2015-12-07 Återvinning är thailändarna i Huay Yang duktiga på....

...och du kan hjälpa områdespersonalen med det. De samlar burkar, glasburkar och flaskor, plast samt papper, kartonger etc. så hjälp till genom att sortera och blanda det inte i samma påse som hushållssopor. 
 
För aluminiumburkar får de 25 baht per kg och för glas, papper, kartonger, plast etc får de 1 baht per kg.
 
Områdespersonalen samlar ihop och sorterar det som ska återvinnas och som sedan hämtas upp för vidare transport.
 
Samtliga hushållssopor samlas i de stora blå behållarna och som sedan hämtas upp av sopbilen. Det är vi själva som bör ha koll på vad vi kastar och hur vi hanterar våra egna sopor. 
 
Lägg inte batterier etc. i hushållssoporna utan samla dem i en plastpåse och lämna dem separat. Ken på Ken Shop har en kompis som ser till att batterier tas om hand på ett, så vitt jag förstått, miljömässigt sätt så fråga om du kan få lämna dina uttjänta batterier hos Ken.
 
När de river hus tar de hand om allt virke och metall etc som de kan återanvända och inget kasseras eller bränns i onödan då det är dyrt med virke i Thailand. 
 
Det områdespersonalen eldar upp är avfall från våra trädgårdar men även en del av vårt trädgårdsavfall komposteras av företaget Chaba, som bl.a tar hand om vårt område och som sedan blir en av ingredienserna för en riktig bra jord för våra trädgårdar. 
 
Den här sophanteringen tycker jag känns bra.
 

Kommentarer:

1 kicki:

Jättebra.

Svar: Ja visst är det Kicki!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Roffe:

Bra, det är bara att fortsätta här på samma sätt som vi redan är vana vid.

Svar: Just precis Roffe, det har du alldeles rätt i :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Carl-Mikael:

Wow! :) intressant att se hur avfallshanteringen och källsorteringen fungerar i Thailand. I Sverige är vi inte så duktiga på att ta tillvara på grövre sopor. De flesta sorterar inte utan ställer bara allt i soprummet. Bättre att beställa container om man inte vet hur man ska göra; www.junkbusters.se

Svar: Tack så mycket Carl-Mikael för din kommentar och jag är glad över att bo och leva här :-D Vi svenskar är inte så duktiga och miljövänliga som vi tror när det gäller att engagera oss själva....
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: