2015-11-01 Nyfiken på fabriken i Huay Yang för dricksvattenprocess...

De flesta som bor eller vistas i Huay Yang köper säkert sitt dricksvatten i de stora vita 20 liters dunkarna. Var kommer detta dricksvatten och dunkarna ifrån kanske någon mer än jag funderat över.
 
De kommer från fabriken i Huay Yang som ligger på Mellanvägen, mitt emot Bengts gamla restaurang. och jag var där idag för att ta reda på hur det hela går till. 
 
Thailändarna är alltid så hjälpsamma tycker jag och gör vad de kan när de väl förstår ens ärende, Först trodde de att jag ville köpa vatten men till slut förstod de att jag bara ville ha information och när de inte förstod en av mina frågor ringde de en "vän" som kunde lite engelska som jag fick prata med och då blev det lite klarare.
 
Efter detta visade Mod, som jobbar där men kan knappt någon engelska men han gjorde vad han kunde för att beskriva processen på thai och det lilla thai jag kan förstod jag ändå det mesta av processen. 
 
Vattnet hämtas via en vattenbrunn vid fabriken och på thai kallar det sådant vatten för boo nam, uttalas poo nam, och det är ett mycket bra vatten enligt Mod. Vattenbrunnen ligger i anslutning till fabriken. Genom bilderna och videon kan du följa processen.
 
Här ligger fabriken för dricksvattenprocessen...
 
 
Brunnsvattnet pumpas upp via det tjocka vita röret till reservoaren och därefter leds vattnet in via de blå rören till reningsprocessen... 
 
Här till vänster på bilden kommer vattenröret fram och vattnet går igenom ett filter, vidare till fler vattenbehandlare och till slut hamnar vattnet i den stora vita behållaren längst till vänster men det är inte tillräckligt rent utan processen fortsätter till nästa och nästa behållare där vattnet är till slut är helt rent.
 
Reningsprocessen är i gång...
 
Vattnet från den stora behållaren längst till höger går sedan in i ytterligare ett reningssystem...
 
Det vatten som kommer ut i röret med tappkranen ovan hinken är nu helt processat och rent och vattnet ska nu fyllas över i de vita 20 liters dunkarna eller i 50 cl flaskor.
 
...som sker här...
 
eller här...
 
En flaska om 50 cl kostar 10 baht och en förpackning med 12 flaskor kostar 42 baht.(!) Vilken prisskillnad, det tyckte Mod också...
 
En 20 liters dunk brukar kosta 20 baht och det är de man kan köpa direkt från tex vakten på respektive bostadsområden.
 
En 12 pack med 50 cl vatten kostar 42 baht och det kan man köpa direkt här från fabriken om man vill... 
 
 
De gröna vattenautomaterna med mineralvatten som står lite här och var i byn där man får 2 liter vatten för 1 baht är nog tveksamt om det verkligen är mineralvatten fast det står så på automaten.
 
Processat vatten eller mineralvatten?
 
Det är med all säkerhet processat vatten, med tanke på att det är så billigt, men det är i vart fall inte farligt att dricka det, vi köper det och jag tycker det smakar godare än det vatten som man köper i 20 liters dunken.
 
Det kan ju bero på att den vita plastdunken ger en annorlunda smak för vi använder egna ljusblå 9 liter dunkar som vi köpt på HomePro och de avger ingen smak alls 
 
Jag gissar bara utan att veta men det viktigaste för mig är att det är ett rent bra vatten som vi dricker även om det är så kliniskt rent att det inte innehåller ett spår av mineraler. Det kan man i så fall tillsätta själv om man så vill.
 
Detta processade vatten använder alla restaurangägare samt isfabriken fryser ner is av processat vatten så man behöver inte vara orolig för att få is i sitt vatten eller ölglas etc. Det kan vara bra att känna till.
 

Kommentarer:

1 Titti:

Har undrat vad som gjordes i denna byggnad nära oss.
Nu vet jag!
Kram Titti

Svar: Ha, ha vad kul Titti, du hade ju kunnat vara lika nyfiken som jag och kollat :-D Kram!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Eva B:

Vi betalar bara 1 THB/ liter, när vi köper vatten i automaterna. I den stora flaskan finns det plats för 4 liter. Så det blir 4 THB för hela flaskan, som vi annars betalar 35-42 THB för.

Svar: Tack Eva för din kommentar och jag får nära 2 liter vatten för 1 baht i automaten...Billigare med andra ord en 20 baht för 20 liter som det är i den stora vita flaskan så visst är det bättre med automaten med tanke på priset i vart fall..
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Eva B:

Den här fabriken tillverkade Jack vatten i när vi kom till byn. Men ganska snart därefter lades den ner. Det finns/fanns flaskor med hans namn på.

Svar: Ja Eva fabriken har funnits länge på den platsen och den har varit stängd en tid men nu är den i full gång igen...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Christina S:

Så intressant läsning! Jag hade ingen aning om att vattnet i 20-liters dunkarna tillverkades i byn! Vad gäller de där gröna "automaterna" med mineralvatten har jag nog alltid varit lite misstänksam... Inte att det är dåligt vatten, men att det skulle vara mineralvatten... Men bra att möjligheten finns att på ett enkelt och billigt sätt få drickbart vatten.

Svar: Tack så mycket snälla fina Christina för din kommentar och det är så kul att ta reda på hur saker och ting förhåller sig, framför allt i vår lilla fina HY där vi bor och lever. Alltid toppen att ha nära till gång till ett bra dricksvatten från automat eller 20 liters dunkar etc.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Sten L:

Intressant, du har verkligen koll på det mesta i HY. Dax att skriva en handledning för oss som bara dyker upp en månad per år! Jag tecknar mig på kundlistan direkt. Vi ses.

Svar: Tack snälla Sten för din kommentar och det är bara roligt att kolla upp lite här och där och jag tror att bybefolkningen uppskattar att vi faranger är intresserade på ett positivt sätt av vad de gör här och vad som händer i byn. Klart att vi ses!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 Måd:

Mycket gott initiativ av dig att göra ett reportage från dricksvattensfabriken.Tack Annika och även för din berättelse från er långa mc resa.Alltid roligt och intressant läsa.
En helt annan fråga: du känner ju till hundarna på stranden.De flesta är så snälla och trevliga men en brunsvart hoppar mycket på mig och nafsar lite hårdhänt kring mina handflator.Vad ska jag göra? Vara bestämd, stanna sitta på huk eller du som kan hundar vad göra ?

Svar: Tack så mycket Måd för din kommentar och respons! Jag känner till den hunden och han är snäll men väl närgången med att visa att han vill ha uppmärksamhet och kärlek. Jag brukar säga till honom genom att säga ett kort Eh och göra ett stopptecken med handen. Var bara lugn men bestämd i rösten och handrörelsen. Stå upp och lutade dig lätt mot honom, sitter du på huk kan det vara svårare. När han lugnat sig brukar jag smeka honom lugnande och berömma honom. Det har fungerat hittills. Lycka till!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

7 Anonym:

Hej! Kanon information men undrar ännu mer detaljerat om HUR reningen går till. Fick du kläm på det? Klor/ sand/ kol...vad renar och filtrerar man vattnet med tro? Får lite halsbränna av att dricka mycket av vårt vatten så jag har börjat kolla om det kan vara något i vattnet möjligen? Eller om det helt enkelt är att jag fyller magsäcke n för mycket😊

Svar: Tack anonym men jag kan inte få fram mer detaljerad info än så då de inte kan beskriva bättre pga att de inte kan prata engelska så bra. Vattnet är kliniskt rent men om vattenbehållarna avger något kan det påverka vattnet eller smaken. Är du nyfiken kan du själv göra ett besök där då de som jobbar där säkert gärna vill visa dig sin anläggning.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

8 Erik H:

På bilden på manöverpanelen står det "Omvänd osmos". Vattnet blir med den metoden VÄLDIGT rent, kanske för rent. Det skadar inte att tillsätta en mycket lite gnutta mineralsalt till sådant vatten.

Svar: Tack så mycket Erik för din kommentar samt information. Vi själva tillsätter lite extra havssalt i maten och även lite i vattnet just för att vi förlorar mycket salt när vi svettas mycket.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: