Hundratusentals svenskar åker till Thailand varje år. Och trots att coronaviruset, covid-19, har stor spridning i Asien har Thailand ansetts vara säkert. I nuläget finns ett 70-tal rapporterade fall av Corona i landet, uppger UD.

”Thailand fick Corona samtidigt som Kina”

Men det här är inte riktigt hela sanningen menar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi. I en intervju med MåBra berättar hon att hon tycker att alla borde hålla sig borta från Thailand.

Här förklarar hon varför:

– De har väldigt stor turistindustri och många turister kommer från Kina. De har alltså fått smittan ungefär samtidigt som den slog till i Kina, alltså redan i januari. De har haft inhemsk spridning sedan dess, men är måna om sin turistsektor och vill inte oroa folk genom att ta reda på hur mycket Corona de har i landet.

Hon fortsätter:

– Att man inte känner till att de har så många smittade beror på att de inte testar.

Hon vill direkt avråda svenskar från att resa dit.

– All vistelse i Thailand är alltså att direkt utsätta sig för smitta. Du måste göra allt för att avråda alla från att åka dit, säger hon.

”Inte lämpligt att bli sjuk i Thailand”

Agnes Wold menar att det kan medföra stora problem om du som svensk blir sjuk i Corona i Thailand.

– Om du är äldre och får corona, finns risk för allvarlig sjukdom som kräver intensivvård. Det är inte lämpligt att få en sådan sjukdom där nere och det är inte alls säkert att man tillåter transport av svårt coronasjuka på flygplan vid det laget, säger hon.

– Åldringar ska hålla sig i Sverige (kanske Norge eller Finland) – inte ut och resa, inte träffa yngre människor, om de inte är alldeles garanterat fria från smitta. Och hålla 1–2 meters avstånd till alla.

”Kan bli besvärligt med Corona i Thailand”

Andra experter har sagt ungefär detsamma tidigare:

– Just nu finns bara några enstaka fall i Thailand. Men situationen utvecklas ju väldigt snabbt. Ett, tu, tre så kanske vi har flera hundra fall i Thailand och då blir det plötsligt besvärligt, sa Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar till SVT:s Agenda tidigare.

En annan som också var tveksam till att sätta sig på ett flygplan till Thailand var smittskyddsexperten och WHO-rådgivaren Johan Giesecke:

– Jag kan varken svara ja eller nej på frågan om jag skulle flyga till Thailand just nu, sa han då.

UD om resor till Thailand

UD:s rekommendationer är fortfarande att man ska kontakta sin researrangör om man har frågor inför sin kommande Thailands-resa. De avråder dock inte till resor dit.

–I nuläget avråder vi från resor till Kina, Iran och Italien samt delar av Sydkorea och Österrike med anledning av nya coronaviruset. Det är aldrig helt riskfritt att  resa, som resenär har man ett eget ansvar för att hålla sig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. För mer information om resor till olika länder rekommenderar vi att man går in och läser på swedenabroad.se och laddar ned appen UD Resklar, säger Gunnar Vrang, vid UD:s presstjänst, till MåBra.

Med anledning av coronaviruset avråder UD till följande resor:

  • alla resor till Hubei-provinsen i Kina
  • icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao
  • alla resor till Iran
  • icke nödvändiga resor till Italien
  • icke nödvändiga resor till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea
  • icke nödvändiga resor till delstaten Tyrolen i Österrike

Researrangörer har ändrat sina villkor

Här hemma har Både Ving och Apollo har lanserat nya villkor för sina resenärer – likaså Norwegian och SAS, uppger Dagens Industri.

Den som bokar en charterresa via Ving med avresa före den 1 november får till exempel gratis av- och ombokning fram till 30 dagar före avresa.

”Vi har just nu ett exceptionellt läge med stor oro i hela samhället. Det här är ett sätt att ge trygghet för alla dem som går i tankarna att boka en resa just nu men som känner sig oroliga”, skriver bolaget på sin hemsida.

Apollo har gjort ett liknande drag, men detta gäller bara resor inom Europa. Alla som bokar en charterresa med dem under mars får göra en gratis ombokning fram till 14 dagar före resan.

Foto: TT