2022-11-15 Frihet är att slippa famla i mörker på långisen...

Nu hinner jag inte vara ute särskilt länge på eftermiddagen innan mörkret lägger sig då solen går ner kl. 15.23. Eftersom jag gillar att gå på ängar eller i skogen året runt underlättar det så här års att ha pannlampan preppad på kepsen så när det är dags för lyshjälp är det bara att trycka på knappen och använda ett av de tre lägen som ger det ljus som jag behöver.
 
Dagens pannlampor är både lätta och effektiva samt enkla att ladda upp till skillnad mot förr i världen. När vi hade vår Islandshäst Glaesir under åren 1989-2007 och jag red ut i skog och mark i mörkret hade jag på ridhjälmen en stor pannlampa med hallogenlampa och en sladd som var kopplad till ett klumpigt tungt batteri som fick ligga i jackfickan. Den gav ett suveränt bra ljus som lyste upp det mesta i skogen och bländade de flesta som jag mötte då ljuset inte gick att justera. Så även lysande ögon från djuren i skogen som försökte gömma sig bland träden. Ibland kändes det lite kusligt med alla dessa ögon som stirrade på oss där inne skogen. 😟
 
Nu kommer det att vara mörkt på eftermiddagen i ett par månader innan det sakta men säkert vänder igen till våren. Kommer det snö som får ligga kvar på marken blir det lite ljusare. Oavsett vilket känns det toppenbra att gå ut i mörkret i skogen och få stigen upplyst så jag inte snubblar på rötter och stenar eller kvistar som blåst ner. För mig är det en frihetskänsla!
 
Igelbäckens Naturreservat
Igelbäckens Naturreservat 
 
Dagens långis blev ca 9 km och Stort TACK för en härlig promenad i ca +7 C i vår vackra natur både i ljus och mörker.
 
Till dig min bloggläsare önskar jag en finfin tisdagskväll! 
 

Kommentera här: