2018-09-17 Säg nej till plastpåsar när du handlar eller har du påssjuka?....

I Huay Yang kan du fortfarande få plastpåsar till dina varor, om du så önskar, och de är än så länge gratis, för kunden i vart fall. Men behöver du verkligen ta emot en plastpåse till dina varor varje gång du handlar? 

Varför inte planera dina inköp på så sätt att du tar med dig egna plastpåsar eller väska/väskor som du kan bära hem dina varor i. Gör du det bidrar du i vart fall till att göra en lite promilledel, knappt det, för naturen men du gör i alla fall något och även det lilla måste väl kännas som en god gärning, eller?

Handlarna i Huay Yang är väl medvetna om problemet med plastpåsar och att de bidrar till att förstöra vår miljö, så de blir lika glada varje gång som jag tackar nej till en eller flera plastpåsar. Jag kan ta mina varor som de är eller i en väska eller gamla plastpåsar som därmed får vara med några gånger till.

Jag var på Si Shop idag och handlade 2 plastpåsar med torrfoder á 35 baht till "mina" hundar och Si frågade om jag ville ha en plastpåse till dem för att bära dem i. Nej tack svarade jag, torrfodret låg ju redan förpackat i plastpåsar så dem tar jag ju direkt i min cykelkorg så att slösa på hennes plastpåsar kändes mycket onödigt. Jag har dessutom alltid med något att bära mina varor i när jag planerar mina inköp i förväg och då gynnar ju det miljön lite grann i vart fall.

Si blev mycket glad över att jag tackade nej ill en plastpåse och hon berättade då att hon är bekymrad över att en del kunder vill ha plastpåsar till allt. Även om de bara köper en liten grej som de lätt kan stoppa i fickan eller i medhavd väska eller i ex motorcykeln.

Si berättade vidare att en kund (farang) hotade henne med att inte handla fler gånger i hennes affär om hon inte skulle få något plastpåse till den lilla vara hon hade köpt.😱

Visst alla får gärna reagera som de har förstånd till men i mina öron lät det lite väl dramatiskt för att Si ifrågasatte kundens behov av plastpåse eller inte. Kunden kanske hade en dålig dag just då...

Jag sa till Si att en sådan oförstående kund kan hon säkert vara utan för Si vill försöka dra sitt strå till stacken, miljömässigt, genom att försöka minimera plastpåsutdelandet slentrianmässigt. 

Vi som gärna vill bidra till en bättre miljö, även om det är en fis i rymden, kan ju faktisk helt enkelt säga NEJ TACK till plastpåsarna. Enkelt och smärtfritt och så mår vi säker bra av att bjuda till lite miljömässigt och därmed hjälpa våra handlare i Huay Yang med omnejd. 

På Makro i Prachuap Khiri Khan får du inga kassar gratis, de får du betala för och då blir vi med ens snålare och försiktigare genom att tänka oss för och ta med egna kassar. 

Den dagen då även handlarna i Huay Yang börjar ta betalt för plastpåsarna kommer säkert fler att reagera och ändra sitt beteende tror jag. Tills dess kan vi väl skärpa till oss och tänka i andra banor om vi inte redan börjat med det förstås 😊 

Ett litet kassefodral på 8 cm i längd rymmer...
 
...den här stora kassen i syntetmaterial och det lilla kassefodralet får plats i handväskan eller i fickan eller vad man nu väljer att ha den... Den här smarta kassen köpte jag av Huay Yang Dog & Cat Rescue för 100 baht och det gagnade även våra hundar och katter i Huay Yang. Ett smart val med andra ord på alla sätt och vis!
 
Här kommer några filmsnuttar som kan vara värda att titta på för dig som bryr dig samt några andra smarta bärbara tips...

 
 
 
 
En film säger mer än ord...
 
Jag önskar dig en härlig dag och var rädd om vårt vackra jordklot!😍

Kommentarer:

1 Birgitta S:

Hej!
Här hemma tar alla butiker i princip betalt för sina påsar nu . Inte bara matbutikerna som gjort det länge toppen. Använder själv en vagn sen många år tillbaks när jag släpar hem mat till oss. Sen har jag några tygkassar sen många år tillbaks. Alla kan göra något för att bidra till miljön. Får hoppas att den där farangen bara hade en dålig dag.
Må så gott😍

Svar: Tack så mycket Birgitta för din kommentar och bra att du tänker på miljön när det gäller plastpåsar etc. 😍 Må så gott och stor varm kram till dig från mig ❤
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Titti/Umeå/Huay Yang.:

Makro är det enda stället i Thailand jag sett som tar betalt för plastpåsar.
Vi brukar ta med egna , köpt större "tyg-kassar" på Tesco och har en likadan som din, från IKEA.
I Sverige köper jag i princip aldrig en kasse, har alltid med mig.
Ha en trevlig vecka.
Kram Titti

Svar: Tack så mycket Titti för din kommentar och det glädjer mig att du också tänker på miljön där vi alla kan göra något åtminstone åt plastpåsslöseriet 😍Ha en trevlig vecka du också samt kram tillbaka ❤
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Elisabet Lundqvist :

Håller till fullo med angående plast och den sura farangen får i tanken en spark i baken alldeles gratis av mig 😆😄/ Elisabet

Svar: Tack så mycket Elisabet och jag hänger med på sparken 😊
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Christina:

Det är ett otyg med alla dessa plastpåsar! Perfekt att ha egen påse med sig!

Svar: Tack så mycket Christina det tycker jag också 😍
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Eva:

Hej. Bra inlägg.
Hur hittar man dit? Och hur har de öppet

Eva Skåne/Nishaville

Svar: Hej Eva och tack för din respons! Om du menar att hitta till Si Shop ligger den på samma gata som Pop Shop men närmare Frontage Road. Samma väg som till 7 Eleven, Isfabriken, marknadsplatsen på fredagsmorgnar och söndagar, Jirawat Optical ....Si Shop har öppet alla dagar i veckan från morgon till tidig kväll.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 Eva:

Hade de kassarna där? Eller de är köpta på. Dog & cat?

Svar: Jasså vad det kassen på min blogg du menade Eva...Den köpte jag via Huay Yang Dog & Cat Rescue som jag skrev i bloggen men du kan kolla på t ex onsdagsmarknaden eller på Handelsplatsen i Dan Singh Khon eller i någon prylaffär i HY eller PKK. En av mina bloggläsare skrev att hon hittat en sådan på IKEA. Lycka till!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: