2017-03-20 Det var en gång en spaljé fylld med grönska och nu är den borta med växtlighet och allt...

Idag fick jag återigen en tung arbetsdag med att ta bort alla Bougainvilleaplantorna och det var ett tufft jobb att med min vassa spades/hackas hjälp gräva upp dem och få bort alla rötterna. Det är dessutom 35 grader i skuggan så det blir ett mycket svettigt jobb som kräver mycket dricksvatten och även energidryck.
 
Det här jobbet ingår inte i vår områdespersonals ordinarie arbete så antingen får man beställa jobbet och betala för det eller göra det själv. Jag gillar tuffa tag så jag gör jobbet mer än gärna för min egen skull.
 
Jag beundrar vår områdespersonal som jobbar mer eller mindre hårt varje dag i denna värme och framför allt när de klipper gräset med en tung gammal gräsklippare som inte är självgående utan ska skjutas på. De är lätt att förstå om man jobbar hårt själv i ca 40-45 grader i starkt solsken. Då gäller det att skydda sig med bra kläder om man inte ska bli uppbränd eller stungen av eventuella insekter.
 
De faranger som inte har förståelse för personalens arbete utan tycker helst att de ska jobba snabbare och mer effektivt, så det blir billigare arbetskraft för farangerna, för personalen tjänar ju "hela" 300 baht om dagen, om de bara har minimilön, så de ska minsann slita för lönen.
 
Det är lätt att sitta i skuggan på sin altan med fläktar och kall dryck i handen och ha åsikter. Dessa människor går på sin höjd ut på sin tomt och kollar att allt ogräs är borta samt att de skött deras trädgård på bästa sätt. De betalar ju för det och ska ha den bästa servicen. I förhållande till de flestas farangers plånböcker är det egentligen en struntsumma de betalar och tycker man att det är för dyrt (ca 2 000 sek/månad) att ha hus här på vårt område i Thailand med full skötsel i hus och trädgård kanske man fundera på att sälja sitt hus här så behöver man inte betala något alls.
 
Ibland blir jag så frustrerad och arg hur en del tänker men tur nog är det en ganska liten klick som är negativa och missunnsamma och tänker mest på sig själva. De flesta tror jag är nöjda, glada och tacksamma för att kunna bo och leva här i detta fantastiska land för en förhållandevis billig penning. 
 
På eftermiddagen idag togs vår spaljé bort och vi skänkte den ca 9 m långa spaljén till Jum, en av våra pestkontrollkillar. Han frågade om han fick ta den och betongstöden och självklart svarade vi att det var helt okej. Efter en stund och några samtal monterade han ner alla tre spaljédelarna och det kom en pickup och hämtade dem så nu är det helt tomt vid sidan om vår motorcykelparkering under tak.
 
Våra spaljédelar väntar på att transporteras bort till Jum som övertagit dem...
 
Här åker växtskräpet iväg efter spaljétömningen...
 
Oj vilket lass...
 
Men det ser ut att gå fint att transportera spaljén till sin nya ägare...Bye, bye och tack för den här tiden!
 
Spaljén med sin växtlighet har gjort stor nytta under ca 10 år som både sol- och insynsskydd. Framför allt när vår närmaste granne valde att ändra sin ingång till altanen, vars tidigare ingång låg på andra sidan hans hus. Han lät gjuta en ny gångväg som ligger precis på vår tomtgräns samt en stor trappa upp till altanen utan vår vetskap.
 
När vi kom till vårt hus var vi tacksamma att vi hade vår höga häck mellan husen samt vår spaljé med sin växtlighet som på ett praktiskt sätt skärmade av både den nya gången samt altanen så vi även slapp insynen till vår altan och motorcykelparkeringen under tak.
 
Nu när spaljén är borta är det full insyn samt lite solinsläpp på sena eftermiddagen och bara 3 dm från vår gång ligger grannens "nya" gång till sin altan. Lite väl nära tycker vi...
 
Nu när spaljén är borta känns det som om vi är blottade och att vem som helst bara kan kliva in i på vår gång under tak utan en skyddande spaljé. Det var ju inte så svårt att ta sig in där tidigare heller men det är mer den nakna känslan nu som tar över.
 
Nåväl, nu är inte grannen här eller några hyresgäster och när vår vägg är klar har vi löst insynsproblemet på ett bra sätt och den kommer också att fungera som solskydd och ljuddämpare.
 
Det är inte roligt att sitta på sin altan och ofrivilligt höra andras samtal även om de är lågmälda, så kan vi lösa det på bästa sätt är det i vart fall bra för oss.
 
Jag är nöjd med dagens arbete och 4-5 Bougainvilleaplantor har fått nya platser i vår trädgård samt även några Gullrankor. Nu får vi hoppas de gillar sina nya respektive ställen. Vår personal får ha koll på dem och vattna dem lite varje dag till en början när vi lämnat huset den 27 mars.
 
Det ska bli spännande att komma hem igen den 24 april och se både den nya väggen samt de omplacerade plantorna hur de tagit sig eller inte.
 
Jag önskar dig min bloggläsare ett härlig måndag! 
 
 

Kommentarer:

1 Christina:

Det ser naket och kanske lite trist ut nu men jag är helt övertygad om att det kommer att bli jättebra med nya väggen!
Fint att ni låter personalen överta saker ni kasserar, om de vill. Ett sånt lass det blev!
Roligt att jobba i trädgården! Jag har varit ute idag i vår trädgård och grejat här hemma i Sverige, är också härligt, men vi pratar verkligen olika temperaturer! 35 grader hos dig - 5 hos mig :-)

Svar: Jag håller med dig Christina och väggen kommer att göra sig bra där :-D Personalen är glada över det mesta de får om de vill ha det och är duktiga på att återvinna, laga det som ev är trasigt etc. Härligt att du också jobbat lite i trädgården oavsett temperaturskillnaden :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: