2015-09-30 Trevlig onsdag (Lillördag) hälsar vi från Huay Yang samt ett lite saltat inlägg.

Idag fick jag trevlig sällskap av Isac & Pia (Pisac) samt vovvarna förstås på strandlångisen och stranden är mycket ojämn nu med lite vallar här och var, mjuk sand att pulsa i varvat med hårdare sand och nu börjar havet stöka till det på vår kära strand ordentligt.
 
Men jag brukar säga att ju fler kringelikrokar man måste gå, traska på hårt eller mjukt underlag, det vill säga variation, är bara bra för benen och balanssinnet och ger lite mer träning. 
 
Det fläktade inte särskilt mycket på stranden idag heller så det blev svettigt och det är inte heller farligt så länge man kommer ihåg att fylla på vätskeförlusten med vatten, mycket vatten och gärna mineralvatten.
 
En härlig vy från vårt paradis Huay Yang
 
Vi har helt övergått till att bara dricka det mineralvatten som finns i de gröna automaterna lite var stans i Huay Yang. Det är dels nyttigare och dels billigare och det är en kombination som jag gillar skarpt.
 
Vi har köpt 2 kraftiga 9 litersdunkar med kraftigt sidohandtag på Home Pro och de fyller vi på med vatten från vår närmaste automat nästan varje dag.
 
För 2 baht får du drygt 2 liter vatten. Sedan är det lätt att fylla på några tillbringare med vattnet och ställa i kylen så får vi alltid kallt vatten. 
 
Denna apparat står vid Charming Mart på Samutvägen...
 
Det vatten som vi kan köpa på våra områden i den stora vita 20 litersdunken kostar 20 baht på vårt område och det är inget fel på det vattnet men det är ett pressat vatten helt fritt från mineraler etc. så det får man i så fall tillsätta själv om man vill ha det. 
 
Svettas vi mycket tömmer vi kroppen på våra saltlager och det är därför viktigt att se till att vi får tillbaka saltet igen och det sker oftast genom maten eller om vi tillsätter salt i vårt dricksvatten. Här i tropikerna är det viktigt att få i sig extra mycket salt till skillnad mot i tex Sverige där man inte ska salta för mycket då saltet binder vatten i kroppen. Det är ju som bekant inte heller lika varmt där som det är här året runt.
 
Vilket salt ska vi välja då och som är bäst för kroppen? Jag har googlat lite på det och via nedan länk kan du få info om du är intresserad. 
 
http://www.halsasomlivsstil.com/2014/03/ar-havssalt-battre-an-bordssalt/
 
Rulle och jag använder både havssalt och joderat raffinerat salt vilket som passar bäst för det vi behöver det till. Vare sig Rulle eller jag har problem med jod i saltet.
 
Havssaltet ligger i en förpackning om 8 påsar och det saltet är till konsistensen lite fuktigare och ser ut som små saltflingor som är lättlösliga. Det använder vi till matlagning samt kan förstärka vattnet vid tuffa cykelträningspass t ex. Det joderade raffinerade saltet är som ett vanligt bordssalt. 
 
Havssalt, där man köper en förpackning med 8 påsar och det vanliga bordssaltet...
 
Havssaltet har vi köpt på Tesco Lotus och det kostar ca 8 baht för hela förpackningen om 8 påsar, 
 
I kväll blir det trevligheter med en salt kille och en salt tjej (Pisac) och innan kvällsmaten, på någon av våra restauranger i byn, kommer Rulle bjuda oss på en Pinja Colada, Mums!
 
Jag önskar dig en synnerligen trevlig onsdag! 

Kommentarer:

1 Christer:

Klokt av er att ni valt att frångå de gråvita plastflaskorna, vilka är tillverkade av diverse återvunna plaster med tillsats av kemikalier som förmodligen läcker ut i vattnet (vilket dessutom renas med hjälp av klorin!). Plastflaskor av helt klar plast anses vara mycket säkrare att använda, så jag hoppas att ni använder er av sådana.

Bifogar en länk från Phuket Gazette där just denna fråga tas upp:

http://www.phuketgazette.net/issuesanswers/Is-bottled-water-really-safe/1246

Trevlig lillördag till dig och Rulle!

Svar: Tack så mycket Christer för din kommentar samt länken! De flaskor vi använder från Home Pro är blåtonade. Det finns inte mycket som är okej att använda idag, alltid är det något som inte är bra pga gifter eller så är det något annat farligt eller olämpligt. men som vi lever lär det vara större risk att vi stryker med i en trafikolycka och inte pga av fel vattenbehällare eller onyttigt dricksvatten :-D Fortsatt trevlig lillördag till er också och hälsa Staffan!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Birgitta s :

Hej intressant läsning om vatten och olika salt befinner mig på SÖS sedan i måndags eftermiddag då min mamma fick en stroke de som arbetar här gör ett fantastiskt jobb men är för få . Hälsningar Birgitta s

Svar: Tack snälla Birgitta och trist med din mamma och skönt att hon verkar blir väl omhändertagen. Ha det så bra så gott det går .
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Christer:

Jag håller med dig Annika, det är gifter och risker i det mesta och med det mesta, och det går inte att skydda sig mot allt. Dock är det väl en god och klok idé att eliminera de riskfaktorer som man känner till och där det låter sig göras utan större krångel.

Svar: Ja det håller jag med dig om Christer till 200 % och vi försöker verkligen att minimera de risker vi känner till så gott vi kan utan större umbäranden. Tack för att du bryr dig om oss :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Roffe:

Intressanta inlägg om plast och vatten :)
Mitt handlar om jod som kan vara förrädiskt mot sköldkörteln om man är känslig för det.
Alltid är det något som man ska se upp med:)

Svar: Tack Roffe för det! För den som är känslig mot Jod finns det Jodfria salter att köpa tur nog, bla. tesco Lotus har det i sitt sortiment. I dagens läge är det både det ena och det andar att tänka på som skrivet, både "gifter" som är tillsatta eller som finns naturligt i vår jord. Tänk bara på ris, en världsföda, samt de goda riskakorna som jag har betraktat som nyttiga men som nu visar sig vara giftiga pga arsenik som finns naturligt i jorden, framför allt för barn...Det är farligt att inte äta och dricka men kan även vara farligt att äta och dricka och det gäller tydligen att ha stenkoll...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: