2018-12-26 Lite fakta om farliga maneter i Thailand och lite till...

Det är många som undrar om de maneter som man ser i havet utanför Huay Yang är farliga eller inte.
 
Även om de inte är farliga, dvs livshotande, kan de brännas mer eller mindre som kan ge brännskador, så det bästa är att hålla koll i vattnet där du badar och inte chansa. Vissa perioder är det fler maneter och i samband med regn ska man undvika att bada i havet.
 
Det finns hur mycket information som helst via Internet om maneter och vad man ska tänka på eller göra om man blir bränd. Jag har här nedan samlat ihop lite information som kan vara bra att känna till och även ta till sig.
 
Aktiviteter du bör undvika vid risk för maneter
  • Att bada vid en strand som ligger i lä för vinden.
  • Att bada vid tidpunkter då maneter dyker upp i större grupper (känt som manetblomning).
  • Att bada eller dyka utan skyddande kläder i områden som är kända för maneter.
  • Att leka eller solbada i områden där maneter sköljs upp på stranden.
  • Att bada på en plats som är känt för att ha stora antal maneter, t ex Malaysiska havet.

I de flesta fall orsakar inte manetbrännskador några värre komplikationer och skadan blir bättre inom ett par veckor. Men i vissa ovanliga fall kan skadan leda till infektioner, ärrbildning och en farlig kroppslig reaktion om man blir svårt bränd.

Så här kurerar du dig om du blivit bränd av en manet

  • Oskadliggöra manetrester. Tvätta av det brända området omedelbart med saltvatten för att avlägsna eventuella kvarlämnade tentakler. Använd endast saltvatten; sötvatten kan orsaka att fler brännskador uppstår. Skölj sedan rent den brända området med vinäger för att neutralisera skadan på huden. (Men använd inte vinäger på skador av Chesapeake-buktens maneter).
  • Avlägsna kvarvarande tentakler. Avlägsna manetrester genom att applicera raklödder eller en blandning av saltvatten och bakpulver, eller saltvatten och talk på det berörda området. Skrapa av det när det torkat.
  • Lindra smärta. Is och icke-receptbelagda hudkrämer (ex kylbalsam) kan hjälpa mot smärta och klåda. Att tvätta av och blötlägga det skadade området kan också hjälpa.
  • För svåra skador kan ovanstående botemedel kanske inte vara tillräckligt utan personen kan behöva medicinsk- eller akutvård.
Här är 3 sorters mycket farliga maneter som kan finnas eller finns i Thailand:  
 
Portugisisk örlogsman (Blåsmanet)
Portugisisk örlogsman är en av de absolut farligaste maneterna som finns. Att komma i direkt kontakt med manetens trådar orsakar svåra smärtor och ger upphov till feber och inflammerad hud. Dödsfall har förekommit. Den är vanligt förekommande i tropiska och varmtempererade hav och dyker ibland upp på populära semesterresmål, såsom Spanien och Thailand. Rör aldrig vid en Portugisisk örlogsman som du hittar på stranden, även om den uppenbarligen är död, dess bränntrådar kan nämligen fortfarande vara aktiva.

OBS! Den Portugisiska örlogsmanen är egentligen inte en manet, utan tillhör den så kallade klassen hydrozoer vilken är en helt egen klass i stammen nässeldjur, i vilken maneten även ingår.

Vetenskapligt namn: Physalia physalis
Svenska: Portugisisk örlogsman (ibland felaktigt benämnd som Portugisisk örlogsmanet), Blåsmanet
Engelska: Portuguese Man o' War, Blue bottle jellyfish, floating terror

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A5smanet

Portugisisk örlogsman


 
Havsgeting
Havsgetingen är den förmodligen allra farligaste (kub)maneten på listan. Ungefär 100 människor har dött av att ha kommit i kontakt med havsgetingen de senaste 100 åren. Havsgetingen blir stor som ett människohuvud med en blåaktig färg och är mer eller mindre genomskinlig, varför den ofta kan vara svår att upptäcka. Havsgetingen är så dödlig att en människa kan dö inom tre minuter efter att ha kommit i kontakt med manetens tentakler. Det är dock ovanligt att människor får i sig så stora mängder av manetens gift. Havsgetingen finns i Australien, Nya Guinea, Filippinerna och Vietnam (även om det inte är platsen där man normalt sett hittar havsgetingen så har den synts till i Thailand). Att brännas av havsgetingens tentakler är mycket smärtsamt och kan orsaka allvarliga brännskador. Om man skulle bränna sig på en havsgeting är det viktigt att försöka ta sig upp ur vattnet så snabbt som möjligt. Många av dödsfallen har berott på att människor gått in i chock när de utsatts för havsgetingens gift och drunknat.

Vetenskapligt namn: Chironex fleckeri
Svenska: Havsgeting (ibland förenklat benämnd som ”kubmanet” vilket egentligen är klassen av nässeldjur den tillhör, vilken inkluderar en mängd arter.)
Engelska: Sea wasp (benämns ofta som ”Box jellyfish” på engelska även fast det egentligen är benämningen på den klass av nässeldjur den tillhör)

https://sv.wikipedia.org/wiki/Havsgeting

Havsgeting (kubmanet)


 
Irukandji
Irukandjin är precis som havsgetingen en kubmanet. Det som framförallt kännetecknar kubmaneten Irukandji är att den är mycket liten och genomskinlig. En vuxen Irukandji blir ungefär en centimeter i diameter, dess tentakler kan dock bli upp till en meter långa. Trots sin ringa storlek är irukanjimaneten väldigt giftig. Den som bränner sig på en Irukandji upplever symptom först efter ungefär en halvtimme, när giftet når kroppens nervsystem. Symptomen består av smärtor, illamående och muskelkramp i armar och ben vilket har lett till att människor som bränt sig medan de befunnit sig i vattnet drunknat. Irukandjin finns i haven runt Australien men har även synts till i delar av Thailand och Malaysia.

Vetenskapligt namn: Carukia barnesi
Svenska: Irukandji, Irukandjimanet. 
Engelska: Irukandji, Irukandji jellyfish

https://sv.wikipedia.org/wiki/Irukandji

Irukandji

 
Befinner man sig i tropikerna är det bara att inse och vara medveten om att det finns både farliga och ofarliga vattendjur, ogiftiga och giftiga ormar och andra insekter och det gäller att se sig för i sin omgivning helt enkelt och ta reda på fakta.
 
Vad som dock är viktigt att komma ihåg är att det som dödar eller skadar flest människor i t ex Thailand är trafiken och vare sig ormar, insekter eller maneter.. 
 
 

Kommentera här: