2016-10-27 Dag 25. Mot Huay Yang via Pak Nam Pran och Sam Roi Yot... Slutetapp 14 mil samt sammanfattning om långresan på 460 mil

Hela natten har regnet stått som spön i backen i Hua Hin och även i morse regnade det mer eller mindre. Vi tog det lugnt hela förmiddagen på Rajana Garden House då vi inte hade bråttom hem idag. Ned, vår housekeeper, var så bussig och städade vårt hus idag på eftermiddagen istället för i morgon eftermiddag som är vår ordinarie städdag. Städningen är klar strax innan klockan 16.00.
 
Vi brukar inte ha för vana att ändra våra städdagar i tid och otid då det kan bli rörigt för Ned som har sitt städschema av de hus som hon är tilldelad att städa på Lotus 1. En del hus har bara städning varannan vecka och just idag passade det bra för oss att ändra att få städningen utförd på eftermiddagen eftersom hon hade utrymme för det. Det enda som vi brukar ändra, om det går, är att få städat på förmiddagen istället för på eftermiddagen på våra fredagar. Det är helt okej för Ned och om hon måste ändra dag av något skäl så ställer vi upp på det givetvis.
 
Fördelen med att få det städat idag är att vi kan pyssla hela dagen i morgon med tvätt, rengöring av hojar, prylar etc. utan att hålla oss undan från huset i samband med städningen. Skönt att det gick att fixa denna gång.
 
Nåväl av det skälet kunde vi alltså ta det lugnt och checka ut klockan 12 från Rajana. Rulle tog en promenad till Hua Hin Bakery i regnet, som ligger ganska nära Rajana. Det var den fysiska aktivitet han bidrog med för att fixa matbröd samt lite gott fikabröd till eftermiddagsfikat. Själv mysade jag i den goa sängen med bland annat lite spel på mobilen medan regnet smattrade där utanför huset.
 
Strax efter klockan 12 var det bara att dra på sig regnkläderna och styra hemåt till Huay Yang i sakta mak. Vi behövde alltså inte vara hemma förrän vid 16.00 tiden och det är bara högst 14 mil att köra beroende på vilken väg man väljer. Vi valde att köra via Pak Nam Pran och därefter följa hela kustvägen (Scenic Route) till slutet av Dolphin Bay och därifrån, via Sam Roi Yot Nationalpark, köra sista 5 milen på motorvägen hem till Huay Yang.
 
Vi började med att äta lunch på en liten restaurang som heter Very Good Restaurant och den ligger vid havet strax efter Pak Nam Pran.
 
 
Very Good Restaurant strax efter Pak Nam Pran...
 
Härlig vy att äta lunch till samt att äntligen få se vårt vackra hav igen...Det var ca 3, 5 veckor sedan sist..,
 
Mätta och belåtna gled vi vidare på våra hojar på vägen utmed havet och vidare på Scenic Route. Vi hade bestämt oss för att ta vår medhavda fika på vägen hem och i slutet på Dolphin Bay har de en Sala på stranden där man kan sitta i och fika eller så. 
 
Fortfarande mer eller mindre regn så det var skönt att sitta under tak och fika...
 
Dolphin Bay som tillhör distriktet Sam Roi Yot
 
Mums med fika med havsutsikt!
 
Mitt känsliga öga för röda ting ser något rött därborta vid en kort strandremsa på den lilla ön... 
 
...och min zoom i min lilla kamera berättade att det var en liten röd tempelbyggnad där omgiven av vackra bougaivilleabuskar i cerise färg...Har man ingen kikare till hands är det bra att använda kamerans zoomobjektiv :-D
 
Efter det goda fikat på eget kaffe samt en ananaspaj med russin från Hua Hin Bakery for vi vidare hemåt.
 
Vi stannade till i "Fruktbacken" och köpte 2 kg gula mangos och härefter drog Rulle på gasen för att hinna hem före mig. Han skulle snabbt klä om, byta till Svartforzan, och dra iväg till marknaden för inköp av övrig frukt och grönt samt handla lite matvaror på Pop Shop. De blev glada att se Rulle på Pop Shop och önskade oss välkomna hem till Huay Yang igen efter den långa resan. Roligt att bli så trevligt bemött samt vara saknad och efterlängtad!
 
Jag drog också på gasen för min uppgift var att stanna till hos Maew och köpa kvällsmaten. Dessutom ville jag hem nu och det hade i princip slutat regna. Vägbanan var torr och sträckan mellan Prachuap Khiri Khan och Huay Yang är nylagd och fin och jämn som inbjuder till högre hastighet...
 
Maew blev lika glad att se mig som jag att se henne och hon tyckte det var roligt att vi var hemma igen och att den första restaurang vi vill ha kvällsmat ifrån var från hennes. Det är ett ömsesidigt gott betyg det och det är underbart att känna oss välkomnade av thailändarna i vår lilla by. Min uppgift var också att hämta vatten från vattenautomaten i Charm Shop och det blev lika glada de att se mig efter flera veckor.
 
Just sådant här härligt välkomnade, framför allt av Thailändarna, gör mig varm om hjärtat samt i hela kroppen och det känns verkligen att vi hör hemma här och att de gillar oss. Borta bra men hemma bäst så är det bara och det är ju underbart i sig att det inte är tvärtom...
 
Vi har kört totalt 460 mil denna långresa och det är många sköna mil och vi är lika tacksamma varje gång som vi kommer hem och att allt gått bra och att resan varit lyckad. Det handlar inte om skicklighet utan en stor tur då en händelse eller olycka inte bara behöver bero på oss utan även andra trafikanter eller hundar eller kossor som ofta uppehåller sig vid vägen eller på vägen.  
 
Vi har nu kört i främst Thailand ca 8 000 mil och även en del av dessa många mil i Malaysia, och då har vi lärt oss hur trafiken fungerar här. Vad vi främst har lärt oss är att motorcyklar kontra bil har otroligt låg rang och att en stor procent bilister helst ser att bara bilar ska ha tillträde till vägarna och att motorcyklarna ska hålla sig undan.
 
Det gäller att ha det klart för sig och köra offensivt ha stenkoll på övrig trafik samt vara otroligt ödmjuk och aldrig försöka hävda sig eller tjafsa även om man anser att man har gjort en manöver korrekt. Framför allt aldrig visa missnöje eller ilska, det kan straffa sig hårt på olika sätt om man har otur.
 
Som farang är vi gäster här och det är Thailändarnas körstil eller körskola som talar om var ribban ligger. Att komma med något annat är bara oklokt även om man själv tycker man besitter alla de bästa köregenskaper som behövs för att framföra ett fordon.
 
Blir man arg inombords över en specifik situation gäller det att bita ihop och bara le eller låtsas som ingenting. Det är det bästa för att köra i ilska är det sämsta man kan göra.
 
En del faranger hävdar att bara man syns som motorcyklist genom neonfärgade kläder, västar, flaggor eller som vi sett en som hade en stolpe monterad på sin packbox med en "saftblandare" högst upp och att bilisterna då är mer uppmärksamma och hänsynsfulla.
 
Glöm det, det ger bara en falsk trygghetskänsla, inget annat, för de flesta bilister struntar i det. Det enda man kan göra för att hålla bilarna ifrån sig är att köra snabbare än dem och det kan ju fungera för de som har stora starka hojar och som kör i grupp och håller en mycket hög hastighet, Vi vanliga motorcyklister gör bäst i att bara att försöka hålla oss ur vägen och finna oss i det.
 
Tack min älskade Rulle för den här fina långresan och för allt arbete som du har lagt ner på att planera övernattningar samt roliga upplevelser eller sevärdheter i förväg samt under färden.  
 
Du är den bästa reseledaren som finns och framför allt för att du är min!
 

Kommentarer:

1 Anton:

Tack för ett mycket bra resereportage med många fina bilder, ser fram mot nästa långresa med Rulle som färdledare, han har koll på sånt!!

Svar: Tack så mycket själv Anton för din respons samt att du följt med oss på resan via bloggen! Rulle har stenkoll :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Anonym:

Välkommen hem.Skönt att allt gått bra. /kram Gertrude

Svar: Tack så mycket Gertrude för det! Kram
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Reidun:

Tack så mycket för att fått följa med på er fina resa;)) Kram Reidun

Svar: Tack så mycket själv Reidun för att du följt med osspå resan via bloggen! Kram
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

4 Michael :

Hej, skönt att allt har gått bra på er resa 🌞
Tack för dina fina bilder och din målande text
Det känns som man själv har åkt hoj genom Thailand 😊
Men det måste kännas skönt och komma hem till ert paradis 🏖☉
Med vänliga hälsningar
Micke

Svar: Tack så mycket själv Micke för din fina kommentar och de värmande orden samt att du följt med på vår resa via bloggen! Visst är det skönt att vara hemma igen och ännu skönare att vi kan göra vad vi vill och när vi vill!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

5 Johan:

Tack för att ni bjuder med oss på era upplevelser och skönt att allt har gått bra. Underbart att följa er här ifrån Sverige och se vad ni företar er och vad som händer i Huay Yang. Ha det gott!

Svar: Tack så mycket Johan för det och vilken härlig respons du ger på vårt liv här i Thailand på hojen eller i den vanliga vardagen! Ha det så gott du/ni också!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

6 Christina:

Härligt att vara hemma igen, kan jag tro!
Kloka ord om det där med trafiken och MC kontra bilar. Samma sak gäller inte bara i Thailand - även i Sverige känns takterna igen. Men det hjälper inte, jag fortsätter köra MC, det är så härligt!

Svar: Tack så mycket Christina för din kommentar och visst är det skönt att vara hemma igen fast det är underbart att vara ute på vägarna och hoja. Du har rätt, ingen kan skrämma iväg oss hojkörare utan vi håller oss på vår "kant" och har säkert mycket roligare än bilisterna :-D.
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

7 Britt Carlsson:

STORT TACK för att jag fått följa med Er på en fantastisk resa!
Jag tycker Du är jättetuff Annika som törs köra motorcykel 👍
Ha det gott nu och bearbeta alla fina minnen😊

Svar: Stort tack själv Britt för din kommentar samt att du följt med oss på vår resa via bloggen. Det är så kul att köra hoj och det är det viktigaste att man tycker även i "min ålder" av 65 år :-D Nu blir det minnesbearbetning samt fixa och dona med alla prylar, hojar etc :-D Det hör ju också till...
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

8 Anonym:

Vi pustar ut😀 Hemma igen ! Tack för att vi får "resa med er". Nu vill vi veta hur det är i bår by igen. Ses om en månad. Kram kram
Anna Lena

Svar: Tack så mycket Anna Lena för det och när allt är fixat och klart med hojar, utrustning etc så kommer HY igen att vara mitt dagliga rapporteringsstoff:-D. Ska bli roligt att träffa dig igen! Kramar i mängd!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

9 Birgitta S:

Vilken härlig resa ni varit ute på och vad roligt att kunna följa den hela tiden värsta resereportaget må jag säga. Det är bra att ni varit så länge i Thailand och verkligen lärt er trafiken och vad som gäller i den. Tror inte att många turister tänker till utan de hyr en hoj o drar iväg med noll koll så klart.
Tack för superuppdateringar och skönt för er att vara hemma nu och slappa.
Hälsningar Birgitta S

Svar: Tack så mycket fina Birgitta för din alltid så trevliga kommentar och att du följt oss så troget på vår resa via bloggen. Nu blir det en massa tvättjobb av hojar, kläder och utrustning sedan får vi slappa :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

10 Lars-Åke:

Jösses vilken tripp ni gjort. Tack för att vi fick följa med, det är nog inte så många som gör om i verkligheten. Ses i byn/låp

Svar: Tack så mycket Lars-Åke för det och roligt att du ville följa oss på vår resa via bloggen! Ska bli kul att ses igen när du/ni kommer till HY :-D
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

11 Carina:

Tack för reseberättelsen! Mycket uppskattat :)

Svar: Tack så mycket Carina för det!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

12 Emil:

Tack för reseberättelsen, jätte intressant och bra skrivit. Du skulle faktiskt kunna ge ut en resebok!

Svar: Tackar så mycket Emil för det och roligt att du ville ta del samt följa oss på vår resa via bloggen! Vad glad jag blir för din fina respons!
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: