2015-07-07 Återigen en mycket läsvärd artikel från Håkan Wallenius...

I bland undrar jag vad en del reportrar på diverse tidningar grundar sina påståenden på, är det eget tyckande utan faktakoll eller är det bara för att skriva något som man tror att gemene man vill ha information om och att det bara är att tota ihop en artikel hur som helst utan koll på sakfelen.
 
Det är respektlöst mot läsarkretsen tycker jag och som istället borde får veta hur det faktiskt förhåller sig och inte tutas i info från någon som bara gissar eller använder gamla uppgifter. Det är dessutom orättvist mot Thailand i just denna artikel i Aftonbladet som är skriven av en av deras reportrar som borde vara bättre påläst för att vara proffsig i sin yrkesutövning. Eller det kanske inte är så noga med det....
 
Skönt att det finns de som har bättre koll på det faktiska läget här i Thailand och vi som bor här vet nog mer och upplever mer än de som sitter på en nyhetsredaktion på en tidning i Sverige och bara samlar ihop en massa ordflöde utan substans eller faktabaserad info.
 
Håkan Wallenius har stenkoll och det är jag både glad och tacksam för och att han dessutom skriver om det i sin blogg...
 
Här kommer Håkans artikel i sin helhet...
 

 
Heta tipsen för din pension
 
pensionarer
 
I Aftonbladet tisdagen den 7 juli på sidorna 16 och 17 vill Ylva Bergman ge pensionärer råd om var det är bra att bo på ålderns höst. Under rubriken ”Så blir din pension – land för land” finns beskrivet hur livet kan gestalta sig i olika länder, Frankrike, Cypern & Malta, Portugal, Spanien beskrivs alla i positiva ordalag, inga politiska uttalanden från Ylvas sida. För Thailand står det följande:

”Här kan du leva som en miljonär på din pension. Men du som har garantipension får inte ta med den eftersom Thailand ligger utanför EU. Den anses som ett bidrag, inte intjänade pengar från ett arbetsliv. Totalsumman (skatt) för Lasse och Lena* blir då 65 655 kronor och det är betydligt billigare att leva här. Omkostnaderna uppskattas av Sparsam skatt  till mellan hälften och en tredjedel av den svenska kostnadsnivån.

Nackdelen är att dagens Thailand är ett land med stora oroligheter och övergrepp mot civilbefolkningen efter det militära övertagandet i maj 2014. UD avråder från att resa till vissa regioner.

Att sista stycket fått fet stil beror på att Ylva Bergman måste ha undvikit att ta in information om Thailand sedan maj 2014. Hon har ingen som helst aning om hur det ser ut i Thailand idag trots att hon använder uttrycket ”dagens Thailand”. Före den militära interventionen i maj 2014  var det mycket riktigt oroligheter i Bangkoks centrala delar. Oroligheterna märktes överhuvudtaget inte på någon av turistorterna. Idag har den av militären styrda regeringen en gillandegrad av 80% från den thailändska befolkningen som torde veta mer om hur det är att leva i Thailand än Ylva Bergman.

 ”Övergrepp mot civilbefolkningen” skriver hon utan att darra på manschetten och man kan undra vad hon menar med övergrepp. Thailand har sedan den militära interventionen, inlett och i vissa fall genomfört ett omfattande reformarbete. Elva områden ansågs i stort behov av reformer, politik, nationell administration, lag och rättsväsende, lokal administration, utbildning, ekonomi, energi, hälsa och miljö, massmedia, sociala frågor och övrigt som skulle innefatta reformer som inte passade in i någon annan kategori. Kanske kan en del människor som tidigare skott sig ohämmat, känna sig orättvist behandlade, på gränsen till övergrepp, i samband med genomförandet av reformer. Dessutom skrivs det för tillfället en ny grundlag som anses vara en ”folkets” grundlag, kanske ska vi kalla den ”civilbefolkningens” grundlag.

Ylva skriver också att UD avråder från att resa till vissa regioner för att läsarna skulle koppla samman avrådan med oroligheter, övergrepp och militärt övertagande. Eftersom hon inte var intresserad av att ta reda på vilka regioner som avråds kan vi namnge de fyra provinserna i södra Thailand där en militant muslimsk minoritet har stridit för ett oklart mål i närmare 40 år. Vissa ledare för rebellgrupperna i Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla har funnit en fristad i Sverige. Det är för övrigt väldigt få svenskar som besöker de nämnda provinserna. 

Det har inte varit stora oroligheter i Thailand sedan april 2014. Det enda övergreppet på civilbefolkningen gjordes i samband med att samtliga ”bråkstakar” kallades till ett möte med den nuvarande premiärministern, dåvarande arméchef, Prayuth Chan-ocha för att försöka reda ut alla misshälligheter mellan olika politiska grupper. Det gick inte att hitta någon lösning och den thailändska befolkningen var till döden trötta på allt bråk och en viss risk fanns för eskalerande våld mellan grupperna. Därav den militära interventionen.

I dagens Thailand är det lugnt utan oroligheter och övergrepp. Miltärregeringen ska genomföra en folkomröstning som gäller den nya grundlagen i början på nästa år 2016. Om grundlagen godkänns av befolkningen kommer val att hållas förmodligen i slutet på 2016. Innan dess ska så många reformer som möjligt genomföras. Den amerikanska ambassaden kallar dagens Thailand för ett demokratiarbete i görande. Prayuth Chan-ocha anser sig själv vara ledare för ”föra Thailand framåt partiet”. Aldrig förr har så många korrumperade politiker och statstjänstemän påträffats med handen i syltburken och därför fått en ”inaktiv tjänst”  vilket innebär att göra absolut ingenting. Thailand är idag ett mycket bättre land än innan maj 2014 och när en ny regering röstas fram under 2016 kommer den att få ta över ett reformerat land med en ny grundlag.

Svenska pensionärer som vill bo i Thailand välkomnas med öppna armar både av den thailändska regeringen och befolkningen. De kan ta till sig den första delen och glömma delen med fet stil i Ylva Bergmans artikel.

*Lisa (i texten om Thailand står det Lena) och Lasse Larsson är 65 år och funderar på att flytta utomlands. Standardpensionerna var 2013 enligt SCB 13 192 kr för kvinnor och 19 875 kr för män. Av beloppet utgör cirka 22% tjänstepension. Båda har jobbat inom den privata sektorn.

Ylva Bergman kan nås på [email protected]

Senast ändrad tisdag, 07 juli 2015 12:56
 
Här är länken till Håkans artikel: 
 
http://www.walleniusvinklar.com/utbildning-och-vaert-att-veta/item/314-heta-tipsen-f%C3%B6r-din-pension.html

Kommentarer:

1 Titti:

Läste precis artikeln i Aftonbladet och reagerade på stycket fet stil.
Speciellt detta att skriva "övergrepp mot civilbefolkningen".
Bra skrivet av Håkan Wallenius.
Kram Titti

Svar: Tack Titti för din kommentar och en mycket negativ och märklig artikel. Tur att vi har duktiga Håkan som kan gå in och sakligt dementera och plocka fram fakta :-D Kram
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Birgitta S:

Hej!
Tyvärr det nog inte helt ovanligt med journalister som skriver utan att veta fakta. Tyvärr har vi i familjen åkte på en riktig sommarförkylning här sen i Söndags Ena sonen o mannen började i Söndags som tur är mår de bättre för imorgon åker de till London kl 8 men jag o Niklas andra sonen snorar på har tom varit hemma från jobbet Måndag och Tisdag och då är jag sjuk.
Hälsningar Birgitta S

Svar: Tack Birgitta för din kommentar och krya på er, kanske inte så konstigt med förkylningsvirusar med tanke på det omväxlande vädret...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Lars-Åke Persson:

Hej

Jäklar va Aftonbladet och en del andra media slarvar. Tycker om att skriva negativt och inte sakligt om Thailand.

Svar: Tack Lars-Åke för din kommentar och jag tycker det är en märklig attityd frän media och har svårt att förstå varför.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 kicki:

Det är inte första gången , denna Håkan skriver negativt om Thailand.
Man kan ju undra vad han har emot detta underbara land.
Tråkigheter händer överallt, kolla bara här i Sverige , dom skjuter varandra, slänger in granater både här o där.mm. mm.

Svar: Tack Kicki för din kommentar men nu har du nog läst artikeln slarvigt för det var Aftonbladets reporter Ylva Bergman som var negativ om Thailand inte Håkan. Håkan rättade till det hela med sin artikel, via sin blogg, med faktabaserad info utifrån Ylvas artikel, Håkan har så vitt jag känner till aldrig skrivit något negativt om Thailand utan informerar sakligt om det som händer i landet och rättar till missuppfattningar och felaktiga påståenden från de som inte är så pålästa, eller som har negativ attityd och gärna vill svärta ner Thailand och dess befolkning. Håkan är suveränt duktig tycker jag och han gillar Thailand! Hur det är i övriga världen saknar betydelse för just denna artikel. Synd om du lastar Håkan för något negativt skrivande om Thailand som andra står för då det i så fall inte är sant. Läs artikeln igen Kicki om du vill så förstår du nog vad jag menar.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: