2015-09-23 Härligt, nu får jag vara här i vårt underbara Thailand i ytterligare 1 år - Tack snälla Immigration!

From i morgon den 24 september har det gått 1 år till sedan jag sist sökte uppehållstillstånd i Thailand och det var därmed dags att ansöka om ytterligare 1 år på Immigration i Hua Hin. Jag ansöker helst en dag innan tiden går ut i fall att något händer och måste kompletteras så är jag inte ute i sista sekunden..
 
Förra året kunde man göra denna ansökan "Extension of temporary stay in the kingdom" på Immigration innan Dan Singh Khon (DSK) färdväg ca 3 mil. På Immigration i DSK kan man rapportera 90 dagar, begära Re-Entry och lite annat smått och gott men som skrivet inte ansöka om förlängt uppehållstillstånd där längre utan vi är hänvisade till HUa Hin ( färdväg 12 mil norrut)
 
Kl. 08.30 (då de öppnade) var jag på Kasikorn Bank i Prachuap Khiri Khan och fick mitt Statement (intyg) på att jag har minst 800 000 baht sedan 3 månader på mitt bankkonto, och det gick som smort, En duktig kvinnlig banktjänstekvinna, som jag inte sett tidigare där, visste precis vad det handlade om och ordnade både Statement samt kopior på bankboken direkt utan problem och så var det bara att ge sig iväg till Hua Hin. 
 
Jag känner mig alltid spänd och lite nervös inför detta besök på Immigration trots att jag vet att jag har ordning på det som krävs för att jag ska få mitt uppehållstillstånd, men trots det vet man aldrig riktigt vad Immigration kan hitta på för stöka till det hela om de bara vill. Det har dock hittills gått bra för mig men ändå...
 
Nåväl, väl i Hua Hin, via både motorväg samt den fina landsvägen (som vi föredrar), lotsade Rulle mig till Immigration som inte är så lätt att hitta då det inte finns några tydliga anslag från Pet kasem road (huvudvägen i Hua Hin) var Immigration befinner sig efter att flyttat. 
 
Vid Soi 35, som ligger precis vid trafikljusen, svänger man in till höger (om man kommer söderifrån) och efter ca 500 meter svänger man till vänster, kör förbi Imperial på höger sida och strax efter det är man vid Immigration..
 
Rulle lämnade mig där vid kl. 11 tiden. Då det kan ta lång tid att få sitt ärende på Immigration uträttat passade han på att istället uträtta lite ärenden på stan. Det är en effektiv arbetsfördelning :-D
 
På min nummerlapp stod det 28 och på turordningstavlan stod det nummer 3. Oj tänkte jag, det här kommer att ta lång tid då det var många som väntade på sin tur av för mig okänt vilket ärende det hade där.
 
Efter ca 30 minuter hade siffran 3 inte ändrat sig ett dugg och jag såg ingen "kund" där heller förutom en civilklädd vacker kvinna som satt där och höll på med sin mobil men ingen tjänsteman bakom disken.
 
Efter ytterlgare 15 minuter hade fortfarande inget hänt och jag började både bli hungrig och lite less på at vänta. Personalens lunch är mellan 12-13 så att vänta ytterligare 1 timma kändes lite drygt.
 
Jag gjorde därmed en liten rövare och frågade den vackra civilklädda kvinnan som satt där vid "min" disk om hon visste vad som var på gång då det inte hänt något på 45 minuter. Hon frågade vänligt vad mitt ärende var och när jag svarade frågade hon om mina papper var i ordning. Jag svarade att allt var i den ordning som krävdes och efter lite småprat på bla thai berättade jag att jag bodde i Huay Yang och åkt motorcykel till Hua Hin. Hon bad mig sitta ner vid disken och sa att hon skulle se till att jag fick hjälp med min ansökan så fort som möjligt då jag åkt så långt....
 
Den berörda tjänstemannen hade ätit en tidigare lunch och så fort han sedan var klar med ett par andra kunder hjälpte han mig. Han ögnade igenom mina papper snabbt och stämplade på alla ställen där det ska vara stämplar, i mitt pass och på alla underlag. Jag fjäskade lite för honom och sa på thai att han var effektiv och duktig och jag belönades med ett leende vilket är ovanligt från en Immigranttjänsteman.
 
Jag betalade mina 1 900 baht, som det kostar, och han överlämnade bunten med alla papper samt mina pengar till en kollega som granskade det hela. Jag fick mitt kvitto och mitt efterlängtade förlängda år samt datum för nästa 90 dagars rapportering och jag tackade och vajhälsade fint och tjänstemannen såg glad ut.
 
Den vackra civilklädda kvinnan (förmodligen flickvän eller kompis till tjänstemannen) fick också ett stor tack för hjälpen. Vid kl. 12.30 var jag klar, hade fått gått före hela kön som fick lomma ut från lokalen vid lunchtiden kl. 12.00-13.00 och inga mutor har jag lämnat bara frågat vänligt vad som händer :- )
 
Ibland räcker det att bara var lite ödmjuk, frågvis samt vänlig. Om jag bara suttit där tyst och tålmodig hade jag säkert fått sitta hela dagen och väntat på min tur, med turlapp 28. Ibland har jag tur!
 
Livet är underbart och det kan det vara även på Immigration!
 
Rulle och jag sammanstrålade på Market Village och efter lite lunchmat åkte vi hemåt igen, via bl a landsvägen. Vid Sam Roi Yot kom busvädret med regn och blåst och det varade hela vägen hem till Huay Yang.
 
Restaurang Maew fick stå för hämtmaten till kvällsmålet hemma och Rulle bjöd på en Pinja Colada innan maten. Idag är det lillördag samt att det givetvis måste firas att jag får vara kvar i vårt kära Thailand i ytterligare 1 år.
 
Tjohej, nu har alla spänningar släppt och livet är verkligen underbart!
 
Det är inte min hoj på bilden, detta är en PCX 150 och inte min vackra Forza 300 cc :-D 
 
Immigration i Hua Hin som ligger i provinsen Prachuap Khiri Khan där vi bor...

Kommentarer:

1 Berit Söderberg:

Vad tuffa ni är som åker motorcykel så långt,och i den trafiken som är, Bra gjort. Du verkar vara en tuff kvinna. Läste din blogg om begravning, jag var med om hela den proceduren i juli, min svägerska dog den 2 juli i sviterna av cancer , vi trodde hon skulle klara 3 veckor men redan efter 1 vecka blev hon snabbt sämre och låg på Bankock hospital i Hua Hin. Men hon älskade Thailand och Huay Yang kanske kände hon att det skulle bli hennes sista resa dit för hon var helt inställd på att åka trots sjukdom, hon blev strödd i havet ute på piren efter strandpromenaden den 4 juli. Det blev långt det här, men skönt att få skriva av sig Ha det så gott nu i ditt Paradis.

Svar: Tack snälla Berit för din kommentar och hälsning! Det är så roligt att köra MC och vi har all respekt för trafiken här och anpassar efter bästa förmåga. Vi åker ju alla våra långresor här i Thailand och i Malaysia med våra MC och det är fantastiskt att färdas på det sättet tycker jag. Jag har lärt mig köra MC i Thailand och det är bland det bästa som finns och ger en enorm frihet. Både tragiskt och fint med din svägerskas frånfälle och det bästa för henne att hon fick gå in i sista vilan i Thailand som hon älskade så mycket. Fint gjort av er alla att ordna det så. Må så gott och var rädd om dig och de dina och tack för att du följer min blogg!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Daniel:

Hej,

Det verkar vara en härlig del av Thailand ni bor i. Jag och min familj ska tillbringa en månad i Huay Yang i december, det ser vi framemot.

Under tiden vi är i Huay Yang kommer vi behöva förlänga vår vistelse 30 dagar, vi har då varit i Thailand i 60 dagar. Vi har fått information om att man gör det på en adress i Bangkok. Jag ser här att du har förlängt ditt i Hua Hin. Tror du att vi kan göra vår förlängning i Hua Hin också?

Vi kommer vara i Thailand i prick 90 dagar. Vet du om det innebär att vi behöver göra förlängningen av 30 dagar dag nr 60 eller går det bra att göra detta innan, typ dag 45?

Ha det bra! Mvh / Daniel

Svar: Hej Daniel och roligt att ni kommer att besöka Huay Yang i december och välkomna hit! När det gäller turistvisa och förlängningar kan jag inte svara på annat än att man kan förlänga från 30 dagar till 60 dagar på Immigration i Dan Singh Khon, Prachuap Khiri Khan. Hur man gör med totalt 90 dagar vet jag inte utan det måste du kolla med Thailändska Ambassaden i Stockholm innan ni lämnar Sverige om det går och i så fall hur ni gör, Ha det så bra ni också och trevlig resa!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: