2017-01-29 Huay Yang Dog & Cat Rescue åter igång med kastrering av hundar och katter - Varning för blodiga bilder!

På grund av en begravning i Wat Samut var de tvungna att flytta den planerade kastreringsdagen till andra sidan Phetkasem Road och till ett tempel som heter Wat Noen Din Daeng (= templet på kullen med röd jord) som ligger ca 3,5 km västerut från Phetkasem Road vid den landsväg som går till Huay Yangs Högskola. Högskolan ligger på vänster sida ca 1 km norr om norra U-svängen. Därifrån var det alltså ca 3,5 km till templet.
 
Det var lätt att cykla dit och få lite motion på köpet. För att slippa motorvägen helt kör man över norra U-svängen in på Sanyavägen mot Burmabergen och precis innan Sanyas Handelsträdgård svänger man in till höger på en fin jämn landsväg. Den vägen mynnar ut ca 200 m ovan Phetkasem Road (mot Burmabergen) och på "Högskolevägen" och där kör man vänster. En mycket fin och jämn landsväg och den vägen kan man säkert också välja om man ska till den väg som leder vidare till Dan Singh Khons Handelsplats. Den vägen ska jag testköra framöver för att se var den mynnar ut. Kul med lite variation i vägvalet :-D 
 
Nåväl där på tempelområdet stod kastreringsgänget med veterinärerna Pailin och Qwan, Mia, Göran och Tui samt Numwhan ButterflyTeam från Huay Yang Dog & Cat Rescue och de thailändare som ville ha sina hundar och katter kastrerade.
 
Det visade sig att det var en begravningsakt vid det här templet också men det var inga problem att hålla till där för kastreringsprojektet då tempelområdet är stort.
 
Dagens kastreringsresultat blev 23 hundar och 9 katter samt en tik fick en rejäl tumör bortopererad. Ett riktigt bra resultat med andra ord!
 
Hela Huay Yang Dog & Cat Rescue teamet och veterinärerna Pailin och Qwans pickuper där deras operationsplats är på flaket och de väntande patienterna. 
 
 
Qwan är veterinär från Prachuap Khiri Khan och här kastrerar hon en katt
 
Två fina privatägda hundar som ska kastreras och väntar på det innan de får den första lugnande sprutan...
 
En gosse med sin fina hund som också ska kastreras och hans pappa (portugis) är med som sällskap...
 
 
Kastreringen är klar och såret sys igen med samma starka tråd som man syr ihop sår på opererade människor..,  
 
Lugnande spruta har givits och den fina vovven somnade gott.
 
Vid ett obevakat tillfälle vaknade den sovande tiken från sin dvala och kastade sig upp och sprang iväg ut i naturen till sin thaimattes stora förtvivlan. Hon försökte springa efter men hunden försvann ut i det gröna.
 
Bredvid tempelområdet var det ett mycket stort ananasfält och runt omkring det rena rama djungeln. Jag, Göran och Tui hjälpte till att leta efter den stackars hunden som dessutom var drogad. Plötsligt hörde jag ett prasslande ljud och såg vovven på håll och började gå dit samtidigt som jag ropade på tikens matte. Hon sprang dit och lyfte upp sin hund drogade trötta som då hade lagt sig ner i gräset och var helt slut. Skönt att det slutade lyckligt!
 
Kastreringen kunde till slut slutföras på alla de 3 hundar som de hade med sig och hon tackade oss alla så mycket för hjälpen. Härligt att se att många thailändare verkar ta väl hand om och sköta sina hundar.
 
Nykastrerad tik och den stackars tiken hade fullt med fästingar på sig, löss och andra parasiter så den fick en injektion för det också. Det finns även ett typ kalkpuder som man kan behandla med och krypen flyr sin kos men det är inte giftigt för hunden när den vill slicka sig ren.
 
Den här lilla valpen hade också mycket fästingar på sig och den baddade de in en vätska som luktar bensin men är väl utspädd så den inte ska skada hunden men väl hjälpa den att få bort alla fästingar och andra kryp.
 
Den var lite sjuklig och fick medicin och Tui ska ta hem den ett par veckor för att den ska få vila innan den kastreras.
 
Medel för att få bort och motverka angrepp av parasiter...
 
Nykastrerad tik som fått parasitpulvret runt sig för att få ligga i fred från krypen tills hon vaknar upp...
 
Ägarna till plast- och prylbutiken på vår sida om Frontage Road söderut, strax innan marknadsplatsen, var också där bad om hjälp för att få sin tik opererad då den utvecklat en stor tumör på magen.
 
Pailin är skicklig med kniven och den stora tumören opererades bort och skinnet syddes igen så fint över det stora såret.
 
Varning för blodiga bilder och filmer för den som är känslig! 
 
Stor tumör på magen som måste bort...
 
Rengöring med jod
 
Ett snyggt snitt runt tumören...
 
 
 
Tumören är snart borta...
 
 
...och här är tumören som nu avlägsnats av den skickliga Pailin...
 
Nu ska såret sys ihop...
 
 
 
Efter operationen fick tiken åka hem med sin husse och sova ut samt vila hemma hos familjen...
 
Vilket fantastiskt arbete dessa veterinärer utför och en kastrering kostar 600 baht och den betalas av Huay Yang Dog & Cat Rescue samt alla injektioner, mediciner, parasitmedel etc etc.
 
Vill du hjälpa till och stödja denna verksamhet kan du göra det genom att lämna ett ekonomisk bidrag, litet eller stort. De behöver även lakan, handdukar etc för hundarnas skull så har du några till övers kan du lämna dem hos Göran och Mia.
 
 
Ditt bidrag och engagemang medför att de kan fortsätta hålla koll på våra hundar och katter i byn, se till att de mår så bra de kan må samt utföra kastrering så inte antalet hundar och katter ökar. Det gagnar oss alla i Huay Yang, för oss som gillar friska starka hundar och katter samt för dig som inte gillar vare sig hundar eller katter. 
 
Tack alla som var på plats för att jag fick vara med och delta i detta fantastiska projekt! 
 

Kommentarer:

1 Marina:

Tusen tack för din härliga blogg idag om kastreringarna. Kändes nästan som att vara med själv. Saknar livet i byn ❤️
Kram på dig

Svar: Tack så mycket Marina för det och jag saknar dig också i byn <3 kram!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Dywling, Sven-Eroc,:

Är vam att se bilder från Dod Res, och Göran, och de här bilderna var som vanligt, Ytmärkta, Bra gjort. Och trevlig text också, och jag ler en smula åt skrivarens "vägbeskrivning" den är , hm Läsvärd. Om man kommer fram med den som "karta" är väl inte så självklart, Men tack i alla fall, och ha en bra dag

Svar: Tack så mycket Sven-Eric för din kommentar samt respons på min blogg samt bilderna. Håller med dig att den vägbeskrivning som jag angett duger endast till de som har god lokalkännedom och då förstår de flesta:-D I annat fall måste jag vara mer noggrann självklart. Ha en bra dag du också <3
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Birgitta S:

Hej!
Vad bra att du delar med dig av hur djuren får hjälp med olika saker som löss o fästingar mm och även blir kastrerade. Vilket otroligt arbeta alla vetrinärer och sjukvårdare gör. Som djurvän värmer det verkligen då man vet hur många djur far illa i världen.
Hälsningar Birgitta S

Svar: Hej Birgitta och tack så mycket för din kommentar och visst är det fantastiskt med alla dessa människor som engagerar sig och arbetar för våra djurs bästa. <3
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: