2015-03-20 Dag 12, mot Malacka (Melaka). Dagsetapp 27 mil

Rulle tog oss fint ut från det gigantiska nätet av trafikleder runt och i Kuala Lumpor. Han valde väg 9 som gick norr om och i en båge runt staden för att slippa den hetsiga morgontrafiken i Kuala Lumpor så långt det var möjligt. Tur att vår GPS fungerar så bra.
 
Det blev en härlig landsvägskörning men de sista 7 milen från Serenban tog vi motorvägen E2 hela vägen in till Malacka. På motorvägarna i Malaysia får alla fordon, utom motorcyklar betala en avgift om ca 2 ringgit per zon. Det är motorvägar som ser ut och fungerar som de motorvägar vi är vana vid från Sverige och övriga Europa.
 
Motorvägarna är i mycket bra skick men förarna av bilarna har ett mer hetsigt och hänsynslöst sätt och ligger och trycker på varandra, tätt, tätt utan säkerhetsavstånd, ungefär som i Thailand, men ännu värre. Trots att du är på väg att köra om en bil och har ett annat fordon framför dig, som du inte kommer förbi, ligger de och nosar dig i baken. Att bromsa in och avvakta lite verkar inte vara en generellt bra idé bland bilisterna. Att sitta oskyddad på en motorcykel känns inte så säkert då.
 
Det gäller att hålla sig lugn och inte låta sig stressas utan fokusera på körningen och definitivt inte bli arg eller själv börja köra aggressivt. Det är bara att försöka hålla sig undan vägdårarna men klart visa vad du har för avsikter utan att chansa vilt samt inte ligga och masa i de snabba filerna. 
 
En del packar bilarna fulla med passagerare och små barn sitter i knäet på passageraren i framstolen eller står upp vid instrumentbrädan och tittar ut när bilen far fram i 130 km/timme och jagar fram som galningar efter varandra. Att använda bilens eventuella säkerhetsbälte verkar vara helt främmande för en del. 
 
Nåväl vi är glada och tacksamma för att vi inte råkat ut för några incidenter eller olyckor så här långt och det är nog mest på grund av tur än skicklighet.
 
När vi körde in i staden Malacka som på malajiska heter Melaka fick jag direkt en känsla av att detta var en stad med stor mysfaktor. Trevliga hus och öppna ytor.
 
Vi checkade in på Euro Rich hotel, lite i utkanten på citykärnan, och vårt rum hade jag för säkerhets skull förbokad och betalat via Agoda. I och med att det är fredag är det många från Singapore som kommer till Malacka för att shoppa och hotellen blir snabbt fyllda. Normalt förbokar vi aldrig hotell i förväg då vi vill ha den flexibiliteten att kunna ändra våra planer som det passar oss under resans gång. Vi har dessbättre aldrig råkat ut för att de hotell eller de resorter vi bestämt oss för inte har några rum. Vi åker ju inte på våra resor under värsta högsäsongen och det kan säkert förklara det hela.
 
 
Vårt hotell som kvällsbelyst... 
 
Ett roligt välkomnande av en rööööd gubbe med lamphatt...Han gillar jag!
 
Vi tog en promenad ut till Malacka och där låg många fartyg för ankar en bit ut i sundet.
 
 https://www.google.co.th/?gws_rd=cr,ssl&ei=tQYZVfjdOIWPuASpmIC4CQ#q=Malaccasundet
 
Fartyg som ligger på redden 
 
Rulle drömmer sig bort...
 
Det var en skön lugn stämning därute...
 
 
 
 
Vi fortsatte sedan in mot city och vi gillade denna stad direkt. Det fanns tol trottoarer under tak på sina håll som avskärmade oss från trafiken något.
 
I denna stad hade de kopplat en cykel till en liten saleng som var utsmyckad med grälla färger, sagofigurer etc.
Dessa ekipage var dessutom utrustade med en musikanläggning så det hördes vida omkring när de kom.
 
Det vimlade av dessa lustiga ekipage och det var mest barn med sin mamma som var roade att åka i den.  
 
Ett ekipage som var mycket vanligt förekommande i staden.
 
 
 
 
Malacka har ett utkikstorn och Rulle, som gillar höjder, ville åka upp i utkikstornet, för att få en vy av staden från ovan.    
 
 
I samband med biljettköpet fick han en påse med lite färdkost...
 
Rulle lät sig inte dröja med att se vad det kunde finnas i påsen... Jag försökte få lite kontakt genom att vifta men Rulle var helt upptagen av innehållet i sin papperspåse...
 
En flaska med avtten och lite kakor var det hela. När jag äntligen fick kontakt med honom där utanför kupolen fick jag halva flaskan med vatten. Sedan bar det uppåt för Rulle och jag stannade helst på marken ... 
 
 
Däruppe i det blå sitter Rulle och njuer av utsikten...
 
När Rulle återkom till jorden igen fortsatte vi vår stadspromenad...
 
Ett litet med gulligt klocktorn med som djurprydnader omkring
 
 
 
Ett skeppsmuseum
 
Hungern på kvällsmat började göra sig påmind så vi slank in på en pytteliten restaurang som låg i en gränd en parallellgata till en bilfria marknadsgatan Jonker Walk.
 
 
Det blev varsin liten Tiger till maten då ägarinna inte hade stora flaskor...
 
Det här skulle goa vännen Eva O gilla!
 
Det var mycket mysigt att gå där i sakta mak på marknadsgatan där de hade både det ena och andra att sälja. Vår dotter Maria älskar lite ovanliga örhängen så jag passade på och köpte 7 par till henne. Hoppas hon gillar dem.  
 
7 par örhängen till vår dotter Maria
 
 
Här fick vem som helst gå upp och sjunga karaoke eller dansa och det var mest älde herrar eller damer som gick upp och uppträdde  och en del var mycket duktiga.
 
 
Kul reklam för sitt Guesthouse
 
 
 
 
 
Läckra färger pryder hela staden på kvällen och fina strandpromenader vid kanalen utan bilar och motorcyklar.
 
 
 
Malacka gillar vi verkligen, en stad med en trevlig och lugn atmosfär, om man nu bortser från musikekipagen förstås, ha, ha, och hit kommer vi gärna tillbaka till.
 
Tack för en fantastisk dag och kväll! 
 
I morgon vänder vi norrut igen då Malacka är slutpunkten söderut i Malaysia för denna gång.  

Kommentarer:

1 Anton:

Det här är lite annat än HY det! Häftiga cyklar med mycket musik, såg coolt ut på kvällsbilderna!

Svar: Ja Anton en markant skillnad, men jag kommer inte att tipsa HY:s affärsidkare om detta även om det är lite skoj :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Christina S:

Vilka festliga "cykelsalänger"! Och den staden ser verkligen mysig ut, så annorlunda Asien på något vis.

Svar: Det var ett kul inslag i Malacka och det är en stad som jag tror att ni också skulle gilla!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Maria:

Färglada och härliga bilder! Och örhängena är precis min smak :) Älskar dem! Tack snälla <3 POK ÄE

Svar: Vad roligt hjärtat att du gillar örhängena och Malacka tror jag du skulle gilla :-D PoK Äd
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: