2017-01-22 Återigen dags för kastrering av hundar och katter i Huay Yang...

Kl. 10.00 idag ovanför Wat Samut startade Pailin, distriktsveterinär i Tap Saké, steriliseringen/kastreringen på initiativ av Huay Yang Dog & Cat Rescue. https://www.facebook.com/Huay-Yang-Dog-Cat-Rescue-202034553168184/?fref=ts
 
Det var flera thailändare som kom dit för att få sina hundar och katter kastrerade och de behöver inte betala för det utan det går via Dog & Cat Resquen då detta kostar 600 baht per djur. De är få thailändare i byn som inte själva kan eller vill betala vad det kostar och Dog & Cat Resquen är angelägna om att så många hundar och katter som möjligt blir kastrerade för att minska hund och kattbeståndet i Huay Yang så mycket det bara går. 
 
Pailin kastrerade totalt 12 stycken varav 8 hundar och 4 katter och det var ett bra resultat då Pailin var ensam veterinär och strax efter kl. 12 var det klart.
 
Skillnad mellan kastrering och sterilisering http://www.chanshund.com/texter/hundar/kastrering.htm
 
Det kom en hel del faranger som lämnade ekonomiskt bidrag till Dog & Cat Rescuen och fick ett certifikat på det om man så önskade. Rulle och jag bidrar gärna till denna verksamhet då vi vet att de gör nytta och bidrar till färre men friskare och hälsosammare både hundar och katter i byn. Det är därmed en god sak för oss alla i byn, både thailändare och faranger och oavsett om man tycker om eller inte tycker om hundar och katter.
 
Stort tack till alla som hjälpte till på ett eller annat sätt samt genom att lämna ekonomskt bidrag. Framför allt ett ännu större tack till Mia, Göran och Tui på Huay Yang Dog & Cat Rescue samt Numwhan ButterflyTeam 
https://www.facebook.com/numwhan.butterflymusic?fref=ts som arbetar och sliter varje dag för våra hundar och katters skull i Huay Yang,
 
Operationsplatsen, Pailins nedfällda baklucka på hans Pickup är en utmärkt plats...
 
Pailin är i full gång med kastrering...
 
Alla hundar och katter får dels en avslappnande spruta samt en smärtstillande och insomningsspruta och innan ingreppet en spruta med antibiotika för att förebygga infektioner efter ingreppet. I de fall de har skabb eller andra paraciter får de även en spruta för det. 
 
Nu är det en katts tur alla lägga sig under kniven...
 
 
 
Den nyopererade katten tas hand om sin lättade och glada matte...
 
Skönt att slippa bry sig om vad de gör därborta med mina hund- och kattvänner för här finns ju mat i massor...
 
Den här vovven är stel i benet efter att blivit påkörd så valet blev att ligga ner och äta, vilsamt och skönt och dessutom bli mätt som en bonus...
 
Operation av en tik. Pailin är skicklig med både kniven och sytråden...
 
2 drogade katter hos matte och lillmatte innan operationen...
 
En valp på ca 5 månader blir kastrerad... 
 
...och även syrran...
 
 
 
Skönt att sova ut efter ingreppet...
 
Den här grabben på 10 år verkar vara en slagskämpe så dels blir han steriliserad dels tas han skador i baken om hand...  
 
En glad och nöjd Pailin efter väl uträttat värv...
 
....och så ville Pailin vara på bild med mig så Tui fick fota oss... 
 
Vilken härlig förmiddag i operationens tecken och varje sterilisering eller kastrering är en bonus för Huay Yang.
 
En annan lyckosam operation för att ta bort en elak tumör på en lite äldre tik kommer att presenteras i nästa inlägg där jag och framför allt tiken har att tacka Huay Yang Dog Rescue för deras hjälpverksamhet. 

Kommentarer:

1 Marianne:

Vilken fantastisk bra sak detta är! Är det faranger som varit med startat upp detta med hjälp av thailändare eller tvärtom? Oavsett så skulle det vara mycket bra om denna form av Rescue fanns mer utbrett i fler städer och byar. Mycket kan man vänja sig vid i detta härliga land, men när man ser illa medfarna hundar/katter så är det svårsmält och svårt att blunda för. Även fast jag vet att går framåt på den fronten också, många thailändare har börjat förändra sin syn på dessa djur, vilket känns mycket bra. Tack för ett som vanligt inlägg i din blogg! kram!

Svar: Tack så mycket Marianne för din kommentar och det är faranger som startat upp detta tillsammans med en thailändska och det är verkligen fantastiskt. I samband med detta har synen på hundar och katter sakteligen ändrats till det bättre samt Thailand har även en djurskyddslag som är några år gammal och det blir dryga böter eller straff om man inte sköter sina djur oavsett slag. Tack för att du uppskattar mina inlägg! Kram!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Roffe:

En STOR eloge till Huay Yang Dog & Cat Rescue!

Svar: Ja Roffe härligt att du håller med!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Titti/Umeå/Huay Yang.:

Ja vilket otroligt jobb de gör .
Känns bra att bidra så att hundarna och katterna kan ha det bra här i byn.
Kram Titti

Svar: Tack Titti och jag håller med dig till 200 % 😀 Kram
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: