2018-09-12 Förnyelse av mina Thai-körkort på Transport Office i Prachuap Khiri Khan...

Så var det då dags för mig att förnya mina Thai-körkort för MC och bil då giltighetstiden för dem båda var 5 år och de båda körkorten går ut den 28 september 2018, d.v.s på min födelsedag.
 
För oss som bor i Huay Yang vänder vi oss till Tranport Office i Prachuap Khiri Khan (PKK), ett par kilometer norr om norra portalen) för att förlänga våra thailändska körkort. 
 
Öppettider 08.00-16.30 (vardagar)
 
Transport Office i PKK
 
 
 
 
Jag var där vid kl 08.10 och för körkortsärenden gäller 2:a våningen. Det var fullt med thailändare i hela trapphuset och tjänstekvinnorna öppnade dörrarna in till lokalen kl. 08.15. Mitt ärende behandlas i lucka 4 där de hanterar bl.a Internationella körkort. Eftersom jag var den enda farangen där för tillfället slapp jag stå i kö och kunde gå fram till luckan direkt.😀
 
Lucka 4 gäller för oss som ska förlänga körkort bl.a...
 
Tjänstekvinnan gick igenom mina handlingar (se nedan), en liten bunt per körkort, och  jag fick sedan signera två ansökningsblanketter och lämna mitt telefonnummer på blanketterna.
 
Hon informerade att jag skulle vara med i en grupp kl 09.00 för 3 tester samt se en film och jag behövde bara vänta tills de ropade upp mig. 
 
- De handlingar som jag hade med mig var följande:
- Pass samt kopia på fotosidan och Visasidan och ett kopiaset per körkort
- Körkort för bil samt kopia
- Körkort för motorcykel samt kopia
- Kopia på Gula boken, den räcker med den sida där din adress och ditt personliga       registreringsnummer framgår. (Gula boken i original behöver de inte).
 
(I samband med förnyelse av det 5 åriga körkortet behövs inget läkarintyg)
 
Strax efter kl 09.00 var det dags för testerna etc och vi var en stor grupp om ca 20 personer som skulle genomföra de 3 testerna individuellt. Jag var den enda farangen i gruppen.
 
De 3 olika testerna
 
- Först ska man titta på ett trafikljus och berätta vilka färger man ser som assistenten klickade fram, rött, grönt eller gult.
- Sedan samma färgskala men med test av din sidosyn i en annan apparat.
- Härefter ett reaktionstest där man håller ned en pedal med höger fot och då visar trafikljuset grönt, när assistenten klickar fram rött ljus ska du släppa pedalen direkt och flytta den till den vänstra pedalen då mäts reaktionsförmågan.
 
- Därefter fick vi gå in ett TV-rum och titta på en illustrerad film om olika trafiksituationer hur de ska hanteras och inte hanteras, vikten av att hålla avstånd till andra fordon etc.
 
Filmen tog en knapp timme och är på thai samt lite engelska men den var inte särskilt svår att förstå och jag tycker den var bra och pedagogiskt upplagd. 
 
Här kommer ett litet urval från filmen:
 
 
 
 
Bromssträckan mäts vid t ex 60 km/timme...
 
...och vid 100 km/timme...
 
Efter filmen fick jag gå ut till min lucka 4 och betala 890 baht för de båda körkorten. När det var klart var det dags för fotografering och därefter fick jag mina 2 körkort, ett för MC och ett för bil och de gäller nu i 5 år till.
 
Mina körkort, ett för MC och ett för bil...
 
Det bästa är att vara på Transport Office direkt när de öppnar för då går det snabbast, det är också viktigt att ha vårdad respektabel klädsel då du besöker en myndighet, d.v.s inga shorts för männen utan långbyxor.  
 
Vill du läsa vad som gäller för just din ansökan om thailändskt körkort kan du kolla på mitt tidigare blogginlägg 2018-08-09:
 
 
Härligt nu är det bara att fortsätta att köra lagligt i vårt fantastiska Thailand!
 
PS. Om du inte visste det får man böta 5 000 baht from nästa år om thailändskt eller internationellt körkort saknas när du framför MC eller bil i samband med en poliskontroll. DS.
 
Något annat att tänka på är att du kan bli helt utan ersättning från ditt försäkringsbolag om du skadar dig i samband med en olycka och saknar gilltigt körkort. 
 

Kommentarer:

1 Lena:

Måste man ha internationellt körkort även för att få köra en sareng eller är det endast om man ska hyra MC eller bil?

M v h
Lena

Svar: Hej Lena, MC körkort, Internationellt eller Thaikörkort, gäller även för Saleng då den är kopplad till en motorcykel på minst 125 CC.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 RobertNilsson:

Hej igår var jag och fick körkort i Pattaya. Hela huset var överfullt med sökande. De stod i kö i trappen. Okej jag var där dagen innan också. Då fick jag besked på kom igen imorgon klockan åtta... Det var igår. Stackars personal som de sliter och ändå är de så vänliga... Jaa så vänliga att de gav mig nytt födelse dag hahaha.. Tror nästa gång kör jag med utan körkort hahaha. Jo inte lite rasister är de för kom det en thai.. så blir andra tredje eller värre i kön.. sist blir du så länge de kommer thai.. Bara längst bak i kön. Eller kom igen imorgon hahaha. Har bott i Thailand i femton år. Tycker det har blivit för dyrt och funderar på Spanien.. Utlänningar är inte välkomna till Thailand.

Svar: Tack för din kommentar Robert och visst är det en trist utveckling i detta i övrigt fantastiska land. Vi är tacksamma för att vi lämnade Thailand för gott i februari 2020 och trivs nu utmärkt hemma i Stockholm igen efter 14 år varav drygt 8 år var permanent. Det är synd om de thailändare som får sin inkomst via oss faranger när vi nu uteblir pga coronan och mycket annat som gör det svårare och svårare för oss faranger att bo och leva där. Lycka till med vad du än hittar på i livet😊
Annika i Stockholm Sverige

Kommentera här: