2016-01-19 Vänligt och välkomnande bemötande av hyresgäster är trevligt...

Tänk dig att komma som hyresgäst till ett husområde t ex i Huay Yang, lite trött kanske från en lång resa med din familj, och när du kliver ur bilen efter en lång transfer blir vänligt bemött med ett välkomnande från någon husägare på området. Någon som hälsar dig och din familj välkommen och presenterar sig samt erbjuder hjälp att svara på frågor om det är något ni funderar över som t ex info om var man beställer dricksvatten, närmaste affär etc.
 
Detta bemötande gillar nog de flesta och framför allt om man inte varit i Huay Yang tidigare. I vart fall skulle jag gilla det och därför utgår jag ifrån mig själv och gör likadant mot de som kommer som hyresgäster till vårt område. Det är mysigt att vara trevlig och öppenhjärtig för jag får så mycket tillbaka av dem som uppskattar det och det gör mig glad. 
 
Tyvärr gör en del husägare tvärtom, de kanske stirrar lite surt på hyresgästerna och hälsar lite muttrande, framför allt om de har småbarn med sig för då kan det betyda att lugnet på området snabbt är över.
 
En del husägare tar för givet att de som anländer som hyresgäster är allmänt okunniga om det mesta och att de med all säkerhet inte vet hur man beter sig för att de ska "passa in" i området. En del husägare börjar därför med att höra sig för om de nyanlända läst eller avser att läsa ordningsreglerna som gäller för området. En del områden vill också ha garantier för att de verkligen läst dem genom att de får signera ett papper hos vakten.
 
På varje område brukar det också finnas en eller flera självutnämnda regelvaktare som noga ser till att hyresgästerna och alla husägare på området följer reglerna till punkt och pricka. De är också mycket noga med att den thailändska områdespersonalen inklusive vakten sköter sitt arbete enligt upprättat avtal, utan den minsta avvikelsen, för det är ju det de har betalt för...ajabaja annars blir det kanske löneavdrag...  
 
Egentligen är det horribelt, alla dessa regler, för det finns mängder av regler, fler eller färre på respektive område. De som är hyresgäster och även husägare på ett område i Thailand är gäster i Thailand, oavsett om vi äger ett hus eller lägenhet. Här gäller alltså den thailändska lagen samt seder och bruk, inget annat.
 
De enda regler som borde finnas, om man nu ens måste ha några regler på ett område. är "använd ditt sunda förnuft och visa vänlighet, hänsyn samt respekt till alla som finns på ditt område, dvs. grannar, (hyresgäster eller husägare), personalen, bybefolkningen samt följ de lagar samt seder och bruk som gäller i Thailand".
 
Det räcker och det förstår de flesta vad det betyder och innebär. Om man inte har något sunt förnuft eller besitter någon som helst känsla eller kunskap för vad som menas, hjälper inga regler eller lagar i världen utan då gör man som man vill ändå.
 
Bryter man mot en thailändsk lag är det polisen som avgör det och tar över, bryter man mot seder eller bruk behandlas man inte med respekt av thailändarna, men bryter man mot reglerna på sitt område, vad händer då?
 
Förmodligen ingenting då områdesreglerna, åtminstone inte på vårt område, är baserade på det som strider mot thailändsk lag eller seder och bruk. De flesta regler är bara en massa tramsiga förhållningsregler som någon eller några på området tycker är viktiga, baserat på den egna värderingen av vad som är ordning och reda, och som de därmed anser att alla på området ska följa.
 
Mitt tips till dig som upprörs av "regelbrytare", smått eller stort, koppla av, njut av livet medan du har det, sätt på dig ögonbindel eller blunda, ta på hörlurar eller plantera vackra växter runt ditt hus då slipper du se och höra det som kanske upprör dig och du kanske någonstans inom dig hittar frid och mår bra.
 
Livet är kort och vill du hinna leva ett gott liv innan du sluter dina ögon för gott, måste du börja leva det goda livet idag, imorgon är det kanske försent. 
 
Var rädd om barnen för det är de som ska ta över efter oss vuxna, dvs. föregå med gott och sunt exempel!
 
Vy från strax nedanför Sukta Resort, solen går ner över Burmabergen....
 
,,,och vy från Huay Yang Beach när solen är på väg upp i horisonten...

Kommentarer:

1 Anonym:

Jag har varit i huay yang två gånger och alltid blivit fantastiskt bemött av alla.

Svar: Tack det var mycket roligt att du berättar att ni upplevt det så. Härligt! Självklart finns det många bra människor på de flesta områden som vet hur man beter sig gentemot varandra på ett trevligt sätt, det borde inte finnas något annat sätt :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Gun Persson:

Bra skrivet!

Svar: Tack Gun!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Ann-Sofi:

Tack Annika! Det absolut bästa jag läst på länge, så sant kan man inget annat än att klaga kan man stanna hemma i Sverige eller ta över personalens jobb en stund så kanske det blir annat ljud i skällan. Kram

Svar: Tack så mycket Ann-Sofi och jag håller med dig! Kram
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Stina:

Kan som vanligt bara hålla med 👍
Hälsningar Stina

Svar: Tack snälla Stina :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Maria:

Klockrent Annicka !! Har besökt Huay Yang några gånger, samtliga gånger som hyresgäst. Vi har bott i flera "byar". Det är helt ok för vår del om man inte har lust att bekanta sig jättemycket med oss hyrare, utan bara hålla en neutral o vänlig ton.

Vi är ett lugnt par som inte är i Thailand för att partaja o föra väsen utan vill ta det lugnt o njuta bara. Tränger oss inte på.

Det är ändå helt ok att säga till om vi gör något som inte uppfattas som ok och vi kan ha en ömsesidig dialog om det. Men då kan man göra det på ett vänligt sätt, inte leka polis o självutnämnd diktator.

Man kan också tänka på att genom det faktum att en del hyr ut så leder det till att en del har råd att köpa/behålla sina hus i HY. Det leder till bibehållna huspriser o fortsatt bra ekonomi för gemensamhetsanläggningar osv.

Man kan också tänka på om man dessa småpåvar/kommandoror vill ta med sina egna barnbarn... Vill de inte då att de små raringarna ska få leka, plaska och ha roligt på semestern med mor- farföräldrarna? Ska de inte få vara.. barn. För det är väl lika för allas barn ?

Svar: Tack så mycket Maria för din kommentar och jag kan bara hålla med dig i det du skriver...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 Mia:

Hoppas på att ALLA läser detta. Hör alldeles för ofta om 'mobbing' på områdena pga påhittade regler. Det smittar hela vår underbara by.....

Svar: Tack så mycket Mia det hoppas jag också för det är hög tid för förändring av dåligt negativt sinnelag. Fram med det goda och positiva och bort med det negativa!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

7 jeanette:

Detta var bland det klokaste som jag läst. Hoppas att "vi" alla förstår och/eller lever upp till Din mycket kloka text. Ödmjukhet och vänlighet kostar ingenting, så lägg energin på att vara vänlig och tillmötesgående så mår man mycket bättre och får så mycket god energi kvar.

Svar: Tack så hjärtligt för det Jeanette och precis så som du skriver är det enda rätta för att vi ska ha det gott i detta fina land.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

8 Hans-Åke Evertsson:

Vi hyr på Cocont och har fått ett mycket fint bemötande,
Vill tacka våra grannar Fam. Lindh för deras stöd under den
Inbrottsvåg som sorgligt nog pågår på Cocont.
Hans-Åke o Mai

Svar: Tack så mycket Hans-Åke och det gläder mig att veta. Teija och Christer är guld värda på alla sätt och vis. Ha det fortsatt bra men självklart trist med inbrotten...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

9 Titti/Umeå/Huay Yang.:

Har hyrt 1 gång på ett område med olika förhållningsregler.
Bland det första vi fick höra när vi kom var att här är vi tysta efter 21.00.....
Vill man vara negativ finns det alltid något att störa sig på.
Ha en härlig dag i vårt underbara Huay Yang.
Kram Titti

Svar: Oj det var tidigt Titti och dags att gå och lägga sig kanske :-D :-D Håller med dig i övrigt. Ha en underbar dag du/ni också! Kram
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

10 Lars-Åke Persson:

Jäkligt bra, håller helt med om detta.

Svar: Tack så mycket Lars-Åke!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

11 Lars-Erik:

Det där inlägget gillade jag.
Olustigt när/där förmynderi finns.

Svar: Tack så mycket Lars-Erik och jag håller med dig.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

12 Kent Andersson:

Bra skrivit, jag har hyrt själv o blivit väl bemött, men det finns säkert en hel del "Ove" på områdena.

Svar: Tack så mycket Kent och vad härligt att du blivit väl bemött för ingen ska behöva bli bemött på annat sätt än så :-D.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

13 Oddvar Lindsel:

Hej Annika
Bare det var mig der havde skrvet det. Vi er meget meget enige.
X11

Svar: Tack så mycket Oddvar för det!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

14 Birgitta S:

Bra skrivet trist med alla småchefer som skall förstöra stämningen tror att samma personer gör det överlag oavsett om det är någon som hyr eller bor i deras närområde sen kryddar de väl på lite extra om det är en hyrsegäst. Har inte varit i Huay Yang men vi har hyrt på andra ställen och problemet finns överallt. Det roligaste var i ett tjusigt område på Costa del Sol jag o mannen(då ca 30 utan barn) låg o sov kl var ca 23 det bankade på dörren o utanför stod en Ove o klagade på musik??? men det var en annan på området som firade 60 års dag ??? vi såghade sett att de satt upp lappar om att de skulle ha fest men denna Ove hade nog bara spanat in att det kom 2st gröngölingar.
Bra skrivet Annika!

Svar: Tack så mycket Birgitta för din kommentar och respons. De som gör så här är små människor utan ett meningsfullt liv och då försöker de hävda sig på det här sättet. Men det gör ju bara en tvärtomeffekt som de inte vinner något på utan gör sig bara till åtlöje. Kul med Ovetypen, men ack så vanligt :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

15 Glada familjen:

Tack för bra blogg. Vår familj, som hyrt på ett av områdena, fick också ett jättefint bemötande av en boende, trodde vi. Det visade sig vara den mest osympatiska person man kan tänka sig som snackade så mkt skit om sin granne och kom med det ena paranoida påståendet efter det andra. Vi höll god min av rädsla för att bli offer för den giftiga tungan. Jag kom dock att prata med den bespottade grannen som visade sig vara genomgod och sa inget ont om varken den ena eller den andra. Genom andra på området förstod jag dock att den skitsnackande boende förstört mkt och i synnerhet för sin granne, en historia som gjorde oss jätteledsna och fick mig att tappa hoppet om människan. Hur kan man vara så elak och egoistisk. Som hyresgäst är det lätt att dras in i områdets konflikter, men jag själv, och det jag lär barnen, är att alltid bilda sig en egen uppfattning och att det som snackar skit är problemet. Nästa år kommer vi inte tillbaka till samma område men gärna till byn som är fantastisk.

Svar: Tack så mycket Glada familjen för din kommentar och vilken trist historia men tyvärr inte allt för ovanlig. Håller med dig att man ska själv bilda sig en uppfattning om människor i sin närhet och inte lyssna på andra, De som pratar illa om andra och försöker dra in fler och fler till den fientliga kretsen har de största problemen. Hoppas ni hittar ett bättre område nästa gång då HY är en underbar by att leva och vistas i.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

16 huay yang is best:

Usch, den där personen har vi också råkat ut för. Hon "opererar" i poolen, söker upp alla nya gäster, är väldigt inställsam och vänlig inledningsvis, men sedan kommer skitsnacket. Min man fick utslag bara hon öppnade munnen. tror hon behöver skaffa sig lite att göra, såg henne ofta ensam hemma när vi var i poolen. I år hyr vi på ett annat område, tyvärr längre från stranden men där har vi blivit fint bemötta. Vill uppmana alla att ta tydligt avstånd från skitsnack och inte göra er delaktiga. Dessa personer förstör för alla och vi vill precis som du Annika bara ha positiva människor i vår närhet.

Svar: Men fy vad är det här för människa egentligen? Hon mår uppenbarligen inte bra och behöver professionell vård. Husägarna på området måste ju vara medvetna om detta problem och borde försöka göra något för att ta itu med det om det går. Det är ju inte meningen att en person ska förpesta ett helt område så ingen vill bo där till slut. De flesta kommer ju till Huay Yang för att koppla av bara ha det bra och njuta av livets goda. Skönt att ni verkar bo på ett bra område nu och jag önskar er fortsatt angenäm vistelse i Huay Yang :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

17 Anna C:

Surpellar som förpestar för andra mår förmodligen inte så bra själv. Har också råkat ut för detta i Huay Yang. Tänk om fler hade din fantastiska, positiva inställning, så mycket enklare och framförallt trevligare det hade varit. Håller helt med dig i dina tankar, med positivitet kommer man mycket längre!

Svar: Tack så hjärtligt Anna för de fina orden och visst är det så, positivt tänkande är mycket bättre och gagnar de flesta :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: