2013-04-05 Hyra eller köpa hus i Huay Yang

Vår lilla by Huay Yang börjar bli mycket populär och enligt Johnni på Thailandbo ökar uthyrningen starkt för varje år. Så vitt jag förstår är försäljningen av lägenhet eller hus inte lika framgångsrik som den var för ett par år sedan.
 
Orsaken till denna utveckling kan vara fler men jag tror att många hyr istället för att köpa en egen lägenhet eller hu delvis på grund av att det är lågkonjunktur men även för att det, än så länge, är billigt att hyra ett hus eller lägenhet i några veckor och ännu billigare under en längre period.
 
För att det ska gå ihop ekonomiskt för lägenhets- och/eller husägarna samt uthyrarna på grund av ökade kostnader i Thailand samt det slitage det innebär att hyra ut sin bostad och då framför allt om man råkar ut för mindre nogräknade hyresgäster, kommer hyrespriserna att öka till en rimligare nivå som är mer relevanta om man jämför med Resort- och Hotellkostnader.
 
Det tycker jag är bra om det är så att de låga hyrorna påverkar försäljningen av hus/lägenhet negativt. Självklart påverkar även lågkonjukturen marknaden och det kan man inte göra så mycket som säljare förutom att sälja till underpris. Men om det är den låga hyreskostnaden som styr när det gäller valet att hyra eller köpa är det enligt min åsikt inte fairplay mot de lägenhets- och/eller husägare som vill sälja. 
 
Nåväl, om man nu inte är intresserad av eller har planer på att sälja sitt hus/lägenhet utan faktiskt bara vill hyra ut sin bostad, när man själv inte utnyttjar den, är Thailandbo störst i byn när det gäller uthyrning, enligt Johnni, och nu har Inger slagit sig ihop med Thailandbo och har huvudansvaret för uthyrningen samt kommer att sköta alla bokningar ifrån Sverige.
 
Inger har hus i Huay Yang sedan många år och är därmed välbekant med de flesta områden och känner dessutom personligen många husägare som vill hyra ut sin bostad. Det är ju bra så hon vet vilket hus eller lägenhet som kan vara mest lämplig för vederbörande intressent.
 
Thailandbo har för närvarande över 100 hus/lägenheter för uthyrning i Huay Yang. Är du intresserad av att hyra lägenhet eller hus alternativt hyra ut din lägenhet eller hus i Huay Yang kan du kontakta:
 
inger@thailandbo.se och bilder finns på www.thailandbo.se.
 
Vårt vackra hav i Huay Yang

Kommentarer:

1 Lotta:

Under pedikyren idag kom en man som också ville ha sina fötter fixade. Han hyr för tillfället på Orchid 1 men berättade att hans hus är färdigt i juni och då kommer han ner igen. Det är ett av de husen som byggs bortanför Zim´s... Bra att någon köper trots allt...

Svar: Ja det var en glad nyhet!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Titti:

Ja det är svårt att sälja...speciellt de dyrare husen.
Marknaden är nog mättad i Huay Yang vad gäller försäljning...kanske säkrast att det inte byggs så mycket nytt.
Låter vettigt att lägga hyrespriser på rimlig nivå.
Titti

Svar: Ja tyvärr står många hus tomma och andra projekt gapar med uppröjd tom mark...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Peter:

Jag tror inte på att marknaden är mättad men det går inte att övertyga en kund om att köpa när hyrespriserna ligger så lågt som de gör.

Man hör dagligen: Varför ska man köpa, det är ju så billigt att hyra här...

Personligen tycker jag att hyrespriserna ska upp till det dubbla minst och då syftar jag inte på att husägarna själva ska tvingas att ta dom priserna. Husägarna kan ju låna ut sina hus om dom vill men hyresföretagen ska inte vara med och dumpa priserna utan då är det viktigt att man håller upp hyrespriserna.

Sen hör man ju ofta från husägarna att det kanske inte är alla som uppskattar att det hyrs ut så mycket och att de själva inte får plats på sina områden, tror att det är viktigt att man tar sig en funderare på hur man vill att det ska vara i framtiden i byn sen välkomnar jag givetvis hyresgästerna men det måste vara på husägarnas villkor.

Mvh Peter Fröjd www.thaiboende.se

Svar: Tack Peter för din kommentar och jag håller med dig i det du skriver. Det viktigaste tycker jag är att alla som hyr ut sina hus är med på en rejäl hyreshöjning så man inte dumpar priserna för att få mest hyresgäster som bara gagnar en själv. Det är en ojust och självisk metod. Hyresgäster ska givetvis vara seriösa och följa de ordningsregler som gäller i respektive område då är det lättare att samsas med husägarna,
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: