2016-07-12 Ansökan om nya pass, suveränt bokningssystem...

När vi är i Sverige är det bra att passa på och fixa pass om tiden börjar tryta. Både Daniel och Rulle behövde nya pass men mitt går inte ut förrän 2018. Jag ville byta ändå för i samband med min ansökan om nytt uppehållstillstånd i Thailand i september 2017 behöver passet dels täcka 1 år framåt och dessutom minst 6 månader till så det är lika bra att vara ute i god tid och inte snåla med tidsperioden för passets giltighetstid. Det kostar bara 350 sek att förnya passet i Sverige så det är det värt även om det finns lite mån kvar.
 
I Stockholm har de ett suveränt bokningssystem via nätet och man slipper därmed sitta och vänta utan har sin tid och det fungerar perfekt. Jag bokade in oss alla tre på samma tid via bokningssystemet.
 
Det viktigaste är att man anmäler sin ankomst minst 5 minuter innan den bokade tiden i kölappsautomaten, annars förlorar man sin tid. När man knappat in sitt bokningsnummer i automaten får man ett könummer. Det könumret kan bli uppropat strax efter att man gjort sin ankomstanmälan, även om man kommer lite före bokad tid, så det gäller att ha koll på nummervisaren.
 
När det var vår tur gick vi in en och en till samma tjänsteman som förberedde uppgifterna för våra respektive pass. Det tog några minuter per person så det var snabbt avklarat. 
 
https://bokapassistockholm.se/booking/index/1
 
Ulvsundasjön
 
Regnväder på gång ser det ut som...
 
Ett gammalt träd som blivit en installation under Essingeleden 
 
Framme vid passexpeditionen på Bergsgatan på Kungsholmen
 
Att fixa det nya passet var återigen en trevlig upplevelse då man får ett mycket trevligt bemötande samt tydlig information av vad som gäller och vad man ska göra. Fingeravtryck tas och man fotograferas samt undertecknar i samma apparat som styrs av tjänstemannen. Är man inte nöjd med fotot eller sin autograf får man göra om det tills man blir nöjd. Det är ett snabbt, säkert och effektivt system och det kan bli lite skoj och skratt också om så påbjuder då jag hittills inte upplevt att tjänstemannen är vare sig surmulen eller så allvarstyngd att humor saknas.
 
Under tiden som vi befann oss på passexpeditionen vräkte regnet ner och vi fick vänta en stund tills skuren var över. Den passerade förbi på ca 20 minuter så det var snabbt över för att kunna gå ut utan att bli blöta då vi inte hade vare sig paraply eller regnkläder med oss.
 
Eftersom Adam gillar att åka buss tog morfar Rulle bussen hem med Adam och jag passade på att ta en powerwalk hem för att få lite extra motion. Vi var hemma nästan samtidigt och träffades på strandpromenaden på Hornsbergs Strand. Vi dröjde kvar där lite så Adam fick lite skoj samt blåsa såpbubblor innan vi gick hem.
 
Morfar Rulle och Adam blåser såpbubblor...
 
Nu tar det några dagar innan vi får hämta våra nya pass så det är bara att vänta på besked via mejl. 
 
När vi kommer hem till Thailand och passkontrollen i Suvarnabhumi visar vi upp både det gamla och nya passet och de för över våra visauppgifter till det nya passet samt bockar av att vi använt Re-entryt från Sverige till Thailand i det gamla passet. Det brukar vara en smidig hantering men det är alltid bäst att kolla själv att allt sedan stämmer i det nya passet innan man lämnar passkontrollen. 
 
Tack för en härlig dag och kväll!
 

Kommentarer:

1 Birgitta S:

Hej!
Visst är dt suveränt att kunna boka sin tid samma med id kort som polisen utfärdar nu för tiden. Var med min mamma till Nacka polisen ca 2 år sen bokade tid tog taxi i lagom tid dit. Super sen fick jag ett mail o ett sms och kunde tillsammans med henne hämta ut det. Bra service tycker jag sen hade de även en kö för de som ej bokat bra att vi inte var i den? i där gnälldes det över att man var tvungen att boka tid???? Hur svårt kan det vara och alla där var yngre än jag o inte hittat det? Skönt att känna sig uppkopplad och med i tekniken som 50+.
Hälsningar Birgitta S

Svar: Ja det är riktigt suveränt och det är märkligt att inte de flesta gör det som behöver pass eller id så slipper man vänta i kö vilket är onödigt då det finns bättre saker att göra än det. Jag är ju +60 och känner mig också uppkopplad med tekniken :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: