2019-05-20 Info för dig som är rädd om knoppen och kroppen...

Här i Huay Yang eller i Thailand i övrigt i värme på minst 30 C är det många som rent generellt släcker törsten både på dag- och kvällstid med öl eller andra alkoholhaltiga drycker istället för med vatten.
 
Det är billigt och lätt att få tag på öl eller sprit i de flesta affärer och på restauranger men att det påverkar din hälsa otroligt negativt, framför allt i kombination med värme, är det kanske få som tänker på eller kanske inte ens bryr sig hur deras kroppar reagerar egentligen. 
 
Om du är det minsta rädd om dig kan denna artikel från sajten MåBra kanske få dig att tänka i andra banor just för din egen knopp och kropps skull. 😊
 
 
 
https://www.mabra.com/darfor-bor-du-se-upp-nar-du-dricker-alkohol-i-solen/
 
Grupp människor som skålar och dricker drinkar i solen
 
Sommar, sol och svalkande drinkar - det är ingen bra mix! Du riskerar att drabbas av betydligt värre saker än ett tungt huvud dagen efter. Här är anledningarna till varför du bör ta det lugnt med alkoholen när det är som varmast ute.
 
Det är inte bara en baksmälla du riskerar när du tar dig några drinkar i solen. Om temperaturen är hög riskerar du betydligt värre saker. Därför är en iskall öl eller några glas svalkande rosé inte någon strålande idé när solen gassar.

Alkohol är starkt vätskedrivande. Om du är väldigt varm och svettig, och samtidigt dricker alkohol, kan du drabbas av vätskebrist. Tecken på vätskebrist är huvudvärk, yrsel och hjärtklappning. Du känner dig trött och matt.

Tänk också på att alkoholen leder till att man måste kissa mer. Det handlar inte enbart om att mer vätska in betyder mer vätska ut. Vid intag av alkohol rubbas produktionen av ett hormon som heter ADH vars uppgift är att hålla igen på urinmängden för att bibehålla kroppens vätskebalans. Efter ett par glas minskar ADH-produktionen och du kissar ut mer vätska än du får i dig – farligt i värmen!

Släck törsten med vatten – inte alkohol

Alkohol påverkar i stort sett alla organ i kroppen och kroppstemperaturen kan påverkas. När svettdroppar på huden avdunstar får vi en kylningseffekt i kroppen. Men alkoholen kan rubba denna temperaturreglering vilket kan leda till solsting eller värmeslag. Var extra försiktig med alkoholen om du ansträngt dig fysiskt innan och redan är varm och svettig. Släck törsten med vatten!

Alkohol stimulerar även hudens ytliga blodcirkulation. Det gör att huden svullnar och blir känsligare för ultraviolett strålning från solen. Sitter man och dricker i solgasset får man vara extra försiktig. Det finns risk att man glömmer att skydda sig och inte tänker på att söka skugga.

Att tänka på om du dricker alkohol i värmen:

• Sitt inte i solen, slå dig ner med en drink i skuggan i stället.
• Drick inte för att släcka törsten.
• Undvik att festa loss under dagens varmaste timmar, mellan klockan 12 och 15.
• Drick mycket vatten för att kompensera vätskeförlusten som alkoholen ger upphov till.

Källor: Systembolaget.se. Netdoktor.se. Metro.co.uk


Min egen kommentar:
 
PS. Att sedan i samband med större eller mindre alkoholintag helt ogenerat sätta sig på sin MC eller i sin bil och köra längre eller kortare sträckor anser en del vara helt okej här i Thailand. Att man riskerar att råka ut för en olycka eller ställa till med en olycka som inte bara drabbar en själv för att man kört alkoholpåverkad verkar inte heller finnas med i medvetandet.
 
Att köra och vara påverkad av alkohol i Thailand kan ge dryga straff samt dessutom påverka så du inte har rätt till ersättning eller att ersättningen blir kraftigt reducerad från din olycksfallsförsäkring. Det är alltid bättre att tänka till före än efter...DS.
 
"Där alkoholen går in går vettet ur" 
 

Kommentarer:

1 Elisabet Lundqvist :

Ja, man har sett många skräckexempel och hållit tummarna att dom inte kör ihjäl någon😐/ Elisabet

Svar: Ja verkligen Elisabet och tyvärr har det hänt olyckor här i HY pga fyllekörning på MC🤨
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Anonym:

Bra att tänka på detta med alkoholitag i värmen.
Själv drickar jag aldrig öl/vin/drinkar så länge solen är uppe.
I alla fall i Thailand!
Kram Titti

Svar: Tack så mycket Titti för din kommentar och skönt att veta att du är förståndig och rädd om dig 😍 Kram ❤
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: