2016-09-06 Bra att veta om du har nytt pass samt tjohej vad kul, jag får stanna i Thailand i ett år till!

Mitt uppehållstillstånd i Thailand löper ut den 24 september 2016 så för att vara ute i god tid med en ny ansökan (kan tidigast göras 1 månad innan tillståndet löper ut) redan idag. Denna ansökan måste göras på Immigration i Hua Hin så det var bara att ta motorcykeln dit. Men först stannade jag till på Kasikorn Bank i Prachuap Khiri Khan för att få de handlingar som krävs för inför mitt uppehållstillstånd. Jag var där precis när de öppnade kl. 08.30 var först i den lilla kön.
 
Mitt ärende på banken gick smidigt och lätt och sedan var det bara att dra iväg med hojen via landsvägen till Hua Hin. Den väg vi gillar bäst och kan och att hitta till just Immigration var lätt som en plätt eftersom jag tagit över vår gamla Garmin GPS som är avsedd för motorcykel. Min GPS tog mig även in på andra små men fina genvägar som jag aldrig åkt på förut till Hua Hin. Kul att erfara det också!
 
Det var roligt att testa den, fast jag egentligen kan vägen, men det är en ny erfarenhet för mig att själv hantera en GPS då Rulle alltid gjort det. Rulle har köpt en ny Garmin GPS till sin hoj så jag har alltså fått ärva den gamla.
 
Nu har jag en egen Garmin GPS (avsedd för motorcykel) som Rulle monterat dit med sladd som är snyggt kopplat till mitt eluttag i vänster fack under styret. Själva hållaren till GPSén kan man koppla bort från sitt stag när man inte avser att använda någon GPS. 
 
Rulle hade dragit iväg 30 minuter tidigare till Hua Hin för att få sin hoj servad av Big Wing, och det skulle ta flera timmar, så vi skulle höras av när jag var helt klar med Immigration.
 
Jag var på Immigration strax för kl. 11 och det var bara 23 nummer före mig. Mitt ärende gick snabbt att hantera då jag hade alla papper som de kräver och efter diverse (massor) stämplingar hade jag mitt uppehållstillstånd under 1 år. Priset 1 900 baht och hon som utfärdade mitt uppehållstillstånd och övrig personal var mycket trevliga och hade dessutom humor och det bästa var att de beundrade min motorcykel som de kunde se från fönstret.
 
Jag kan berätta, då det är viktigt att veta, att när man byter pass och kommer in till Thailand från tex Sverige, ska man visa upp sitt gamla och nya pass och de ska föra över de uppgifter man ev har om VISA. I mitt fall hade passkontrollanten bara stämplat att jag har ett VISA och när det löper ut men inga VISA uppgifter i övrigt.
 
Immigrationstjänstekvinnan upplyste mig att samtliga VISA uppgifter ska föras över till det nya passet för att man ska vara på den säkra sidan i Thailand och det hade alltså Immigration (Passkontrollen i Suvarnabhumi) inte gjort. Hon frågade mig om jag ville att hon skulle föra över alla VISA uppgifter från det gamla passet till det nya passet och det skulle i så fall kosta mig 500 baht. Självklart fick hon göra det då jag inte vill hamna i någon eventuell knipa för att inte kunna visa upp ett korrekt VISA. (Jag hade för säkerhets skull tagit med mig mina 2 gamla pass där originalVISAT fanns i det första) så släng aldrig dina gamla pass oavsett att de är hålade och förbrukade.
 
Efter att det var klart informerade Immigrationstjänstekvinnan att nu fanns alla mina nya passuppgifter samt korrekt VISA i dataregistret och kan känna mig helt lugn i samband med någon passkontroll och det kändes givetvis mycket bra. Jag behöver nu inte visa upp mina gamla pass i fortsättningen vid nästa ansökan om uppehållstillstånd enligt Immigration då allt nu finns i nya passet. Oavsett det sparar jag dem ändå för säkerhets skull...
 
Rulle har också bytt pass och fått samma otillräckliga VISA stämpel i sitt pass så det ska han också se till att ordna via Immigration så det blir korrekt gjort.
 
Det är mycket att tänka på och regler ändras eller nytt tillkommer så det gäller att ha stenkoll på vad som faktiskt gäller och vilka dokument som krävs i varje enskilt fall.
 
Tack Immigration i Hua Hin för ett trevligt besök!
 
 
Glad och lycklig hoppade jag upp på min hoj och for iväg till Big Wing, strax utanför Hua Hin mot ChaAm för att träffa Rulle där. 
 
 

Kommentarer:

1 Marianne:

Hej Annika! Tack för ett mycket bra tips, om att spara sina gamla pass vad gäller b.l.a VISA handlingar, inget man direkt tänker på, har passet gått ut, så anses det ju förbrukat, men som du säger kan det va mycket bra att visa upp gamla visa-handlingar. Man lär sig alltid nåt nytt via din blogg, TACK för det! Ha´de fortsatt gott!

Svar: Hej Marianne och tack själv för din kommentar och visst är det kul att fylla på med lite nytt i hjärnkontoret :-D Ha det så bra du också!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Yvonne Sundberg:

Vad skönt att allt löpte så smidigt! Men det beror allt till stor del på att du själv har alla handlingar som behövs! 👍🤗

Svar: Ja tack Yvonne det kändes mycket bra och Immigration gillar ordning och reda och det gäller, som skrivet, att ha stor koll själv på vad som gäller vid det tillfälle man är där.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Berit Knapasjö:

Skönt att allt gick bra för er!
Hur gick det med det nya pappret? Behöver vi fylla i det?
Lite sval kram till dig idag. Funderar på om raggsockorna behöver på!
😱🙄

Svar: Tack så mycket Berit men jag behövde inte lämna fram det fast det var ifyllt och klart. Så än så länge verkar det fungera utan det formuläret på Immigration i HH. Dan Singh Khon kanske har andra regler. Kram till dig både varm och sval och lite blåsig :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Gertrude Weinehall:

En liten undran bara,kan Ni som är bofasta inte få permanent uppehållstillstånd? Verkar lite opraktiskt med allt pappersarbete som blir annars. /Gertrude

Svar: Hej Gertrude! Att få permanent uppehållstillstånd som farang går inte, än så länge, utan man kan få 5 år utan pappersexercis och då skulle det kosta oss ca en halv miljon baht vardera. Då tar jag heller och betalar 1 900 baht per år för oftare än så söker vi inte.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Gertrude Weinehall:

OK då förstår jag. Dom pengarna kan man leva länge på i Thailand. / Gertrude

Svar: Mmm Gertrude det är ett bättre sätt att använda pengarna på tycker vi också :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 HELENA:

Hmmm oj!!
jag har nog kastat mitt gamla pass ja , med visa i
:(

hur ska detta gå? :)

Svar: Oj, gjort är gjort Helena men med positivt tänkande går det säkert bra :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

7 Lars:

Hej Annika! Gäller det bara er bofasta eller även oss som semestrar. Skall byta pass snart och kommer ner tre veckor i mars.
Behöver jag då även ta med mitt gamla pass? / Lars

Svar: Hej Lars, det gäller de som har nytt pass med gällande VISA stämplar i som ska överföras till det nya passet och det har inget med om man är "bofast" eller är här på semester. Om du inte har några gällande VISA stämplar som ska föras över till det nya passet behöver du inte göra något. Är du osäker ta med dig det gamla passet och kolla med Immigration.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: