2017-01-09 I och i närheten av vårt bostadsområde Lotus 1...

I dag har det kommit enorma mängder med regn som har fallit i mer eller mindre intensitet och när jag trodde att nu vräker det ner som värst så har det ökat i styrka ännu mer.
 
I början kändes det småmysigt att sitta inne och ha det torrt och skönt medan regnet skvalade där utanför. Nu känns det inte lika mysigt längre när jag med egna ögon sett hur vattenmängderna drabbat många av våra bybor illa genom förstörda hus eller annan egendom samt materiella skador. Jag har aldrig personligen varit med om något liknande i vare sig Thailand eller någon annanstans men nu är det allvar på nära håll och det känns bara tragiskt med tanke på de drabbade. 
 
Högsäsongen här i HY (även övriga Thailand förstås) hjälper många thailändare att skaffa försörjning som ska räcka till under lågsäsongen och högsäsongen startade med ovanligt få turister/faranger i HY och nu späs eländet på med dessa regnmängder som normalt inte ska förekomma så här års. Skador på hus och egendom ska betalas och finns ingen försäkring kan det vara nog så svårt att få ihop det om de ens får ihop det.
 
När jag nu hör regnet mer eller mindre fortsätta strila ner eller vräka ner utanför huset blir jag bara frustrerad och ledsen samt arg på vädrets makter. Det hjälper ju inte det minsta för nu är det som det är och det minsta vi kan göra är att visa vår medkänsla på ett eller annat sätt för de som drabbats och vara tacksamma för att vi själva inte drabbats på minsta sätt som har någon som helst betydelse i sammanhanget. 
 
Vattenmängden längst till höger ligger på vår thailändska grannes tomt och vi kallar den för gölen, en jättegrop som det var pyttelite vatten i för några dagar sedan men som nu nått kanten. Vi har aldrig sett att den fyllts så mycket under de 10 år som vi haft vårt hus. Inte ens under regnperioden har den fyllts till bredden. 
 
 
Det djupa diket framför vårt område var tomt på vatten för några dagar sedan och vattennivån har nu nått den övre kanten...
 
Vi har fått en extra pool utanför vårt område om någon skulle känna för ett dopp :-D
 
Utanför Lotus 2 har det här stora diket också vattenfyllts helt idag...
 
Utanför Lotus 2
 
Nu får det snart sluta regna så marken har tid att återhämta sig och även om det kommer att ta tid hoppas jag på att de som drabbats värst får den hjälp de behöver för att återställa eventuella skador på hus, hem eller egendom. 
 
 

Kommentarer:

1 Gun%20Persson:

Det är så tråkigt o se. Tänker mest på dom som har sin försörjning där.Har varit med om regnväder i byn men aldrig något liknande.Håller tummarna för att det snart bättrar sig.

Svar: Ja visst är det sorgligt Gun och jag hoppas som du att det blir bättre väder snart främst för de som har drabbats illa av vattenmängderna.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Christina:

Helt otroligt ett sådant regnande! Och den här perioden då det inte "ska" regna! Tankarna går onekligen till de bybor som drabbas, både de som har sin försörjning genom att tillgodose våra behov men även alla de andra. Svårt.
Sedan är det förstås trist för de som vistas i byn någon vecka och hoppas på sol och värme. Vår ene son lyckades pricka in den blötaste veckan på tio år! Å andra sidan är det bara så ljuvligt ändå att vara i byn!
Vi får hoppas regnandet sluta snart och allt torkar upp!

Svar: Tack så mycket Christina för din kommentar och jag håller med dig. Vi har då aldrig upplevt något liknande när det gäller regn och dessutom vid fel årstid som vi tycker. Vädret är ur led och gör som det vill och nu hoppas vi det snart är över för allas skull.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Maria:

Oj men jeez vad mycket vatten! Har aldrig sett gölen se ut sådär.. hoppas det lugnar ner sig snart. Ge er inte ut nånstans utan håll er i byn nu <3 pok äe

Svar: Tack mitt hjärta och vi lovar att hålla oss på det torra om det går :-D Pok äd
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Marianne:

Hej Annika. Regnar det fortfarande hos er? Verkar som regnet kommit på allvar hit till Rayong nu, har regnat oavbrutet sen i natt och vägarna fylls alltmer...Kan hoppas att det dragit vidare från era trakter och vidare uppåt men inte i den hemska mängd som kommit i söder..Kram/ Marianne

Svar: Hej Marianne, Just nu regnar det inte och har inte gjort på några timmar. Enligt väderprogosen stämmer det att det värsta ovädret dragit härifrån och vidare norrut. För er skull hoppas jag att det inte blir samma mängder vatten som vi fått men vi har också drabbats av vattenmängder från en damm i bergen som tydligen brustit och det gör ju det hela ännu värre förstås. Nu får vi hoppas på det mesta framför allt för de som drabbats hårt av vattenmängderna. Hoppas också ni har bättre tur än vi haft här i HY. Kram!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: