2018-07-04 Kastrering av Svartvit och 4 andra tikar via Huay Yang Dog & Cat Rescue...VARNING till känsliga läsare för blodiga bilder!

Tui hämtade mig kl. 09.45 för att åka till nationalparken och hämta tiken Svartvit då det var dags för hennes kastrering. Vi hade tur och hon var på samma plats där Maria och jag hittade henne igår tillsammans med Fino och Tui och jag satte henne i en bur för vidare transport till kastreringsplatsen.
 
 
Fina goa Svartvit ska snart slippa risken att få valpar...
 
Tui lugnar Svartvit som dock tog det hela coolt och vare sig gnällde eller blev orolig... 
 
Kastreringen skulle ske i ett privat hus strax norr om Huay Yang och här stannade vi vid Pet Kasem Road för att invänta veterinär Pailin som skule utföra kastreringen på Svartvit samt på 4 tikar som är privatägda och bor i det hus vi skulle till. 
 
I väntan på veterinär Pailin...
 
Fina goa Svartvit...
 
Hus och hundägaren Åh, en trevlig man som är rädd om sina hundar. De hundar han har i sin vård har han tagit hand om från gränspolisen där hans hustru arbetar som polis. Nu ville han se till att kastrera dem då de tidigare fått P-spruta en gång om året men i samband med det fått infektioner i livmodern och/eller äggledarna. 
 
Åh hade ställt fram kalla drycker samt frukt mm för den som vi ville ha, så generöst och fint gjort...
 
Pailin har gjort iordning inför operationerna...
 
 
Svartvit mår lite illa av injektionerna inför operationen och får upp sin frukost i buren...(Snälla Åh spolar och rengör den igen)
 
Nu är det nära, Svartvit är sövd via insomnings- och smärtstillande injektion....
 
Nu börjas det....
 
 
 
 
Såret sys ihop...
 
 
 
 
Klart...
 
...och så lite jod på...
 
Jod för att förebygga infektion i såret...
 
Nu blir det vila och jag passade på att klippa hennes långa klor...
 
Nu var det dags för Åh´s 4 tikar och här varnar jag för mycket blodiga bilder för känsliga läsare...
 
 
 
Dessa 4 tikar har fått P-spruta 1 gång om året av veterinär för att slippa bli dräktiga men det medför i de flesta fall infektioner i äggledare eller livmodern...
 
Jisses! Dessa säckar är fyllda med var på grund av infektion som är en biverkning av P-spruta enligt Pailin. Han ger aldrig P-spruta utan förordar kastrering eller sterilisering istället. 
 
På min fråga om veterinärerna varnar hundägaren för detta svarar han att en del gör det andra inte....
 
Infektion på grund av P-spruta enligt veterinär Pailin...
 
 
 
 
Äntligen är den stackars tiken fri från denna infektionsplåga och kastrerad samtidigt...
 
Dags för operation av de andra tikarna som har samma problem med mer eller mindre stora infekterade säckar...
 
 
 
 
 
Jisses, både Pailin, Åh, Tui och jag häpnade över dessa enorma varfyllda säckar som den stackars tiken burit på.... 
 
 
Äntligen fri från dem hon också...
 
Här ligger de nu alla 4 tikarna efter operation och får sova ut efter ingreppet och kastreringen och jag passade på att klippa deras klor litegrann men som redan var i fin ordning då Åh verkar ta hand om sina hundar väl på alla sätt och vis...
 
Åh betalade dessutom själv kostnaden för operationen av sina tikar för att det inte skulle belasta Huay Yang Dog & Cat Rescues ekonomi och det var Tui mycket tacksam för som själv jobbar ideellt för Huay Yang Dog & Cat Rescue och det är beundransvärt bara det 😍.  
 
Här bor Åh med sin familj en kort bit från Pet Kasem Road mot bergen till...
 
 
Fina andehus...
 
Svartvit har börjat vakna...
 
Det är dags att åka till Huay Yang nu när Pailin var klar med samtliga hundar...
 
 
Vi ville inte släppa av Svartvit i nationalparken utan tillsyn i några timmar tills hon verkligen vaknat upp och kan freda sig samt äta och dricka igen så frågan var hur vi skulle göra. Jag skulle gärna ta hand om henne några timmar i vårt hus men då det enligt våra områdesregler inte är tillåtet att tillhanda ha hund ville jag inte bryta mot reglerna fast förvaringen skulle ske i bur endast några timmar. Det kändes lite sorgligt men "regler är regler" och bara att följa oavsett om man gillar reglerna eller inte.
 
Vad göra då? Jo, jag ringde mina fina goa vänner Kjell och Karin Bergqvist och frågade dem om de kunde ta hand om henne några timmar. Givetvis svarade de, vi kan ha henne på altanen alternativt inomhus, inga problem alls. Underbart och både Tui och jag blev både glada och lättade för Svartvits skull!
 
Stort TACK fina goa generösa Kjelle och Karin samt Leo för er insats och era stora hjärtan som inte backar när en hjälpinsats behövs! 
 
Nu får Svartvit hämta sig på Kjelle och Karin samt Leos altan tills vi förflyttar henne senare idag till nationalparken.
 
Dessa fantastiskt goda människor har skänkt det stora beloppet på 100 000 baht till Huay Yang Dog&Cat Rescue för en tid sedan för att verksamheten ska kunna hålla på länge, länge till. Wow, vilken insats! 
 
Göran och Mia som startade Huay Yang Dog Rescue för några år sedan, blev givetvis överväldiga av glädje för den stora summan och lade upp bilden på Kjelle och Karin på sin hemsida,
 
Tyvärr fick de plocka bort bilden från hemsidan då några andra givare protesterade vilt varför Kjelle och Karin fick vara med på bild och inte just de som också gett bidrag oavsett att det var ett markant mindre belopp. 
 
När vi lämnar ekonomiskt bidrag till bla Huay Yang Dog & Cat Rescue, och det gör vi ofta, gör vi det från våra hjärtan och inte för att bli publicerade med bild på deras hemsida. Men vi människor tänker ju olika och vad som är viktigast är därmed upp till var och en....
 
Stort TACK Tui för att jag fick vara med idag i samband med Svartvits kastrering och återigen tack till Kjelle och Karin för att ni ville hjälpa till med Svartvits eftervård/koll. 💕   

Kommentarer:

1 Anonym:

Tack för dagens skildring av djurlivet i HY. Allt för djurens bästa. De små och egoistiska människorna tycker jag att man ska strunta i. Kram Gertrude just för tillfället på Sveaborg.

Svar: Tack så mycket Gertrude och jag håller med dig till 200 % :-D Ha det så gott i Finland och hoppas vädret blir mer stabilt soligt :-D Stor varm kram till dig och Sven <3 <3
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Anette :

Tack Annika för bilderna och BRA jobb allihop. "Om jag ger till någon annan så ger jag till mig själv"!! Ha en finfin onsdag. Kram

Svar: Tack så mycket själv Anette och precis så är det tycker jag också. Ha en mysig onsdag samt kram tillbaka 😀😊
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Elisabet Lundqvist :

Ja suck, när jag skänker pengar till olika djurföreningar så gör jag det för djurens skull inte för att människor ska tycka att jag är duktig.
Ha det bra / Elisabet

Svar: Tack så mycket Elisabet för din kommentar och jag håller med dig för så tänker jag också. Ha det så bra 😀😊
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Göran:

Tack för hjälpen Annika och för ett bra repotage (som vanligt).
Det är kul att vara i Sverige och se att det funkar så bra utan oss.
Det känns tryggt att ha dig där som kan leverera en bra story och bra bilder.
Tack till Kjelle och Karin som ställde upp som tillfälligt hundhotell då en nykasrerad tik behövde en skyddad plats att vakna upp på. 😀

Svar: Tack så mycket själv Göran och jag saknar er här i HY fast det funkar med hundarna. Toppen med Kjelles och Karins hjälp också med Svartvit. Kram till er båda 😍😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Ulla-Karin :

Blir så glad när jag läser om ert engagemang och arbete i byn med hundarna. Tack, och tack för rapport om vad som händer i byn med såååå många bra tips❗(nybliven husägare)

Svar: Tack så mycket själv Ulla-Karin för det samt att du både läser och uppskattar min blogg 😀 Grattis till husköpet och hoppas ni ska trivas i härliga Huay Yang 😁
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: