2017-05-07 Wat Huay Yang och en munk som är skicklig på att fixa knivhandtag...

I samband med kastrerings- och operationsprojektet av hundarna på Wat Huay Yang via Huay Yang Dog & Cat Rescue gick jag emellanåt och tittade på när en munk på templet tillverkade träskaft till diverse knivar. 
 
Så skicklig och noggrann var han och det var roligt att se på hur en träbit förvandlades till ett snyggt knivskaft.
 
Ett träråstycke fixar han först till... 
 
 
 
Dags för håltagning i skaftet...
 
 
Ett metallrör har placerats i hålet och ska nu sågas till... 
 
 
Knivbladet ska passas in i skaftet....
 
Klart...
 
 
Så fint det blev!
 

 
Jag har en skära som jag köpt häromdagen i en järnaffär i Huay Yang som man kan montera ett träskaft på om man vill. Efter att kastreringsprojektet var avslutat cyklade jag hem och hämtade skäran och frågade munken om han ville göra ett skaft till skäran åt mig.
 
Det ville han gärna och frågade genom gester hur jag ville ha det långt eller kort skaft och när vi var överens satte han igång direkt med arbetet. Han kunde ingen engelska så jag fick föra pratet på min lilla thaispråkkunskap och det brukar fungera...
 
Han hämtade ett stycke trä och började jobba. 
 
Skaftet ska råhuggas med kniv...
 
Slipas med maskin...
 
 
 
 
 
Handslipas med sandpapper av olika finhetsgrader...
 
När han skulle montera skaftet i metallröret på skäran såg han att det var sprickor i lödningen på skaftet och det var inte bra alls enligt honom eftersom röret då kan gå av. Han gick iväg med skäran och lödde igen sprickorna så det förstärktes ordentligt. Vilken kille! Dessa sprickor hade jag inte ens sett eller trott att det spelade någon större roll. 
 
Finslipning av lödningen...
 
På min fråga, allt på min knackiga thai, då han inte kunde någon engelska alls, om jag skulle smörja in träskaftet med någon slags olja, kanske kokosolja, men kokosolja var inte någon bra olja för detta ändamål sa han så han tog fram en flaska med träolja istället och smörjde in skaftet med det.
 
Så fint handtag han fixade åt mig och han ville givetvis inte ha betalt för jobbet. Jag propsade dock på att få ge honom en 100-bahting och om jag nu envisades fick jag lägga sedeln på hans arbetsbänk då en munk inte får ta emot en gåva från handen på en kvinna. Att bara gå därifrån utan en pengagåva skulle ha känts snålt och girigt och han skrattade gott när jag sa att han kunde ju om inte annat använda pengagåvan till mat åtminstone.
 
Nu har jag ett fint minne till från denna härliga dag förutom att få ha varit med på kastreringsdagen för våra goa hundars skull i Huay Yang.
 
Skärans handtag skulle torka ordentligt efter insmörjningen med träolja under frakten hem igen och nu är handtaget torrt och fint ...  
 
Vilket fint handtag jag nu fått och dessutom skönt att hålla i tack vare en duktig händig munk i Huay Yang :-D 

Kommentarer:

1 Daniel:

Riktigt häftigt, det kommer att förgylla dina dagar i trädgården. 👍

Svar: Tack snälla Daniel 😊😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Anette:

En helt ovärderlig upplevelse.

Svar: Ja verkligen Anette 😊
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Marie-Louise Nilsson:

Uppskattar att du är med och hjälper våra vänner, hundarna och Tui med flera. Att vara ett stöd och en resur för de som hjälper djuren att må bra.
Det värmer!

Svar: Tack så mycket Marie-Louise för det men det är det minsta jag kan göra och det värmer gott i mitt hjärta också! <3
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Jörgen:


Lika bra med matolja på trä ,billigt och miljövänligt
Jörgen

Svar: Tack Jörgen men det bästa enligt munken var denna träolja, inget annat...Jag föreslog kokosolja, som är mycket naturvänlig, men det var inte bra i detta sammanhang för ett träskaft som ska användas utomhus samt möta både fukt och regn och behöver därmed en ordentlig impregnering och då är det säkert så som han sa. I annat fall hade han föreslagit en annan matolja än just kokosolja är jag övertygad om.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: