2015-10-25 Dag 21, mot och i Ayutthaya. Dagsetapp 23 mil

Idag kändes det som en jobbig körning på både landsvägar och motorvägen ju mer vi närmade oss Bangkok. Det är söndag och många stressade och hänsynslösa medtrafikanter som kanske var väg hem från sina respektive helgfirande i landet.
 
Det var flera stora vägarbeten på gång och det gjorde ju inte situationen bättre precis men för oss var det bra vid köbildning för vi kunde köra om hela kön på vänster sida i vägrenen, En av fördelarna med att köra MC är att man just kan göra det, det gäller även vid trafikljus. Det är coolt att alltid vara först....
 
Att sitta i en bil vid milslånga köer är oerhört trist och det är som skrivet en skön känsla att bara trixa sig fram i kön, bil efter bil, lastbil efter lastbil med motorcykeln...
 
Kort stopp för en bensträckare,,,
 
Ca 6 mil norr om Bangkok delade sig vägen mot Bangkok och plötsligt var det ett normalt bilflöde med ett lugnare tempo. Rulle ställde in GPS:en på den kortaste vägen till Ayutthaya och plötsligt befann vi oss på en smal liten väg mitt på landsbygden och vilken skön kontrast. Från larmande bil- eller lastbilsljud byttes ljudet till fågelkvitter och vinden som svepte i majsfälten.
 
Jag stannade hojen och bara lyssnade och det var som en propp lossnade och jag kände hur trött jag var av all anspänning av den tuffa körningen i den livliga trafiken. Hade jag inte själv kört hade jag förmodligen somnat..
 
 
Avstressande miljö...
 
Rulle upptäckte att jag stannat och frågade vad det var och jag sa att jag vill bara suga in det här lugnet och bara koppla av en liten stund... 
 
Skön lugn kontrast till att köra på de bullriga motorvägarna...
 
Innan vi åkte in i Ayutthaya var det det dags att vakna till igen och fokusera då trafiken blev livligare på de större vägarna innan vi kom fram till övernattningsmålet Baan Kong Homestay där vi fick en egen bungalow för 800 baht exklusive frukost, De ville ha 900 baht men jag sa att det var för dyrt så då sänkte de priset med 100 baht men mer än så ville de inte gå med på. Kul att testa i vart fall och 100 baht kan vi ha roligt för, tex 2 stora Changöl.
 
När vi kommit i ordning på våra övernattningsställen är det min uppgift att fixa varsin Changöl som vi brukar avnjuta innan kvällsmaten.
 
Jag scannade av gatan utanför vår resort och såg ett ställe där de eventuellt fanns möjlighet att köpa öl. När jag kom närmare såg jag att det mer liknade ett lager av diverse drycker och det höll på att lasta av en transport. När de såg mig komma hörde jag att de pratade om mig översatt "Det kommer en farang och hon ska säkert köpa vatten". Jag hälsade artigt och frågade på thai om det var möjligt att köpa två stora flaskor Changöl. Det blev lite tyst och de började prata ivrigt om att farangen kunde thai och de tog fram två kalla stora Changöl från en isbox och gav mig och de kostade 100 baht. Kul inslag tycker jag i vart fall :-D  
 
Nu är det så att jag inte är speciellt duktig på thai men ett och annat har jag lärt mig och det är bara att öka på ordförrådet vart efter. Vad jag märkt är att jag får en helt annan positiv kontakt med befolkningen när de märker att man vill och försöker prata lite thai. Det är gott nog tycket jag för att fortsätta lära mig att åtminstone tala språket mer och mer. 
 
 
Baan Kong Homestay
 
Mycket trivsam och lugn resort för trötta motorcykelresenärer...
 
Vi fick tips av den trevliga personalen (två äldre damer) att vi kunde äta bra och billig thaimat bara ca 30 meter från resorten så vi gick dit och åt lunch.
 
Vi gick sedan tillbaka till vår bungalow och drack kaffe som resorten bjöd på och våra egeninhandlade bullar till.
 
Mysig fikastund på¨vår altan...
 
När värsta eftermiddagshettan lagd sig tog vi en promenad till nattmarknaden och köpte lite plockmat som vi åt på vår altan sedan. Vi köpte även lite färsk frukt för morgondagens frukost då det inte fanns någon frukost att tillgå på resorten.
 
Så här fin är gatuarmaturen i Ayutthaya...
 
 
I Ayutthaya finns en massa ruiner från den forna tiden och den här låg precis i vår närhet...
 
 
Vare sig Rulle eller jag är särskilt kulturellt intresserade och lägger ner minimalt med tid att gå eller åka runt och kolla in olika sevärdheter. Vi tycker det är mysigt att känna in atmosfären i städer, samhällen och byar men det som vi gillar mest är den häftiga thailändska naturen, från mindre till höga berg, enorma platta odlingsområden, dammar, två mäktiga hav med otaliga vackra stränder samt den lummighet av grönska och vackra blommor blandat i en rik fauna. Variationen är mångsidig och det är bara att välja och vraka var man trivs bäst. 
 
Vi gillar också vackra tempelbyggnader, men helst på håll, och en viktig sak för mig är också att få en fin kontakt med den thailändska befolkningen.
 
Nattmarknaden i Ayutthaya 
 
 
 
 
Vackert i nattbelysningen och så har även denna dag fått sitt lyckliga slut!

Kommentera här: