2018-07-16 Ett vattentätt tips....

En viktig fråga för oss och säkert även för andra i Huay Yang när det gäller vårt dagliga dricksvatten. Vilket vatten är bäst, enklast att hantera när det gäller transport etc etc?
 
Sedan en tid tillbaka köper vi vårt dricksvatten från Vattenfabriken på Mellanvägen, snett mitt emot Kritsana Restaurant. 
 
Till att börja med åker man dit och köper 1 eller flera blå plastflaskor/dunkar á 18,9 liter för ca 115 baht/styck. Dessa transparent blå flaskor avger inte några ämnen från plasten som ger smak eller andra  annat som påverkar vattnet.
 
Personalen på fabriken fyller sedan dina nya flaskor/dunkar med det renade processade vattnet och då kostar det 130 baht per flaska, alltså den nya flaskan/dunken inklusive 18,9 liter vatten. 
 
När du väl har dina "egna" flaskor/dunkar kostar vattnet bara 15 baht per flaska/dunk på 18,9 liter inklusive leverans till ditt hus/lägenhet från Vattenfabriken. Ringer du på morgonen/förmiddagen eller tidig eftermiddag kommer de samma dag med leveransen. 
 
Vi har köpt 2 blå plastflaskor/dunkar á 18,9 liter och när båda är tömda på vatten ringer vi till Vattenfabriken, tfn 086 164 78 67, och beställer 2 nya och ställer ut våra tomma flaskor/dunkar på trappan samt lägger fram 30 baht i fall vi inte är hemma när de kommer med leveransen.
 
De som svarar när vi ringer kan knappt någon engelska men jag vet hur jag ska beställa på thai så det kan du också göra om du är intresserad och då säger du enligt nedan, fast du måste byta namn och adress givetvis😀
 
Hej jag är Annika, Lotus 1 hus M9, dricksvatten blåfärg 2 flaskor/dunkar, tack" 
 
" Sawatdee kha, chan Annika, Lotas 1 = (nung), ban (hus) M9 (M gau) nam duum (dricksvatten) sifaa (färg blå) song (2) taang (flaska/dunk), kha (tack)"
 
Är du man säger du:
"Sawatdee Khrap, phom Berra, (eller vad du nu heter, var du bor och husnummer) nam duum sifaa song taang khrap" 
 
Om du bara ska ha 1 flaska/dunk heter det "nung" (ett)...  
 
Eftersom dessa stora flaskor/dunkar är tunga att hantera fyller Rulle över vattnet till våra mindre flaskor/dunkar på ca 8 liter och de är då lättare att hantera samt kan förvaras i skåpet under diskbänken. Vill vi ha kallt vatten fyller vi bara på tex 3 tillbringare på 1 liter och förvarar i kylskåpet. 
 
Så här ser flaskorna/dunkarna ut på 18,9 liter som är bäst att få vatten i och den flaskan till höger rymmer ca 8 liter och är köpt på Home Pro och plasten avger inga gifter eller smak.
 
Rulle har köpt en kraftig skiva som han skruvat fast hjul inunder så det är lätt att rulla fram vattnet vid städning eller andra behov, fiffigt!
 
 
Infarten till Vattenfabriken på Mellanvägen snett mitt emot Kritsana Restaurant...
 
Se mitt tidigare reportage om Vattenfabriken och hur reningsprocessen av vattnet går till.
  
http://annikathailand.blogg.se/category/huay-yang-dricksvattenprocess.html 
 
Vi har tidigare hämtat vatten i våra 8 liters flaskor i vattenautomaten vid Charming Mart. Det har dock framkommit att det kan vara lite si och så med vattenkvaliteten beroende på hur ofta de byter filter i automaten samt gör den ren.
 
Det vatten som kommer in i automaten är kommunalt vatten och som alltså måste renas genom ett filter för att det ska vara tjänligt att dricka. Detta filter är dyrt så en del kanske väljer att strunta i att byta det som ofta som man bör göra för att hålla vattenkvaliteten så hög som möjligt.
 
Jag har aldrig känt någon bismak eller blivit dålig av vattnet från automaterna i Huay Yang men med tanke på vad som skrivs med filterbyte etc väljer vi nu hellre att ta vatten från Vattenfabriken. Charming Mart kanske sköter filterbytet etc regelbundet eller inte och jag avser inte att fråga dem heller då de inte kan prata engelska.
 
Det är i princip lika billigt, om man är mån om vad vattnet kostar per liter kontra kvaliteten, och vi får nu leveransen direkt hem till huset.  
 
Inget mineralvatten utan kommunalt vatten som renas via ett filter...
 
- Maskinerna är privatägda, dvs butiken vi hämtar vattnet från äger förmodligen apparaten själva
- För att de skall leverera rent vatten från det ursprungliga kommunala vattnet måste filtren bytas regelbundet samt att maskinen skall rengöras varje månad.
- På maskinen skall det finnas en etikett med datum när filtren senast var bytta.
- Det avråds att hämta vatten från en maskin som inte visar när filtren är bytta och eller att maskinen inte är ren och välhållen.
- Filtren är dyra vilket innebär att man inte byter dem.
- Om man inte har regelbunden invärtes rengöring av maskinen, så samlas bakterier och smuts runt munstycken vilket följer med vattnet.
- Vattentester runt om i landet visar att ytterst få av dessa maskiner levererar tjänligt vatten pga orena filter och för att det kommunala vattnet som används är så förorenat.
 
Se nedan länk:
 
 
Så här gör vi med vårt dricksvatten nu för tiden och det har fungerat klockrent med leveransen hittills och så slipper jag cykla till automaten en eller två gånger om dagen och hämta vattnet😀 
 
 

Kommentarer:

1 Mia:

Vi gör precis som ni, fast vi har saleng och hämtar själva.när vi sedan är hemma med vattnet så har vi en kallvatten dispenser , då är det bara att vända upp o ner på den blå flaskan/dunken och sedan har man kallt dricksvatten några dagar. Sen fyller vi en blå 15 liters dunk med tappkran som vi Inte kyler , den står på diskbänken och andvänds till att koka kaffe mm

Svar: Tack så mycket Mia för din kommentar och det är också ett bra sätt att hantera dricksvattnet och ni bor ju dessutom så nära fabriken. Vi har svårare att ta de tunga dunkarna på vår MC så det är toppen att leverans ingår i priset 😀
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

2 Titti/Umeå/Huay Yang.:

Vi bor ju också nära fabriken.
Tror du man kan fylla på i mindre flaskor, 6-liters ?
Kram från tropiskt varma Umeå.

Svar: Det är bara att fråga dem Titti och ha det så gott i värmen och kram tillbaka 😊
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

3 Anonym:

Tack för tipset! Ha det fint. Kram Anette

Svar: Tack så mycket Anette och ha det fint du också samt kram tillbaka 😊
Annika i Ban Huay Yang i Thailand

Kommentera här: