2017-01-20 Intervju och vem är Emil Grönholm?

Idag fick jag äran att göra en intervju med konstnären och målaren Emil Grönholm som för tillfället befinner sig i Huay Yang.
 
Emil, en trevlig och fin samt duktig kille på 28 år, blev bjuden på resan till Huay Yang av Kjell Bergqvist, som har hus här i Huay Yang tillsammans med sin hustru Karin och deras son Leo.
 
Kjell och Emil har ett projekt tillsammans, som sänds via Youtube, och som heter Kjelles Tavelresa där Emil målar porträtt av kända svenska personer. Tavlorna auktioneras sedan ut och pengarna de får in går dels till Happy Child, en fond som stödjer barnhemmet Muang Mai på Phuket i Thailand, dels till Walking Pool fore Life
https://www.facebook.com/pg/Kjellestavelresa/photos/?tab=album&album_id=1145065572252062
 
Hittills har de auktionerat ut 15 tavlor och fått in 207 000 kr som oavkortat gått till de båda projekten. En del av pengarna har även gått till hjälpaktionen för de som drabbats värst av den översvämning som drabbat flera delar av södra Thailand, bland annat Bangsaphan med omnejd som ligger ca 6 mil söder om Huay Yang.
 
Meningen med Emils resa var att bland annat att se hur simklubben fungerar, som Karin och Kjelle skapat genom att låta bygga en pool på tomten, för att lära de thailändska barnen och även vuxna att simma samt att de även skulle besöka barnhemmet Muang Thai på Phuket.
 
Det tänkta besöket på barnhemmet fick de tyvärr skippa med anledning av den översvämning som drabbat delar av södra Thailand och de har därmed istället varit engagerade i hjälpinsatser för de som drabbats värst med anledning av den nämnda översvämningen.
 
Ett nyttigt men samtidigt sorgligt engagemang på alla sätt, enligt Emil, som i samband med hjälpinsatserna sett något som han aldrig skådad eller varit med om förut här i Thailand och det är nyttigt för att känna ödmjukhet inför livet.
 
Vem är Emil då?
Emil är född i Leksand 1988 och hans stora intresse i både livet och yrkeslivet är att måla, tapetsera samt måla tavlor. Just nu gör han det han alltid önskat att få göra på heltid och det är att måla tavlor på beställning som privat konstnär och det kan han nu försörja sig på. Hans mål är att bli ännu duktigare på det han gör och drivet är att lära sig mer och mer och inte nöja sig med att bara vara duktig utan mer än så. 
 
Det har dock tagit många år av utbildning och arbetsinsatser för att komma dit. Emil är i grunden utbildad målare och han har jobbat både i Sverige samt utomlands (England, Australien) som målare. Han har vunnit pris i både DM, SM och VM i sin yrkesgren.
 
Det hela började 2004 på Hushagsgymnasiet, målerilinjen, i Borlänge och han slutade skolan 2007 då han var klar med den teoretiska och delvis praktiska utbildningen. Under utbildningen deltog han i DM och vann, 2005 vann han yrkes-SM i Göteborg och blev utplockad efter ett test för att få delta 2007 i yrkes-VM i Japan, i staden Shizuoka, 12 mil utanför Tokyo. Där vann han 1:a pris i grenen tapetsering, färgbrytning och dekoration.
http://www.dt.se/dalarna/borlange/val-forberedd-emilaker-till-yrkes-vm
 
Efter sin gymnasieutbildning har han jobbat på Stös Måleri och även en kort tid efter yrkes-VM.
När han var i Japan och deltog i yrkes-VM fick han kontakt med en irländare, John Hersee, som bor i Newcastle i Australien och har en målerifirma som heter Hersee Master Painters. Emil blev erbjuden jobb där då de behövde en yrkesman som var duktig på att tapetsera. Han fick rum i sin arbetsgivares hus som var stort nog och de hade pool samt låg nära havet.
 
Flygresan bekostades av Måleriförbundet som bloggade om Emils yrkeserfarenheter där i Australien. Det var varmt året runt, mer eller mindre, och Emil orkade inte träna på grund av värmen och även lathet, åt massor med mat, som dessutom inte var så nyttig, samt drack mycket öl. Att avstå från ölen var det inte tal om då han i så fall skulle betraktas som en konstig typ. Med anledning av detta osunda leverne gick han upp i vikt ca 10-12 kg. 
 
När hans favoritskjorta började glipa rejält mellan knapphålen fick det vara nog tyckte Emil som då var 21 år. Då hade han varit i Australien i 1 år och valde att åka hem till Sverige igen. Emil fick ta med sig den late mellansonen till John (arbetsgivaren) för att få honom att börja ta sig i kragen och jobba samt bli självständig.
 
De båda fick bo i Emils mammas hus, som för tillfället var tomt, och de fick båda snabbt jobb i Falun hos Bröderna Thunström. Den late mellansonen jobbade bara några månader där och åkte sedan tillbaka till Australien.
 
Emil har under tiden även medverkat i TV 5 program, Sofias Änglar, Room Service i 2 säsonger (20 veckor) vardera samt I TV 3, "Kan du hjälpa till" i 2 säsonger (20 veckor) och hade under tiden målarlön. inget extra för att han deltog i TV programmen.
 
2014 var Emil trött på att pendla mellan Falun och Stockholm och flyttade till Stockholm och började jobba som målare på Färgstark by Stockholm.
 
2016 blev han genom sin arbetsgivare utsänd på ett renoveringsarbete till Kjell och Karin Bergqvist och jobbade med det. Samtidigt och under ett antal år har en hel del sorgliga sjukdomsfall drabbat Emils nära och kära och han ville därmed påbörja något slags hjälpprojekt för att bidra till något som kunde lätta hans hjärta. Som vi alla vet är ju Kjelle och Karin experter på olika typer av välgörenhet och hjälpinsatser så de var de rätta personerna att fråga om råd.
 
Kjelles Tavelresa började så smått här. Emil hade målat ett porträtt av Kjelle men Kjelles son Leo tyckte inte om tavlan av någon anledning så de beslöt att sälja tavlan via blocket. De fick ca 12 000 kr för tavlan och nu hade det hela väckt tanken som blev verklighet. Emil målade porträtt av kända svenska personer och tavlorna såldes sedan via auktioner och hela projektet lades in på Youtube och som döptes till Kjelles Tavelresa vars syfte var att samla in pengar till barnhemmet och simklubben. Det blev en succé och på den vägen är det.
 
Företaget Clas Ohlson, som har sitt säte i Dalarna, bad Emil måla 4 tavlor, motiven var ett ansikte, en elefant, ett träd med fjädrar som grenar och en blomranka. Clas Ohlson hade sedan en röstning via sina kunder, vilken tavla som de gillade bäst och elefanttavlan vann. Tryckkopian på den vinnande tavlan säljs nu runt om i hela världen och ingen är gladare än Emil förstås som därmed fått gratisreklam för sitt tavelmåleri.
 
Emil får därmed beställningar från olika delar av världen att måla olika typer av tavlor och nu kan han göra precis det han vill, måla tavlor för hela slanten och han målar helst i akryl.
 
Om en vecka åker Emil till Sverige igen och han älskar Thailand och framför allt den thailändska maten som han även helst äter därhemma.
 
Goa fina Emil, stort tack för att jag fick intervjua dig, trevlig resa och välkommen tillbaka till Huay Yang samt lycka till i livet!
 
Emil med passande tröja...
 
 
Bildresultat för Emil Grönholm
Smakprov på en av Emils Tavlor som jag kopierat från Instagram 
 
 
En glad Emil som efter intervjun skulle ta sig ett dopp i havet, härligt!

Kommentarer:

1 Gun s8:

Så roligt att få höra om Emil! Tack Annika, och tack till Emil som delar med sej, önskar Emil lycka till i framtiden.
Hoppas att han vill återkomma till paradiset!
Ha en trevlig helg!

Svar: Tack så mycket Gun för det och Emil tackar säkert också dig för din kommentar samt hälsning :-D Trevlig helg!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Kenth%2520yrvelid:

Beundransvärda killar kjelle o emil.

Svar: Ja verkligen Kenth!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Gertrude%25252525252525252525252525252525252525252525252525252525252520Weinehall:

Jättekul att läsa om honom, undrar varför jag inte hört talas om honom hemma i Sverige? Tack för en intressant läsning. / Gertrude

Svar: Tack Gertrude och nu vet du och kan hålla lite koll på honom och kanske köpa en tavla till och med 😀😀😀
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: