2013-09-12 Visste du detta om kokospalmen?

När jag var och kollade på verksamheten med Kaffe- och Glassboden på Maew´s Restaurang var Jeab där och vi började prata allmänt om kokosnötter.
 
Det finns två sorters kokospalmer, en palm som är lägre, nästan hälften så stor som den andra sortens kokospalm. Den lägre sorten ger mindre kokosnötter som man endast använder till den att ta den klara kokosvätskan ur som man kan köpa i affärer. På tex Tesco Lotus i PKK kan man köpa den lilla skalade kokosnöten som ligger i kyldisken och dricka den klara kokosvätskan direkt ur, man kan även karva ut ett tunt nästan genomskinligt kokoslager och äta om man vill. Denna kokosnöt har dock ett tunt skal utanpå som man inte använder till något annat.
 
Två kortväxta kokospalmer framför de långväxta och de ger olika typer av kokosnötter
 
Små kokosnötter från den låga kokospalmen...
 
och större kokosnötter som här är på tillväxt från den höga kokospalmen
 
Den höga kokospalmen ger större kokosnötter och innanmätet använder man till att pressa kokosmjölk ur samt skalet mals ner till energibränsle eller för att användas till plantor och växter. De flesta lämnar bort sina kokosnötter för denna hantering. 
 
Kokosnöten är färdig att plockas ner när den börja anta en brun färg och då måste man använda den inom tre veckor. Om inte är den inte okey att äta längre och det börjar det bildas ett nytt skott som sticker upp ur skalet som tar all näring från nöten. Den kan man plantera så växer det upp en ny kokospalm.  
 
Alltid lär man sig något nytt om man är vetgirig eller nyfiken, stort tack Jeab för informationen!

Kommentera här: