag, lyckad eller ?? Ha de gött / låp

Svar: Jag håller med dig Lars-Åke och dessutom när Rulle väl var i HH togs hans ärende hand om av en ovanligt grinig tjänsteman som inte gjorde det hela som ett positivt besök precis. Efter mycket om och men och flera turer var det dock äntligen klart. Trist attityd men Rulle höll sig lugn hela tiden och har en ängels tålamod....Ha det så bra ni också!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Anonym:

Låter kämpigt när det kommer som en total överraskning.
En fråga: Hur lång väntetid var det sedan i HH?

Svar: Mmmm Anton det var lite kämpigt men efter mycket om och men och flera turer från en, enligt Rulle, ovanligt grinig tjänsteman var det äntligen klart! Totalt tog det ca 2 timmar innan allt var klart...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Linda:

Hoppas det gick bra för pappa i HH då! pokäe

Svar: Ja tack hjärtat, det gick bra för pappa till slut :-D Pok Äd
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Lena Törnkranz:

Så konstigt.....vi var uppe Dan Sing Khorn och förlängde vårt tillstånd en månad nu i mars utan problem...inte samma sak eller hade vi bara en himla tur...??

Svar: Sådana enkla ärenden Lena går bra men inte när det handlar om Retired Visa och begäran förlängt uppehållstillstånd upp till 1 år. Jag har kompletterat i mitt inlägg så det inte bli missuppfattningar...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Birgitta S:

Hej!
Vilken dag och kalldusch (även om nu inte regnet är iskallt och man fryser) men ge sig av helt apropå på en hoj i regnet för att fixa ett år till med vetskapen att pappret från banken som man har bara gäller idag? Tur att allt gick bra i varje fall.
Hälsningar Birgitta S +6 Kungsholmen nu när jag kom hem från jobbet Burr

Svar: Ja tack Birgitta det var en blöt dag att minnas på många sätt men det gick bra i vart fall för Rulle och det är det viktigaste"
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 Sofia:

Bra info! Vanliga visum som ska förlängas 30 dagar till går alltså att göra i byn tre mil från BHY?

Svar: Jepp Sofia det kan man fortfarande göra på närmaste Immigration i Dan Singh Khon , ca 2, 8 mil från Huay Yang.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

7 Christina S:

Puh, ibland blir man bara sååå trött på denna byråkrati! Skönt att det ordnade sig till slut i alla fall för Rulle.
Men man undrar ju varför de har sådana jobbiga regler. Tror att det är lika jobbigt för thai, även om de såklart inte behöver visa, men det är ju en massa annat byråkratijox de drababs av.

Svar: Jag håller med dig Christina och det gäller ju inte bara i Thailand, Personalen på Immigration håller med om att det är mycket stämplar och kopior men lyder ju bara order...Om en thailändare ska åka till Sverige är det ännu värre för dem när gäller de papper och uppgifter som Sverige kräver... Krånglig byråkrati generellt är jobbig oavsett vilket land det handlar om, men för oss är det bara att gilla läget som för andra...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: