2018-10-03 OTOP vad är det och vad händer framöver i Huay Yang...

De skyltar som kommit upp på bl.a Mellanvägen med siffermärkta aktiviteter samt en karta som berättar vad dessa aktiviteter finns förstår än så länge bara thaiändarna i Huay Yang. Men vad betyder det då för oss faranger i byn?
 
OTOP = One Tambon One Product (Tambon = delområde/subdistrikt, tex Huay Yang i distriktet Thap Sakae (Amphoe).
 
One Tambon One Product (OTOP) är ett lokalt entreprenörskaps stimulansprogram som syftar till att stödja lokalt tillverkade och marknadsförda produkter i Thailands 7 255 tamboner. OTOP kommer från Japans framgångsrika One Village One Product (OVOP) program.
 
OTOP-programmet uppmuntrar bygemenskaperna att förbättra kvaliteten och marknadsföringen av lokala produkter, välja en överlägsen produkt från varje tambon för att få ett formellt varumärke som sin "stjärnmärkta OTOP-produkt". Det ger både ett lokal och nationell nytta att främja dessa produkter. OTOP innehåller ett stort utbud av lokala produkter, inklusive traditionella hantverk, bomulls- och silkesplagg, keramik, modeaccessoarer, hushållsprodukter och mat. 

The One Tambon One Product-rörelsen är en självhjälp där landsbyggdsmiljöer deltar i skapandet av en produkt som kan säljas både lokalt och internationellt. 

Vidare info kan du få via nedan länk: 

 
Huay Yang har 13 stycken Moo = områden. Mellan Phet Khasem Road och havet har vi 3 Moo. Moo 7, Moo 5 och Moo 2. Resten av våra Moo ligger på andra sidan Phet Khasem Road.
 
Mellan järnvägen och havet ligger Moo 7, Moo 5 börjar from villaområdet Orchid 1 och på andra sidan järnvägsövergången mot t ex bostadsområdet Botanica är det Moo 2.
 
OTOP projektet kommer i första hand att börja på Moo 7 och serva den i första hand thailändska turismen, t ex gruppresor från Bangkok eller norra Thailand. Orsaken till det är att de flesta lokala invånarna i byn är dåliga på engelska och kan därmed ha svårt att serva faranger som inte kan prata thai.  
 
Inga etablerade företag i Huay Yang som restauranger, transportföretag, massageinrättningar, klädbutiker etc. är med i detta projekt utan endast t ex fiskare och deras familjer, ungdomar, d.v.s de som inte har någon inkomst från något etablerat företag som de kan tjäna sina pengar på.
 
De lokala thailändska förmågorna ska därmed få möjlighet att tjäna en slant på egengjorda hantverk, matlagning, Homestay (ha gäster i det egna hemmet) anordna fisketurer i sin båt, visa hur det går till att ta ner kokosnötter, skörda ananas, annan odling etc. etc.
 
Ingen får dock ta över turistgruppen helt själv utan en har t ex inkvartering i sitt hem, en annan förmåga fixar frukost, en annan fixar lunch osv, en annan ordnar transport i den egna salengen. Det är alltså meningen att så många som möjligt få ta del av inkomsten och det gagnar många i slutändan.
 
Rent praktiskt betalar turisten/turisterna pengar, för det man nu vill göra under sin vistelse för att ta del av de lokala förmågorna, till en ansvarig person på kommunen, Informationscentrat, och den personen fördelar sedan i sin tur ut pengarna till alla de som utfört sina tjänster för turisten/turisterna. 
 
Om de inte har någon utbildning att utföra det arbete i större omfattning som de är duktiga på eller gärna vill lära sig får de utbildning via lärare som kommunen bekostar. Det gäller även om de behöver specifika maskiner, redskap etc. som de får ha till låns så länge de använder dem i projektet.
 
OTOP projektet har man jobbat med i Thailand sedan 10-20 år och nu har det kommit till Huay Yang. Det ligger ännu i sin linda här i Huay Yang och framöver kommer det mer information om vem som kommer att hålla i informationen, d v s den man ska vända sig om man vill vill ta del av den oetablerade lokala turistservicen. 
 
Vilket spännande projekt och det ska intressant att se hur det hela fortlöper, i vart fall önskar jag alla de lokala förmågor som nappar på det här för att tjäna en slant må sina förmågor lycka till!
 
Den här informationen har jag fått av Warut Thongsan häromdagen och jag tackar honom så mycket för det samt hoppas jag återgivit informationen korrekt men det var så här jag uppfattade det.😀
 
Här är skylten... 
 

Kommentarer:

1 Pyttsi:

Det låter intressant, tack för din fina info. Hörde att ni skall på kryss, kul , när åker ni?

Svar: Tack så mycket Pyttsi och vi lämnar HY på kvällen den 16 oktober. Info kommer på min blogg framöver innan vi drar iväg 😊
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Ö:

Tack för informationen, alltid lika kul och läsa vad som händer i Huay Yang.
Men jag funderade på det här med Tambon.
Som jag lärt mig är det Huay Yang som är Tambun, (liggandes i Amphoe Thapsakae & Changwat Prachuap Khiri Khan.)
Tambon brukar/kan delas in i Muban (moo/mu)

Svar: Tack själv Ö och det är korrekt uppfattat 😀
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: