2018-08-08 Nyfiken på Helena Urdal och vem är hon då?

Idag fick jag en trevlig pratstund med Helena Urdal på hennes nystartade Yoga Baan, The Yoga Studio på Samutvägen. Hon startade verksamheten i april 2018 och enligt Helena är lugna mysiga Huay Yang ett perfekt ställe för just yoga.
 
Helena är 54 år kommer ursprungligen från Göteborg men bor sedan 4 år tillbaka i Luxemburg tillsammans med sin familj. De flyttade dit från Sverige med anledning av hennes makes arbete. Helena har varit yogalärare i 20 år och kan det mesta om yoga och alla de olika yogatyper som finns och det är många.
 
I Luxenburg driver hon en mobil yogastudie och har många yogaretreat på bl a EU i Luxenburg. Hon har även en yogastudio i Göteborg, Älvängen, som heter Andrum Yogastudio.
 
 
På Andrum Yogastudio har hon 4 yogalärare som tar hand om den löpande yogaverksamheten när hon inte själv är där och det funegar hur bra som helst så vitt jag förstår.
 
Helena har även drivit en yogastudioverksamhet på Koh Samui i 8 år men den är nu avvecklad. 
 
Huay Yang och Yoga Baan, The Yoga Studio
Helena har med sin familj hyrt hus på Aruna i 4 år men i för 1,5 år sedan köpte det ett eget hus på Aruna. Eftersom yoga är hennes stora intresse och livsstil hade hon först yogaretreat på taket på huset men det kändes inte tillfredställande att ha denna verksamhet där så hon letade efter en lokal där hon kunde hålla till istället för att utföra yogaretreaten. 
 
Hon hittade då huset &Huay Yang som stått tomt sedan ett par år tillbaka då ägarinnan Yok, på grund av en handledskada, var tvungen att lägga ner sin restaurangverksamhet där.
 
Ingen var gladare än Yok att Helena ville hyra huset för att ha sina yogaretreat där och huset är perfekt för den verksamheten. Rymligt och högt i tak och dörrar runt om huset från golv till tak som kan öppnas upp om hon vill.  
 
Helena har inrett lokalen sparsamt med korglampor etc för att öka på mysfaktorn och det ska även till lite smärre renovering av fuktskador på pelare etc. där Yothin har fått uppdrag att utföra jobbet. 
 
All renovering som Helena vill göra får hon bekosta själv och det är även inskrivet i kontraktet med Yok. Helena har personal som sköter trädgården samt städningen och det ger arbetstillfällen åt thailändarna i byn.
 
Helena har drivit och driver företag både i Sverige och utomlands så hon vet hur hon ska agera för att det ska bli rätt och riktigt enligt de regler som gäller i respektive land. Så även i Thailand förstås och det gäller även arbetstillstånd så hon har full koll med hjälp av thailändska ambassaden i Luxemburg samt myndigheter och tjänstemän i Thailand. 
 
Helena avser inte att ha Yoga Baan öppet året runt utan det blir periodvis under året då hon kommer att hålla i yogareatreten blandat med semester då hon bara vill vara ledig.
 
Helena är väl medveten om att denna verksamhet, som hittills lagt ner mycket pengar på, inte kommer att ge någon som helst vinst eller att hon ens får tillbaka de utlagda pengarna och det är inte heller meningen med det hela. Att driva en verksamhet kan faktiskt ge en annan glädje och tillfredsställelse än bara pengar.
Vill man som farang driva ett företag och tjäna en massa pengar på det är Thailand inget att rekommendera det vet nog de flesta faranger som startat ett företag här. 
 
Under tiden som byråkratin maler på kan hon enligt myndigheterna undervisa själv på sina yogaretreat. Yoga inte är något stort och välkänt i Thailand, snarare tvärtom, där det skulle finnas lärare eller instruktörer som skulle kunna utföra samma typ av arbete som Helena. Därmed blir det lättare att få arbetstillstånd för sin verksamhet även i Huay Yang som Helena förstått. Jag håller tummarna för Helena då det alltid känns bäst att veta att det man gör är korrekt enligt gällande lagar och regler.
 
Vad kostar det då att få en yogalektion på Yoga Baan?
 
300 baht för en 90 minuters lektion och om man jämför med normalpriset för yoga i Thailand på en yoga studio i t ex Bangkok kostar det 500-800 baht.
 
De 300 baht som Helena tar som donation per/person är ett bidrag till lokalhyra, el och övriga omkostnader för att driva studion. 
 
Helena har 6 yogamattor som hon kan låna ut per yogatillfälle men det bästa är att ta med sig sin egen matta för säkerhetsskull så man inte blir utan.
 
Helena lämnar Huay Yang för den här gången på fredag och återkommer till Huay Yang i december och då ska förhoppningsvis alla papper på verksamheten, arbetstillstånd etc vara klart.
 
Den som vill yoga och få en duktig och välutbildad lärare som Helena på de flesta yogaretrerat som finns kan därmed passa på och hålla ögonen öppna när Yoga Baan öppnar igen.
 
Vill du få kontakt med Helena kan du mejla på Helena_hemma@hotmail.com
 
Stort TACK Helena för en mycket trevligt samtal samt att jag fick intervjua dig och lägga upp densamma på min blogg samt lycka till med din verksamhet!
 
Yoga Baan - The Yoga Studio in Huay Yang på Samutvägen... 
 
Helena i en vacker position...
 
 
 
 
 
 
Några flyers från Helenas verksamhet:
 
 
 

Kommentarer:

1 Anette:

Spännande! Bra! Önskar Helena ett stort lycka till! Kram

Svar: Visst är det spännande Anette allra helst för dig som älskar att yoga :-D Kram! <3
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Christel:

Så roligt att läsa, kommer inte att bli svårt att fördriva tiden i Huay Yang när man blir pensionär. Lycka till Helena

Svar: Tack så mycket Christel och här i HY kan man ha det hur bra som helst och roligt för Helena också med sin fina yogastudio :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: