2015-01-22 Kalla nätter och morgnar samt kalla hjärtan i Huay Yang

I morse vid kl. 07 tiden visade termometern på vår altan drygt 18 grader, brrr. Nu är det snudd på att mina fårskinnstofflor från Sverige kommer fram...
 
Brrr!
 
På långisen idag uppmärksammade vi vita fläckar på ängsgräset som såg ut som frostfläckar men det är spindelväv som fångat vatten och som i den svala temperaturen inte avdunstat. Vackert när solen får daggen att gnistra. 
 
 
Dessbättre blir det varmare på dagen och temperaturen stiger till sköna dryga 30 grader. Poolbad för min del är inte aktuellt då jag inte gillar att bada i temperaturer under 30 grader. Bor man som vi i Thailand länge har kroppen vant sig vid värmen som är mer lik den egna kroppstemperaturen och då känns det inte lika skönt när det är kallt. Att bada med yllebaddräkt fungerar ju inte och gör det inte varmare precis däremot blir det tröja på och långbrallor på kvällen om vi ska ut och åka MC på kvällstid. Täcke är ett måste för vår del i sängen nattetid. Nu känns det att vi verkligen befinner oss i den kalla perioden här i Thailand.
 
När det gäller kyla i övrigt har jag uppmärksammat under alla de år som vi bott här att det tyvärr finns en del faranger här i byn som öppet visar att de har ett kallt och egoistiskt hjärta och ser bara till att de själva ska få ut det bästa sett utifrån deras egen egoistiska sinnevärld utan eftertanke eller omtanke om andra.
 
Att skapa ett harmoniskt liv med hänsyn till sin omgivning utanför den egna kretsen verkar inte finnas hos en del. I vissa områden verkar det vara rena kriget om vem eller vilka som har rätt att bada i områdets pool och hur man ska bete sig där i absurdum och i vissa områden fungerar grannsämjan hur bra som helst med stor respekt och överseende samt ödmjukhet inför andra. 
 
Det är märkligt att man inte kan tänka eller agera utifrån ett större perspektiv, framför allt när man befinner sig i Thailand, där det rent generellt är en dygd att visa vänlighet, generositet och ödmjukhet samt tålmodighet.
 
Dessa faranger raljerar högt och tydligt i tal eller skrift och fnyser åt allt vad "tappa ansiktet" heter samt nedvärderar den thailändska kulturen rent generellt. Samma faranger anser att det t ex svenska sättet att minsann visa sina negativa känslor öppet och tala om vad man egentligen tycker är mera rakt och ärligt. Att gapa och skrika fram sina åsikter och använda ett verbalt nedsättande språk är tydligen helt i sin ordning. Att de själva tappar både sitt ansikte och förlöjligar sig själva förstår de inte eller vill inte förstå.
 
Om man nu har en sådan avog inställning till Thailand och sina medmänniskor, både faranger och thailändare, och hur man bör bete sig här i Thailand för att passa in, (då en del har en tendens att glömma bort att vi faktiskt är gäster här) har jag svårt att förstå hur man kan trivas med att bo och leva här i Thailand överhuvudtaget.
 
En del faranger tror att deras roll här i Thailand är att se till att bringa ordning och reda och att det är deras åsikter som är ett rättesnöre och att helst hela Thailand ska rätta sig därefter. 
 
I min blogg försöker jag få fram det goda i livet och med tanke på den fina respons jag får både muntligt i byn och via kommentarer tror jag att jag lyckats med det. Vi kan läsa om allt hemskt som händer i världen via media och att läsa min blogg ska kännas som en fristad från det.
 
Det finns hur mycket gott som helst i livet och det gäller att sätta fokus på det tycker jag, det negativa får andra ägna sig åt att vältra sig i om de vill, men helst inte i min närhet. Jag vill omge mig med goda energier just för att känna harmoni och få kraft samt uthållighet att leva i denna hårda värld.  
 
Välkommen till min blogg och STORT TACK till er alla som ger mig en sådan god energi att det än så länge är roligt att blogga och belysa det fantastiska Thailand från min synvinkel.
    

Kommentarer:

1 kent andersson:

Håller helt med dig, heter ju också att man får ta seden dit man kommer. Livet är för kort för att hänga upp sig på bagateller, njut i stället.

Svar: Tack så mycket Kent och jag håller med dig helt och hållet!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Lars-Åke Persson:

Tack, för det . Du har så himla rätt. Att en del tror sig vara de som vet bäst och ska pracka på andra detta. Ödmjukhet, vänlighet och tålamod är bättre. Bra åsikter som du har Annika.

Svar: Tack snälla Lars-Åke för din kommentar och du har helt rätt i det du säger!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Karin Wergius Kristoferson:

Bra rutet fina Annika. De enstaka negativa människor som råkat förirra sig hit stjäl tyvärr så mycket energi. Man vill gärna försöka visa att vi kan leva gott tillsammans om vi är generösa och vänliga men om de inte förstår är det bara att lägga ner det projektet. Kram från Karin.

Svar: Tack snälla Karin för din kommentar och jag håller med dig. Låt de goda krafterna ta kål på de negativa. Kram!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Anonym:

Respekt skall man visa varandra oavsett nationalitet och i det ligger också att inte förtala, smutskasta eller sprida illvilligt skvaller om varandra. Skvaller är inte information, som visa vill tro, utan syftar enbart till att skada. Det är en mänsklig skyldighet att reda på fakta innan man gör sig delaktig i spridning av skvaller.De som ägnar sig åt skvaller är ju alltid kända för just det, så det är ju enkelt att stoppa om man vill. Att t.ex inte kunna samla sig kring en gemensam hållning till enkla regler, som för de flesta har sin grund i sunt förnuft, är tydliga tecken på att någon/några borde skapa sig ett bättre innehåll i tillvaron än att fylla upp sitt liv med att förstöra andras.
Vi borde alla samla oss kring ett gemensamt manifest där vi tar avstånd från de som sprider illvilligt skitsnack och negativ energi i vår vackra underbara by. En fest i välvilja och omtankens tecken vore skönt.
Du Annika, med din goda spridning av positiv energi, är en bra källa och språngbräda från plågoandarna.
Tack.

Linda

Svar: Tack så mycket Linda för din kommentar och det var en bra idé med att försöka ordna med en positiv vänfest!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Conny:

Man borde göra en gnälltest av Faranger vid passkontrollen !

Svar: Det var en god idé Conny:-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 Anonym:

Du har så rätt Annika i det du skriver och vi falanger har mycket att lära av thailändarna . Jag upplever dessa fina människor som otroligt godhjärtade, hjälpsamma och generösa. Gör man något misstag exempelvis i trafiken så får man ett varmt överseende leende istället för en hyttande näve och ett ilsket ansikte som tyvärr är vanligt i Sverige . Jag är oerhört tacksam att jag får vistas i detta underbara land med dess fina natur, den enkla vardagen, den fantastiska maten och människorna . Allt detta ger så mycket glädje och energi precis som din härliga och innehållsrika blogg Annika !
Kram/ Anki

Svar: Tack så mycket fina goa Anki för din kommentar och det är precis så där som du skriver som jag också upplever det. Tack även för din fina respons på min blogg :-D Kram!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

7 Conny:

Kan dock bli problem för personer från det s.k gnällbältet, exv örebroare. Tänkte inte på det!
Hej då!

Svar: Mmm men inte bara därifrån Conny! Hej då:-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

8 Ulf Ö:

Bra skrivet Annika. Bör ge upphov till eftertanke hos den trångsynte (Besserwissern), vars egen uppfattning om verkligheten är den allenarådande.

Svar: Tack så mycket Ulf för din kommentar och jag håller verkligen med dig.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

9 Ingvor:

Jag håller fullständigt med dig Annika!
Det finns inte så mycket mer att tillägga, det mesta är sagt av föregående bloggare. Det jag kan säja är att som du bemöter andra blir du bemött själv. Ha det gott! Kram Ingvor

Svar: Tack snälla fina Ingvor för din kommentar och du har helt rätt. Ha det gott du/ni också! Kram
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

10 Monica Å:

Som vanligt fina Annika lyser din positivitet igenom! Fortsätt med det! 💖
Undrar ibland hur dessa människor som tror sig vara så mycket bättre och klokare än andra egentligen mår på insidan....
Tror att citatet "Den lycka som du känner i ditt liv bestäms av kvalitén på dina tankar" skulle kunna vara någonting att suga på för en och annan av dessa besserwissrar.

Svar: Tack snälla goa fina Monica för din kommentar och det ordspråket är mycket tänkvärt men tyvärr är dessa negativa människor inte mottagliga för detta då det tror de står över det mesta. Men det sista som sviker oss är hoppet och därför hoppas jag givetvis på att en förändring ska ske... Kram!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

11 Conny:

Att det kallas för "gnällbältet" har med dialekten att göra, inte att de klagar mycket.

Svar: Ha, ha, Ja ja Conny jag förstår vad du menar då det finns många av våra positiva vänner som bor där....
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

12 Birgit och Olle Colibri X10:

Bra skrivet Annika. Alla vi faranger kan nog behöva en påminnelse ibland om att vi är i en annan miljö än i Sverige. Och att vi ska försöka anpassa oss till den så gott det går. Vi är ju som du skriver gäster här!

Svar: Tack så mycket för er kommentar Birgit och Olle och med enad kraft kanske vi kan motverka de negativa influenserna så de inte får någon näring utan vi låter det positiva segra. Vill man påverka och/eller ändra något kan man göra det i det land där man är medborgare och inte i det land där man är gäst. Vi är ju här i Thailand för att vi gillar Thailand och inte för att förvandla det till tex Sverige. Precis som om Sverige gör allt rätt och riktigt och är ett perfekt land att leva i till skillnad mot andra länder. Tycker man det är det bäst att stanna där man mår som bäst.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

13 Titti:

Förstår inte hur en del människor orkar vara så negativa .....fy vilket trist liv det blir.
Allt som oftast kan man vända saker och ting till det bästa i stället för att reta upp sig på onödiga saker.
Kram Titti

Svar: Tack så mycket Titti och det undrar jag också. Håller med dig till 200 %! Kram
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

14 GunBritt:

Tack för ditt inlägg.Som gäst i ett annat land måste man ju lära sig
hur man på ett possitivt sätt tar seden dit man kommer och försöka lära sig mera om de som jobbar och sliter för att vi ska ha det bra.
Respekt för alla människor måste man visa vart man än befinner
sig i världen. Och det är inte svårt att få kontakt med de som tar hand om oss .
Jag kan inte förstå varför man väljer att åka till en plats där man
inte känner sig hemma.
Fortsätt blogga.Jag älskar att läsa alla dina trevliga inlägg.
Ha det så bra.
GunBritt



Fortsätt att skriva dina possitiva inlägg om den mest fantastiska byn i Thailand.

Svar: Tack snälla GunBritt för din kommentar och jag håller med dig fullständigt. Klart att jag fortsätter att skriva positivt i min blogg då jag är en positiv människa i min läggning samt att det positiva livet här är mest övervägande och även i mitt liv i övrigt. Ha det så bra och var rädd om dig!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

15 Caroline:

Nog upptäckte vi efter våra tre års semestrar i Huay yang att det kommit mindre trevliga faranger och jag skämdes nå så kopiöst. "Pink" på en av våra favoritresturanger, hos honom kunde vi lätt utläsa vilken oerhörd negativ stress dessa (ursäkta uttrycket) rötägg gav honom.. De tog även mkt energi från mig som farang att se hur de uppförde sig. En av dessa fick sig en rejäl tillsägelse men idag önskar jag att vi hade påminnt flera av dem hur man uppför sig och just tar seden dit man kommer.
Huay yang är jordens paradis och jag önskar jag vore lika lyckligt lottad som dig att få spendera min varddag där.
Tack för en bra blogg!

Svar: Tack så hjärtligt för din kommentar och respons Caroline! Förstår din känsla när man utsätts för energislukare och man skäms å deras vägnar, Tur att thailändarna i byn inte drar oss alla faranger över en kam utan de vet var vi goda respektive de onda finns. Pink är jättemysig och han är guld värd och tur att någon sa till rötägget/rötäggen. Jättetrist när en del som anser sig vara Herrskap och behandlar Thailändarna som deras Tjänstefolk. Vi älskar vårt liv i HY och Thailand i övrigt och jag blir ledsen å thailändarnas vägnar när en del faranger inte har vett att uppföra sig som gäster i landet utan tror de äger Thailand också. Förmodligen är de här "rötäggen" lika i sitt dåliga sätt även i sitt hemland där de förmodligen kräver att alla invandrare eller turister ska anpassa sig efter deras lands kultur och normer. Vi är många goda här och vi får göra allt så det smittar av sig:-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

16 inger andersson:

Upplevde samma saker över jul å nyår,men jasmin är ett underbart vänligt område, alla husägare är så himla trevliga, men värre med en del gäster, ex går någon ut tidigt å lägger handdukar i solstolarna, varefter man går hem å käkar frukost i lugn å ro, likadant var det på strändernadär lades det åxå ut handdukar tll halva släkten, som kom till lunch typ, nej bort med allt sån skit,Inger janne jasmin 13

Svar: Tack så mycket Inger för din kommentar!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

17 Jerry:

Det verkar som att HY efter många års lungn, börjar likna lite av olika resort områden.Detta är väl på grund av all uthyrning (inte mitt, gör vad du vill) en stor eloge till Eva Colibri som vågar säga ifrån.

Svar: Tack för din kommentar Jerry men tyvärr är det mest husägare som bär sig illa åt på olika sätt gentemot sina grannar, personal eller i byn i övrigt...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

18 Madeleine :

Jag älskar att läsa din blogg och som du vet vid det här laget är Thailand mitt favvoland. Finns alltid i mitt hjärta. Jag längtar ständigt att få åka till Thailand men som livet ser ut nu funkar det inte. Jag hoppas vi nån gång ska kunna träffas. Kram från lilla mig i Sverige

Svar: Tack snälla fina Madeleine för de orden, det värmer gott i mitt bloggarhjärta! Tills du har möjlighet att själv komma till Thailand hoppas jag kunna ge dig en liten visuell upplevelse via min blogg som kanske är bättre än ingenting. Du vet ju redan och har känslan hur det är här i detta underbara land. Visst vore det roligt att träffas framöver när du får möjlighet att komma hit. Kram till dig från mig!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

19 jeanette:

Är från gnällbältet men har mer förstånd än att åka till vårt kära Huay yang för att klaga, kontrollera och göra livet surt för andra. Har dessvärre en lägenhet i ett område där det råder fullständig kaos..... kameraövervakning så ingen gör fel, klagomål på allt och alla etc.etc. Vi kommer till Thailand som gäster i detta land oavsett om vi äger en lägenhet eller hus, man får ta seden dit man kommer och inte strida för sina egna åsikter och regler men tyvärr finns dessa diktator personer lite varstans. Det värsta med sådana personer är att de i många fall får med sej osäkra människor som faller för denna manipulering och det skapas fler problem. Jag personligen lever ett liv tillsammans med många thailändare som tycker om mej och jag dem. Jag respekterar människorna och förstår att det är jag som måste ta thailändarnas seder och bruk. De som bara skapar problem och försöker styra och ställa samt bara ser det negativa har jag bara ett råd til; Sälj det Ni så kallat äger och flytta ifrån Thailand för det verkar inte vara ett land för Er. Jättebra Annika att Du tar upp detta för jag skäms emellanåt för att vara farang då dessa människor beter sej såå illa. Tack för ordet.

Svar: Tack så mycket Jeanette för din kommentar. Det du berättar låter ju helt absurt men förvånar mig inte egentligen. Jag kan bara säga att jag håller med dig när de gäller de så fatalt missnöjda farangerna här i Huay Yang som strular och skapar otrivsel. Det bästa för dem är att göra som du skriver, lämna Thailand och utnyttja istället sina rättigheter i det land där de kommer ifrån i egenskap av medborgare. Thailand är Thailand och det är därför vi som trivs här verkligen trivs. Gör man inte det, är det, som jag ser det, ett självplågeri att vara kvar i Thailand. Att bara tro att man har en sådan makt och pondus som farang här i Thailand att man kan förvandla Thailand till tex Sverige, Norge eller vad man nu tycker att det fungerar klockrent samt känns bäst att istället vara. Det är patetiskt och absurt men ingen vettiga människa följer ju heller med i dessa inskränkta och egotrippade människors ledband...Vi ska inte inte behöva skämmas för de som skämmer ut sig det gör de så bra själva. Låt dem öppet visa sin inskränkthet så de tappar ansiktet rejält men om de tjafsar eller är oförskämda mot thailändarna och/eller mina vänner drar jag mig inte för att säga ifrån. Där går gränsen.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

20 kicki:

Mycket bra skrivet av dig, Annika, o alla inlägg.
Håller med allihop.Kram

Svar: Tack så mycket Kicki och det är toppen att det är så många i byn som har samma åsikt om det jag skriver om! Kram
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

21 Annika och Matte:

Håller med ovanstående mycket bra skrivet Annika och alla ni andra.
Jag och många andra känner bara en stor glädje att vi har möjlighet och få vistas i denna underbara by Huay Yang med alla dessa underbara positiva människor.
Kram Annika och Matte

Svar: Tack så mycket Annika och Matte för det samt er respons i övrigt. Majoriteten är bra och positiva människor och det är jag glad och tacksam över. Kram till er båda från mig
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: