2017-01-10 Dagen efter vattenmassorna som flödade i Huay Yang främst igår...

Idag är det uppehållsväder och regnovädret har dragit vidare. I morgon hoppas vi på att solen ska titta fram för att hjälpa till med upptorkningen av vattenmassornas framfart. Vattenmassorna är på väg ner till havet, marken har sugit åt sig massor och vattennivån på de värsta ställena har sänkts markant.
 
Jag tog min cykel och cyklade runt och kollade hur vårt Huay Yang ser ut efter översvämningen av vattenmassorna som belastade flera delar i Huay Yang och som fyllde en del hus och hem med smutsigt lervatten eller medförde annan förstörelse.
 
Mellanvägen är den väg som drabbats mest av vattenmassorna och har delvis mycket stora skador där hela stycken av asfalten lossnat och där kan man verkligen se vilka krafter vattnet har som far fram.
 
I morse hade kommunen redan satt igång röjning och reparationsarbetet på vägen och en grävskopa slet loss asfalten och planade ut ytan där den största skadan på vägen är mellan Kritsana restaurang och Tims Massage.
 
Röjningsarbete på Mellanvägen...
 
 
IDAG 2017-01-10 Stora skador på grund av det enorma vattenflödet
 
IGÅR 2017-01-09
 
Grävskopan har tagit bort det trasiga ytskiktet och jämnat till vägen så man kan ta sig fram där...
 
 
Uj, uj så Mellanvägen ser ut 
 
 
Jane´s altan på huset har drabbats hårt av vattenflödet och det är tur att huset inte skadades värre...Mycket sorgligt för Janes skull som har Janes Laundry...
 
 
 
Vattennivån har sjunkit och det är bara ytvatten kvar som ska sjunka ner i jorden av sig självt... 
 
På Driving Rangen har vattnet sjunkit undan och det är bara några smärre pölar kvar och barnhuset verkar ha klarat sig fint...
 
IDAG 2017-01-10
 
IGÅR 2017-01-09
 
IDAG 2017-01-10
 
IGÅR 2017-01-09
 
Stackars Noo som fick in lervatten upp till 50 cm i sin salong håller på och städar och väntar på en vattenbil som ska lämna rent vatten för att kunna spola rent på golvytorna... En hel del av inredning och material har tyvärr förstörts och det känns så sorgligt för hennes skull. Framför allt eftersom de bara för en vecka sedan gjort fint och förnyat salongen i manikyr och pedikyrrummet...
 
Lervattnet ska bort från golven och rengöras...
 
 
Charming Mart har fått undan det mesta av vattnet och de berättar att allt är okej med huset och att resten av vattnet kommer att försvinna så småningom ner till havet...
 
IDAG 2017-01-10
 
IGÅR 2017-01-09
 
Yut har öppnat sin restaurang och verkar tillfreds med tillvaron och berättar att allt vatten är borta inomhus men det var en hel del att städa förstås...
 
IDAG 2017-01-10
 
IGÅR 2017-01-09
 
Jag cyklade vidare till andra sidan motorvägen och in på Vattenfallsvägen och där ser allt ut som vanligt och det syns knappt att det varit ett enormt vattenflöde. Jag sökte egentligen Uam, som har möbelaffären, eller hennes make Tee (Huay Yangs Turistpolis) för att höra mig för hur de klarat vattenmängden på den här sidan om Huay Yang.
 
Jag fick besked från deras vänner och personal på Uams resort att de var på ceremoni i Wat Huay Yang då en av Huay Yangs poliser avlidit på grund av en drunkningsolycka på Mellanvägen igår.  
 
Polisen drunknade i samband med att han skulle rädda en människa höll på att dras med av vattenmassorna på Mellanvägen. Han halkade i det strömma vattnet och slog i huvudet på ett cementrör, drogs iväg av strömmarna från vattenmassorna och drunknade då ingen hann rädda honom. Så tragiskt och sorgligt!
 
De berättade att han var en mycket omtyckt och duktig polis och han blev tyvärr bara 37 år. Han hade vare sig fru eller barn utan var ensamstående och kom från Ranong. 
 
Jag cyklade vidare till Pop Shop och pratade med Mook hur det förhöll sig med den damm uppe i bergen som enligt uppgift skulle ha brustit. Dammen hade inte brustit däremot var dammen fylld till bredden av allt regnande under nästan en vecka så det flödade över kanterna och bidrog därmed till ännu mer vatten som fick fritt flöde ner mot havet och genom Huay Yang, främst på det ställe där det var mest vattenskador.
 
Mook berättade att Bangsaphan har drabbats mycket hårt då en bro släppt på motorvägen och vattenmassorna har översvämmat stora delar av Bangsaphan som nu ligger i vatten. Hon varnade oss för att komma på tanken att ens åka dit. Det har vi ingen avsikt att göra utan stannar här i Huay Yang tills vidare.
 
Thailändarna är fantastiska, de är givetvis ledsna över det besvär och materiella kostnader som översvämningen har medfört, men de verkar ändå som jag upplever det, vara vid gott mod och se livet i stort från ett annat perspektiv än vi faranger gör.
 
Vi har mycket att lära av thailändarna, både när det gäller det ena och det andra, framför allt hur de hanterar förluster av sina nära eller kära eller av materiella ting.  
 
Nu går livet vidare i Huay Yang, precis som det ska vara, på var och ens sätt att hantera det. 
 

Kommentarer:

1 jonas:

Fina före o efter bilder!

Svar: Tack så mycket Jonas!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Kenth yrvelid:

Hej Annika
Tack för all info om läget i paradiset. Mycket bra rapporter.👏👏

Svar: Hej Kenth och tack själv för uppskattningen av mitt info :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Carina Villa Botanica:

Tack för uppdateringen, är verkligen hemskt hur naturen kan ställa till det. Vi kom hem i söndags, så jobbigt att se bilderna nu och jämföra med hur det var i förra veckan. Tänker så mycket på de som har fått sina hem och företag förstörda, och polisens familj och vänner. Men som du säger, Thailändare är så positiva, vi borde ta efter så hade livet varit lättare för många. Hoppas alla får hjälp som behöver det. Kram!

Svar: Tack så mycket själv Carina och jag håller med dig till 200 % i det du skriver. Må så gott och hälsa Sverige!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Yvonne Sundberg:

Är så otroligt imponerad av thailändarnas sätt att hantera detta! Helt otroligt så snabbt sätta igång med att reparera vägar och annat! 👍👍👍

Svar: Tack Yvonne och jag är lika imponerad som du, de är verkligen fantastiska på alla sätt och vis!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 CarinaJ:

Så ledsamt alltihop. Får hoppas att det kan gå tillbaka till normalt igen. Verkligen sorgligt med polisen som drunknade när han försökte hjälpa andra. Sköt om er !

Svar: Ja visst är det ledsamt men thailändarna är fantastiska på att hantera det hela och jag är så tacksamt att jag har möjlighet att delta i det hela för det är mycket lärorikt även om det hade varit bättre om inget av det som hänt hade hänt. Må så gott du också och var rädd om dig och de dina!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 Ingela Wihlner:

Tack för heltäckande och bra uppdateringar!
Våra thailandsvänner är fantastiska, hoppas nu det löser sig till det bästa för alla drabbade!

Svar: Tack så mycket själv Ingela för din respons som gör mig mycket glad och visst är våra thailändska vänner och bybor fantastiska i sitt slag. Jag hoppas som du att det mesta löser sig men jag är övertygad om att det kommer att göra det tack vare thailändarna. <3
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

7 Carina:

Tack så mycket för all info. Jag säger det samma man blir så otroligt imponerad av thailändarnas sätt att hantera allt. Inga sura miner där inte utan bara sätta igång och reparera. Otroligt sorgligt med polisen :( /Carina

Svar: Tack så mycket själv Carina och det är så roligt att få uppskattning för min blogg. Ja thailändarna är verkligen fantastiska på alla sätt och vis och visst är det extra sorgligt när det gäller polisen som miste sitt liv i samband med sin hjälpinsats.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

8 Emil:

Tack för uppdateringen Annika. Sorgligt att läsa om Polisen som miste sitt liv för att rädda någon annan.

Svar: Tack så mycket själv Emil och visst är det extra sorgligt när det gäller den stackars polisen som utförde en hjälpinsats och fick mista sitt liv för den sakens skull.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

9 Marina :

Tusen tack Annika för all uppdatering om vad som händer i byn och hur människorna
har det . Alla som drabbats finns i mina tankar och jag sänder kraft och kärlek till alla. Kram på dig ❤️

Svar: Tack så mycket Marina själv för din kärleksfulla kommentar och stor varm kram till dig från mig!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

10 Maja:

Hej Annika!

Tack för uppdateringen och tack för alla bilder du lägger upp. Det är förfärligt att se och hur mycket som blivit förstört men samtidigt underbart att se hur snabbt de är igång med renovering och återbyggnad.
Din blogg är är superbra och det är härligt att få hänga med i vad som händer i HY. Tack
//Maja

Svar: Tack så mycket Maja för det och jag är glad över att du både läser och uppskattar min blogg! Ja de är verkligen fantastiska som snabbt försöker få ordning på framför allt den delvis förstörda Mellanvägen som är en "huvudväg" för de flesta som färdas här i HY.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

11 Måd:

Tack för mycket bra information och som vanligt kvalitet på bilderna! Du gör ett viktigt arbete med din blogg!

Svar: Tack så mycket Måd för din kommentar samt respons som gör mig mycket glad!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

12 Tiina:

Håller med alla föregående. Du är en fantastisk reporter, vår egen "korre",i Huay Yang! Tack också för alla fina före och efter bilder. Vilken tragisk händelse, polisen som förlorade sitt liv, just på Mellanvägen! Det var där vi bodde, i Roberts hus, när vi var i Huay Yang, för 5 år sen. Minns Janes Laundry också, vi använde den! Det kommer liksom närmare en , när man vet/känner ställena... Otroligt vad fint thailändare själva tar det hela, ett exempel till oss andra...

Svar: Tack så mycket snälla Tiina för det och det var en trevlig titel :-D Den titeln ska jag stolt bära och det jag kan och har möjlighet att förmedla gör jag både i sorg och glädje samt vardagslivet här i HY. Sådana här dramatiska händelser väcker alltid minnen och framför allt om man vet vilka det handlar om samt känner till Huay Yang och har fina minnen härifrån. Thailändarna är fantastiska på alla sätt och vis och det finns mycket att lära av deras sätt att se på saker och ting och vad som är viktigt i livet.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

13 Anonym:

Hej Annica! Tack för väldigt bra info om vad som har hänt i byn, du vet kanske vad som behövs hjälp med till folket! Kommer på Tisdag. mvh Ulla

Svar: Hej Ulla och tack själv för din kommentar samt välkommen till Huay Yang! Vi kan hjälpa till med mycket genom att visa vår goda vilja om de vill ha någon form av hjälp samt visa respekt för de som drabbats <3
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

14 Titti/Umeå/Huay Yang.:

Vi hade en jobbig dag på Chortip Villa igår.
Skrämmande med vattenmassorna.
Tänker på polisen som förolyckades alldeles i närheten.
Det går inte att sätta emot naturens krafter.
Tråkigt för Noo som vi alltid hyr saleng av.
Ja tråkigt för alla som drabbats.
Kram Titti

Svar: Jag förstår det Titti och det är många tankegångar som följer sådana här dramatiska händelser i spåren. Det är tist för alla som på något sätt drabbats precis som du skriver. Kram
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

15 Tina:

Men kära nån.... så mycket vatten. Helt otroligt att det ändå sjunkit undan så snabbt som jag ser på dina före och efter bilder. All lycka till alla och hoppas det regnat klart nu! ✨🍀

Svar: Ja det kan man säga Tina och det är otroligt vad snabbt vattnet sjönk ner i marken som borde ha varit mättat vid det laget. Just nu i kväll regnar det lite men har varit uppehåll hela dagen i övrigt. Vi får väl se hur regnvädret vill ha det nu och framöver men jag vill att det ska torka upp ordentligt.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

16 Kristoffer :

<3 till alla drabbade

Svar: Jag hoppas de ser din fina hälsning Kristoffer <3
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

17 GunBritt:

Tack för dina reportage om regnat och allt vatten,Vi längtar ner fast det ser ut som det gör.Vi får väl räkna med att vägarna kan vara lite gropiga men det är ju bara att ta det lite lugnt. Men vi kommer inte ner förren 25.e februari så då syns inte mycket av denna förstörelse.Ha det så bra.
Innebär en sådan rotblöta att det blir mer mygg?

Svar: Tack själv GunBritt för din kommentar och respons på mina inlägg. När ni kommer ner lär det mesta ha blivit fixat när det gäller Mellanvägen skulle jag tro. När solen kommer fram och börja torka upp försvinner vattensamlingarna snabbare så fler mycket än vanlig då tror jag inte det blir. Vi använder alltid myggmedel på kvällstid oavsett blöta eller inte om vi besöker någon restaurang eller så på kvällstid. Det är därmed ingen skillnad för oss som det är nu när det gäller att förebygga för myggstick. Ha det så bra du/ni också!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

18 Anonym:

Så bra rapporterat av dig Annica. I morgon yogar vi och samlar en slant som vi sedan skänker till de som drabbats. Kram och tack för din blogg.
Anna Lena🙏

Svar: Tack så mycket för det fina goa Anna- Lena och alla insamlingsprojekt är behjärtansvärda. Det finns mycket att göra med vettiga projekt som gagnar de som drabbats av vattenflödet och som fått stora skador på hus och hem. Stor varm kram till dig från mig!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

19 Maria:

Bra före-och efterbilder! Vilka vattenmassor och vad skönt att det börjar torka upp. Tråkigt med polisen :( pok äe

Svar: Tack så mycket hjärtat för det och vilken skillnad från dag till dag. Idag har solen tittat fram äntligen och den hjälper till att torka upp. Javisst är det sorgligt med den stackars polisen. <3 Pok äd
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

20 Longevity - en blogg om hälsa:

Åh jösses, vad skönt ändå att det är på väg tillbaka vattnet.

Svar: Jag håller med dig Madelein :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

21 Ditte:

Jag har ganks nyligen kommit hem från Thailand men från sydöstra delen söder om Rayong och där har området kllarat sig bra. Men vi såg på tv hur det ser ut på många platser i södra Thailand. Koh Samui gick inte att känna igen och inte Koh Pangan heller.
När jag ser dina bilder blir jag väldigt beklämd för jag har varit i Huay Yang ett par gånger och allt ser så annorlunda ut. Tänker på alla thailändare som drabbats så hårt.
Dina bilder berör verkligen.
(Hittade din blogg via Anette i Bangkok)

Svar: Tack så mycket Ditte för din kommentar, respons samt roligt att du hittat min blogg :-D Huay Yang är förskonat i jämförelse med den otroliga förödelse som vattenmassorna ställt till med i andra delar av Thailand. Det är vi oerhört tacksamma för!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

22 Anita Andersson:

Tack för all information. Man blir förskräckt när man hör vad vattenmassorna kan skada människor och material. Tack vare denna blogg blir man trots all bedrövelse inte rädd eller låter bli att längta till byn då det beskrivs som alla tar det med fattning och hjälps åt - mycket kärlek. Jag kommer snart hoppas jag Kramar Anita Andersson

Svar: Tack så mycket Anita för din kommentar samt att du uppskattar mina inlägg ! Huay Yang finns kvar, lite stött i kanten bara men det fixar sig det också tack vare thailändarnas skicklighet och effektivitet där det behövs samt inställning <3 Välkommen till HY och stor varm kram till dig från mig!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

23 Anette:

Oj, vilket arbete som nu måste göras.
Hoppas att inga mer regnväder drar in utan att det blir sol och värme så vätan torkar upp.

Svar: Ja Anette det är mycket jobb som ska göras nu för att fixa, laga förödelsen som vattnet ställt till med. Vi i HY är ändå förskonade i jämförelse med södra Thailand. Idag har solen tittat fram lite....
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

24 Marie:

Tack för rapporter och bilder. Så förfärligt med alla som på ett eller annat sätt blir drabbade. Har förstått att även Baan Krut blivit rejält drabbat som så många gånger förr. Vet du om tågtrafiken kommit igång ännu förbi ert och vidare söderut?
Planerar en tågresa med dotter och barnbarn men vet inte om eller när järnvägen är farbar.

Svar: Tack så mycket själv Marie för din kommentar och visst är det tragiskt för alla de som drabbats. Bangsaphan har blivit hårt drabbat pga både regn samt översvämning/läcka från dammen i bergen. Än så länge har tågtrafiken inte kommit igång från eller till Huay Yang då spåren måste fixas och/eller ses över på sträckan från norr till söder, framför allt sträckan mellan Huay Yang och söderut, men bussar och taxi kan ta sig fram på Phet Kasem Road.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

25 Anna Torgnysdotter:

Hej Annika! Först och främst, tack för uppdatering och även uppdateringen om den översvämmade dammen. Jag och min familj reste från byn tidigt på måndag eftermiddag och hann inte se förödelsen på Mellanvägen... himla hemskt alltihopa.

Mina radiokollegor mina kollegor här på Sveriges Radio i Luleå har velat uppmärksamma det som hänt, undrar om det går bra att publicera några av dina bilder från bloggen på vår webb? Bl a hur återuppbyggnaden på Mellanvägen och vid Jane's Laundry har börjat och från Yuts restaurang.

Mvh/Anna Torgnysdotter, just hemkommen igårkväll och radioreporter på P4 Norrbotten.


P.S. Gärna om någon annan vill skicka bilder: [email protected] eller [email protected]

Svar: Hej Anna, Tack för din kommentar och positiva respons samt tur att ni hann lämna HY innan eländet uppstod. Allt kommer att ordna upp sig i vart fall på ett eller annat sätt :-D Självklart får ni använda mina bilder från bloggen, och jag vill gärna att det då framgår att det är mina bilder samt det går även bra att hänvisa till min blogg :-D Mina bilder komprimerade till bloggen och vill ni hellre ha okomprimerade bilder på det som händer här i HY är det bara att meddela mig det :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

26 Anonym:

Annika! Behöver få hela ditt namn för att kunna skriva det i copyrighten på ev bilder! Skicka gärna direktmejl också för ytterligare kontakt!
// Anna, Sveriges Radio

Svar: Okej, mitt hela namn är Annika Ilic och i övrigt kan vi ha ev vidare kontakt via e-post enligt din tidigare kommentar.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: