2020-06-25 Ensilage kontra höbalsprocess samt Kanadagässen i repris...

Värmen har stigit till 30 C och solen lyser från en klarblå himmel och dagens långis blev på Järvafältet. Vilken underbar värme!
 
Det för ett par dagars sedan nyslagna gräset på fälten har nu pressats in i stora runda höbalar med nylontråd omkring för att hålla ihop balen. Gräset har torkat i det gynnsamma vädret så istället för att göra ensilage av gräset och ängsblommorna blir det höbalar istället. Att skippa plasten är dessutom mer miljövänligt så det har vi det torra vackra vädret att tacka för.
 
Dagens entré till Järvafältet...
 
Höbal av kolossalformat...
 
Nylontråd...
 
Värmen dallrar på fältet och det torra gräset knastrar under skorna...
 
 
Igelbäcken, en lite svagt porlande rännil... 
 
Här har de rensat det slagna gräset och tagit bort ensilagebollarna... 
 
Där borta sticker vårt Kista Torn upp från skogsranden...
 
Mer gräsklippning på gång...
 
 
 
Här ligger ensilagebollarna kvar men ska väl även de plockas upp snart...
 
Det doftar gott om det torkade gräset och var jag ett kreatur skulle jag njuta av att få tugga i mig det här torkade färska höet 😋 
 
Gräsupplockningsprocess på gång...
 
Nu kommer traktorn med sin uppsamlings- och balmaskin...
 
 
Färdig bal som ska lämpas av...
 
Poff!
 
...och det lilla hjulet ovanför stödhjulet styr den rätt ner på marken... 
 
 
 
Eftersom jag är nyfiken på processen stannade jag traktorföraren Anders från Bögs Gård och frågade om jag fick prata lite med honom om hela den här processen och det fick jag gärna göra enligt Anders och fick ett trevligt samtal.😃
 
Den informative och trevliga Anders från Bögs Gård som har i uppdrag av Stockholms Stad att sköta denna process med gräsklippning och balprocess.
 
Anders berättar att den första hanteringen av gräset blev ensilage då gräset var fuktigt och då plastar man in det snabbt för att få höet mjölksyrat. Nu har det andra gräset torkat på grund av det gynnsamma soliga och varma vädret och då blir det höbalar istället som man spänner ihop med nylontråd och det görs inne i uppsamlingsmaskinen. Han håller med om att det är mer miljövänligt med höbalarna än ensilaget med tanke på plasten.
 
Alla ensilage- och höbalar kommer att tas bort på fältet snarast, framför allt ensilagebalarna som är känsliga för eventuella skador i ytskiktet och som kan förstöra ensilaget om det blir en genomgående skada i plasten.
 
Enligt Anders har gräset tillsammans med ängsblommorna inte ett optimalt näringsvärde, men är ändå helt okej för kreaturen som föda. Det beror på att marken inte plöjs och harvas så ofta som det borde. Marken är hård och ojämn men kommunen vill inte riktigt satsa på det på grund av kostnadsskäl men förhoppningsvis blir det så framöver. Anders tycker också att det borde vara fler betande djur som får och kossor samt hästar på våra fält då det är perfekt för marken med betande djur.
 
Det tycker jag också vore ett trevligt inslag på våra fält och just nu är det bara de djur som finns på Hästa Gård och som tillhör jord- och skogsbruksskolan på Spånga Gymnasium som betar på Hästa Gårds marker.
 
Stort TACK till Anders för pratstunden och all intressant information! 
 
Ensilagebollarna är en fin vilo- och utkiksplats för måsarna...
 
Framme vid fågelsjön för att se hur det är med Kanadagåsfamiljen.
 
Mamma gås med en av sina 6 ungar ligger och sover...
 
Här softar de och har lite fjäderdräktsvård...
 
Pappa gås har full koll på omgivningen 
 
Ett ljud gör så alla kvicknar till och kollar upp ifall det är något som kan medföra fara...
 
 
Härligt att hela familjen Kanadagås mår bra!
 
Stort TACK för en underbar promenad i den sköna värmen och vackra soliga vädret och det är bara att passa på så länge det varar.
 
Till dig min bloggläsare önskar jag en trevlig torsdag vad du än gör och hittar på för trevligheter!  

Kommentera här: