2016-11-06 Huay Yang Tågstation - här kan du skriva en hälsning för att hedra Kung Bhumibol Adulyadej´s bortgång samt klä dig korrekt för att visa din respekt...

Vännen Ulf Ö berättade för mig att när han var på tågstationen i Huay Yang för att köpa tågbiljetter. I samband med det såg han en kondoleansbok som låg på ett vackert prytt bord för att hedra den bortgångne Thailändska kungen Bhumibol Adulyadej.
 
Ulf frågade om även faranger fick skriva en hälsning i boken och stationspersonalen sa att det var för alla som ville hedra deras kung. Ulf skrev därför i boken häromdagen och så gjorde även jag idag.
 
För mig är det viktigt att visa min vördsamma respekt för det Thailändska folket genom att bära diskreta kläder och gärna i färgerna svart eller vitt. Absolut inte röda, orange, gula eller andra starka färger eller vara lättklädd i typ utmanande kläder, som bikini eller minimala toppar eller nakna överkroppar och de gäller både kvinnor och män.
 
På stranden eller i samband med träningsaktiviteter är det okej att ha badkläder eller starkt färgade kläder men inte i byn i t ex affärer, på marknader etc. Att gå eller åka på stan i bikini eller typ badkläder är aldrig okej i byn.
 
Till den 14 november 2016 är det inte heller tillåtet att hålla partyn eller andra festligheter, stoja eller bete sig högljutt. Det är helt okej att dricka alkohol i rimliga mängder bara man som skrivet inte blir stökig och högljudd. 
 
Det finns faranger som struntar i dessa enkla respektfulla önskemål från thailändarna men dessa respektlösa faranger får själva stå för sin respektlöshet inför thailändarna som aldrig drar alla faranger över en kam. Vi som vill vara respektfulla, för det är väl det minsta vi kan göra för det Thailändska folket inför deras sorg efter deras älskade kungs bortgång, kommer att mötas med respekt och uppskattning. Valet är därmed mycket enkelt, åtminstone för mig.
 
Efter den 14 november är det fritt val när det gäller klädseln, förutom badkläder eller nakna överkroppar i byn på allmän plats, bortsett från stranden, den egna tomten området eller i hemmet, och då är det också tillåtet att ha party igen.  
 
Tågstationen i Huay Yang
 
 
 
Här i denna bok kan man skriva sitt namn och hälsning om man vill, även som farang...
 

Kommentarer:

1 Titti/Umeå/Huay Yang.:

En självklarhet angående klädsel, men inte för alla tydligen.
Vet du hur länge man bör vara klädd i dämpade färger?
Kram Titti där det SNÖAR mycket!

Svar: Ja man kan tycka det Titti, och diskreta kläder gäller till den 14 november, sedan gör man som man vill med klädseln och härefter får man parta också. Kram! Gör ett tillägg om det i min blogg :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Jenny:

Jättebra att du påminner om vad som är OK och inte OK. Vi är gäster i Thailand och måste självklart visa respekt för deras sorg och traditioner.

Svar: Tack så mycket Jenny för din kommentar och en del faranger verkar tro att det är den thailändska kulturen och klädkoden som ska ändra sig efter farangernas vilja. Märkligt beteende, framför allt i en liten fiskeby där man håller på sina traditioner och inte hunnit bli lika luttrade som på de stora turistorterna som Phuket, Pattaya etc fast det inte är tillåtet där heller enligt Thailändska normer, regler och tradition.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Christina:

Fint att man kan lämna en hälsning!
Och jag förstår verkligen inte hur alla dessa människor som åker omkring halvklädda i byn bara kan med! Det är ju ytterst sällan man ser sådant hemma i Sverige. Varför bete sig annorlunda när man är i Thailand? I synnerhet som väl alla känner till att thailändare har en annan kultur och klädkod.

Svar: Tack Christina för din kommentar och när det gäller klädsel eller ickeklädsel är jag lika förundrad som du över en del farangers beteende. Jag beundrar bybefolkningen att de står ut men uppenbart pratas det en hel del om alltför lättklädda faranger och de gillar det inte. Vill man åka runt halvnaken kan man åka till de länder som accepterar det i stället för att åka till Thailand som inte tillåter det.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Birgitta S:

Kan tyckas självklart men en del verkar inte ha förstånd överhuvudtaget när det gäller klädsel. Oavsett skulle jag eller någon annan i min familj inte knalla runt i bikini och shorts med bar överkropp och shoppa eller äta lunch eller fika? Varför gör man det? tror inte att man skulle sätta sig på ett fik hemma på Fleminggatan i bar överkropp eller bikini men en del verkar att tappa allt när de lättar från Arlanda.
Hälsningar Birgitta S

Svar: Tack så mycket Birgitta för din kommentar och jag är lika förundrad som du över hur en del människor tänker eller rättare skrivet inte tänker. Att läsa in sig på vad som gäller i ett specifikt land INNAN man landar där borde vara en självklarhet. Håller helt med dig i det du skriver i övrigt.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Marianne:

Tack Annika, för informationen om att det är helt ok för faranger att skriva en sista hälsning i boken, har undrat hela tiden men har inte kommit mig för att fråga någon..Att bära sorgekläder har för oss varit helt självklart från dag 1, och vi har fått mycket visad respekt från thailändarna som t.o.m kommit fram och talat om hur mycket det betyder för dom att vi som faranger visar respekt på sådant sätt. Vilket självklart har känts mycket bra, så vi ska vara medvetna om att det Thailändska folket ser mer än vi kanske tror. Kram och Tack för en fortsatt mycket bra blogg!

Svar: Tack så mycket själv Marianne för din kommentar och respons på min blogg. Det gör mig mycket glad! Visst är det underbart att få visa sin respekt och att thailändarna uppskattar det och vi gör samma sak som du/ni och får uppskattning för det. De ger oss så mycket och det är det minsta vi kan göra tillbaka. STOR varm kram till dig från mig!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 Anonym:

Tack snälla för information kring kondoleansbok 💝 då vill jag åka dit och lämna en hälsning 💝 kram Tina

Svar: Tack själv Tina och det gör du rätt i. Kram :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: