2017-01-18 Så här ser havet och stranden ut efter ovädret - och så tittade solen fram på eftermiddagen...

Idag blev det en kortare strandlångis i riktning mot Wanakon Nationalpark och stranden är full av mest naturligt skräp som drivor av pinnar, kokosnötter, grenar etc etc. blandat med rep och trasiga nät samt annat onaturligt skräp.
 
För att få bort detta från stränderna krävs mer än att bara plocka upp för hand och stoppa ner i sopsäckar utan det skulle behövas en schaktmaskin som rensar upp skräpet samt minst en container att samla allt i eller lägga upp högar med det naturliga skräpet och bränna det.
 
Detta projekt är jag övertygad om att thailändarna själva sätter igång när vädret lugnat ner sig. Om de tycker att det är okej att vi faranger hjälper till med det får de invitera oss då det kan vara känsligt om vi som faranger på eget initiativ börjar storröja.
 
Har man för avsikt att göra det bör man kolla med kommunen eller markägaren först om det är okej och inte utgå ifrån att det så klart skulle vara det. Skillnad är om vi lite vördsamt plockar upp lite flaskor, plast etc i en mindre påse om skräpet skulle ligga i vår väg. En del thailändare i byn uppskattar det, andra inte. 
 
Det finns exempel på när det blir fel och det var när en thailändsk kvinna från byn tog illa vid sig när en farang plockade upp en massa skräp från stranden och den thailändska kvinnan frågade henne lite surt om farangen tyckte att de hade det skräpigt på stranden i Huay Yang?
 
Även om man nu skulle tycka det är det vi som är gäster här i Thailand och vi bör tänka oss för innan vi börjar med egna initiatv/projekt som kan anses stötande från bybefolkningen. Alla blir inte glada över vår iver att hjälpa till i olika sammanhang utan det är thailändarnas land och inte vårt, hur goda avsikter vi än har.
 
Stora vågor dundar in över stranden...
 
Mycket bråte på stranden som spolats upp och ligger i drivor...
 
Ingen vacker syn som ovädret ställt till med kontra människan...
 
 
 
När jag kom fram till flodmynningen såg det inte så djupt ut så det kanske skulle gå att vada över lätt men för säkerhets skull tog jag en stör för att mäta djupet i fåran mitt i flodbädden och stören sjönk ner ca 1 meter så jag avstod att vada över denna gång också. Dumt att riskera att drutta omkull eller skada fötterna på något föremål som inte syns i det bruna vattnet.
 
Goa tiken Berta hängde med mig på promenaden och tycket också det kändes bättre att vända då hon dessutom börjat komma långt från sitt eget revir vid universitetscampen där hon bor.
 
Naturlig vändpunkt för mig och tiken Berta...
 
 
 
 
Ingen bra idé att passera över här då det dels är ca 1 meters djup dels strömt vatten...
 
Vackert ljus i olika kontraster över havet...
 
Tiken Berta och jag vände och gick tillbaka via naturstigen som ligger parallellt med havet...
 
Naturstigen och Berta...
 
Ska du komma någon gång eller, tänker säkert Berta...
 
 
Vill man vila sig och luta sig mot trädet finns det en kudde för det, bara att ta bort barren så är det klart att sätta sig :-D 
 
 
Vy från naturstigen... 
 
Tack för sällskapet goa fina tiken Berta på min för dagen lite kortare strandlångis.
 
Trevlig onsdag (Lill-Lördag) önskar jag er alla mina bloggläsare och just nu skiner solen så vackert över Huay Yang och solen är mycket välkommen tillbaka :-D   

Kommentarer:

1 Anonym:

Härligt vännen att läsa dina inlägg. Imorgon går färden mot vårt underbara huay yang igen 😊
Längtar efter dig och hela vår by.
Stor kram, vi ses snart 🌴 🐘 👙 🍹 ❤ Tina

Svar: Tack så mycket Tina min fina vän och jag saknar dig här i HY och längtar efter dig :-D <3 Förstår att du längtar hit men i övermorgon är du här igen så trevlig resa och välkommen hem igen! STOR varm kram till dig från mig <3
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Mats Främberg:

Hej Annika,skulle det fungera tror du att bidra med pengar till traktorer/maskiner/löner/bidrag el vad som är lämpligt att kalla det för,för att städa upp stranden (utan att trampa nån på tårna?)

Vi har ett hus i Huay Yang och skulle vilja hjälpa till helst genom att gå o plocka skräp själva men vi har bara semestern att tillgå vad gäller tid.../Matte o Malin

Svar: Hej Mats, Tack för din kommentar men det finns flera lämpliga maskiner här i byn att tillgå och det är kommunen eller markägaren som bestämmer vilka åtgärder som är lämpliga. De brukar vara snabba med att ta fram de åtgärder som behövs och som det finns resurser till. Det är bara att se hur snabbt de fixade till Mellanvägen som bitvis var helt förstörd från ena dagen till den andra för att framkomligheten ska vara optimal i byn där det mest behövs. Det är alltid bäst att låta thailändarna själva ta hand om det som behöver göras i Huay Yang då behöver de inte tappa ansiktet eller visa att de inte skulle klara det. Marken och stranden tillhör nationalparken och de brukar vara duktiga på att städa upp. Jag anser att det är något vi inte ska lägga oss i utan låta det ta den tid det tar.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 GunBritt:

Hej Annika.Vem har satt namn på alla trevliga hundar.Förra året hade vi en och samma hund som låg under våra solsängar.Och om det kom någon annan hund för nära visade hon tänderna mot dem. Jag vill gärna veta vad de heter.Hoppas att de tycker om svenskt hundgodis.Jag tror att det var Berta.

Svar: Hej GunBritt, Jag har hittat på den namn som jag tycker passar till respektive vovve och så gör nog andra också så samma vovve kan säkert ha många namn. Om det var en vit hund du menade kallar jag henne för Lusia. "Min" Berta bor på universitetskampen nedanför Sukta Resort. Spelar nog ingen roll för någon av hundarna var hundgodiset kommer ifrån om de är hungriga eller bara sugna ändå :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Peter juhlin:

Du är bäst på att skriva om allt, bra "arbete"
Kommer snart torsdag nästa vecka

Svar: Tack så mycket Peter för det och välkommen hem till Huay Yang 😀
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Denise - Hundliv trots allergi!:

Mysig stig! :D

Svar: Tack Denise! :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: