2019-08-19 Wow, vilken energikick med autofagi (periodisk fasta)!

Ingen mat av något slag för Rulle och mig på minst 21 timmar, bara vatten och te...
 
Visst är det viktigt att äta bra och nyttig mat men inte hela tiden och kroppen mår bara bra av att ta mer eller mindre pauser from 16 timmar från att äta mat och bara fyllas med vatten, te eller kaffe (utan socker etc förstås).
 
Rulle har testat periodisk fasta på minst 21 timmar 1 gång i veckan när jag var i Sverige och upptäckt att direkt efter fastan fått mer energi att styrketräna innan han började äta igen.
 
Nu tänker även jag testa det här och igår kl. 15.00 efter lunchmatsfikat slutade vi att äta och vi börjar inte äta idag  förrän tidigast kl 12. Då har vi fastat i 21 timmar och det känns hur bra som helst i både magen och i kroppen i övrigt hittills.
 
Det är ingen stor grej egentligen att skippa både kvällsmaten och frukosten (som för vår del är ganska rejäl) och när det började knorra lite i magen räckte det gott med en kopp varmt te och/eller vatten.   
 
Vi kommer att köra det här fastekonceptet  tillsammans 1 gång i veckan och då fasta i minst 21 timmar from söndag eftermiddag till ca kl 12 eller 13 på måndag som passar oss bäst. 
 
Varför då undrar du kanske och vad ska det vara bra för? Jo just för att hela kroppen mår bra av det och det är dels vetenskapligt underbyggt dels praktiskt konstaterat av dem som fastar på olika sätt då det är individuellt vad man väljer för tidsperiod och vad man vill uppnå.
 
Är du intresserad kan du läsa nedan sajt som är skriven av Benny Ottosson och det finns även andra bra inlägg om t ex mindfulness och hela sidan handlar om att må bra och ha skoj.
 
Jag har med citattecken kopierat in de delar av texten från Benny Ottossons inlägg som handlar om autofagi. 
 
Enjoy!
 
Här via nedan länk är inlägget i sin helhet:
 
http://www.feelgoodhavefun.nu/tag/autofagi/
 
"Du har säkert hört talas om fasta. Kanske tycker du det går emot allt sunt förnuft. Men våra förfäder hade absolut inte den tillgången på mat vi har idag. Jag tror också att vi är dåliga på att känna skillnad mellan hunger, sug och ”nu är det tid för mat”. Vad innebär då fasta? Jo, det innebär att du har ett längre uppehåll med att stoppa i dig mat. Allt från 16 timmar till en vecka(!). Kroppen vilar då och återhämtar sig, reparerar dåliga celler och kör en liten detox.

Faktum är att kroppen storstädar. När vi äter skapas en hel del ”avfall” i vår kropp och i våra celler. Det kallas ofta för oxidativ stress. Men när vi inte äter skapas magi i kroppen. Kroppen får tid att bryta ner och eliminera skadade och dåliga celler och bygga upp nya friska. Är inte det häftigt? Den amerikanske professorn Dale Bredesen har genom fasta lyckats förbättra minnet hos Alzheimer-patienter. En annan professor, Valter Longo (han med 5:2-dieten), har i studier visat att fasta gör att de negativa effekterna av till exempel cellgiftsbehandling vid cancer, blir lindrigare.

Det finns till och med starka tecken på att fem dagars fasta eller fastehärmande kan motverkar uppkomsten av cancer. Det sägs bero på att fastan försvagar cancercellerna och boostar immunförsvaret. Då får kroppens eget försvar mot cancer bättre chanser i jakten på celler som beter sig onormalt. Mycket forskning pågår inom detta spännande område.

Periodisk fasta i praktiken – så gör du

Du kan fasta längre eller kortare perioder. Långa mer sällan och kortare oftare. T o m varje dag. 

12:12 – Den enklaste formen av fasta. Men den sägs också vara positiv för din hälsa. Du äter helt enkelt inte under 12 timmar varje dygn. Det innebär att om du äter middag kl 18 så kan du äta frukost kl 6 dagen efter.

16:8 – Det här innebär daglig fasta i 16 timmar. Enklaste och troligen vanligaste varianten. Du hoppar till exempel över frukosten. Som många redan gör. Så i praktiken äter du inte mellan till exempel middagen kl 20, och lunch nästa dag kl 12. För mig blir det nog oftare 18:6, eftersom vi äter middag kl 18 och lunch nästa dag vid 12.

24-timmars fasta –Det här innebär fasta från middag till middag (eller lunch till lunch). För mig blir det från kl 18 dag 1 till kl 18 dag 2. Detta gör jag vanligtvis en gång i veckan.

40-timmars fasta – Det här innebär att man fastar en hel dag. Jag har bara testat detta några gånger. Då åt jag middag vid 18, sedan stod jag över mat nästa dag, och åt frukost dag 3 kl 9. Det tror jag blir 40 timmar.

Ännu längre fasta – Du kan fasta nästan hur länge som helst. Fastar du mer än 48 timmar kan det vara smart att ta en multivitamin för att minska riskerna för näringsbrister. Salt och ordentligt med vatten är viktigt också. Världsrekordet i fasta är 382 dagar! Så några dagar är inga problem.

Vad får jag äta och dricka under fastan?

Grundregeln är att du inte ska äta eller dricka några kalorier under fastan. Drick vatten, te eller kaffe.

Fördelar med fasta

  • förbättrad mental skärpa och koncentration
  • lägre nivåer av insulin i blodet
  • ökad energi
  • ökad fettförbränning, du kommer lättare i ketos (som innebär att kroppen drivs av fett istället för kolhydrater)
  • viktnedgång och minskning av kroppsfett
  • bromsat åldrande
  • cellrening genom autofagi (Nobelpriset i medicin 2016 gick till forskning kring detta)
  • minskad inflammation
  • ökad möjlighet att undvika sjukdom
  • ökar din medvetenhet om skillnaden mellan hunger och sug
  • chans till lägre blodtryck
En gång i veckan kör jag dessutom 24-timmarsfasta. Då äter jag inget från torsdag middag till fredag middag. Dricker bara vatten, kaffe och te. Jag gör det för att jag tror det ökar på hälsoeffekterna ytterligare.
 
9 bra tips för periodisk fasta
  • drick vatten, gärna med lite salt
  • sysselsätt dig (välj dagar när du har mycket att göra, du spar dessutom tid på att inte äta)
  • drick kaffe och te
  • träna
  • försök dra ner på kolhydraterna 14 dagar innan, då går det lättare
  • ät gärna bra kolhydrater när du väl äter
  • frossa inte efter fastan, starta lugnt…
  • testa gärna ett helt dygn, inte så svårt som det låter
  • nyttigt fett gör att du håller dig mätt lägre

Stort lycka till!

Källor: DietDoctor, Jonas Bergqvist, femdagar.se, Dr. Rangan Chatterjee, Martina Johansson.

Slut på citatet 
 
 

Kommentera här: