2020-06-28 Sköna soliga varma söndag och lite mer tankar på Huay Yang...

Idag fick jag mysigt sällskap av dotter Maria på min långis på Järvafältet i solens sken och temperaturen ligger på +29 C.
 
Alla ensilagebollar och höbalar har plockats undan från fälten och det ser rent och fräscht ut när det långa vildvuxna gräset är borta. Fast det var ju bra gömställen för Rådjur och harar som nu får hålla sig i skogen eller på de gräs- och blomsterängar som man inte klipper ner.
 
Det var i rätt tid som framförallt höbalarna plockades in då vädret bjuder på regn i morgon och på tisdag och det behövs verkligen i de nu mycket torra markerna. 
 
Ett av våra fina skogsområden i vår absoluta närhet
 
 
En vacker ros som doftade så gott...
 
Snårvinda...
 
Söta Snårvinda som växer efter vägkanten...
 
Med tanke på denna värme som vi fått uppleva nu i flera dagar här i Stockholm går mina tankar till den värme som vi fick uppleva i princip året om i Huay Yang och mina fantastiska strandpromenader nästan varje dag och där jag hade "mina" vovvar att gulla med och se till att de mådde bra.
 
Huay Yang Beach                                            Hat Wanakon       
 
Krabba på Hat Wanakon                                 Huay Yang Beach
 
Berta, Lord, Lillflickan och Siikaau                  Bryan och Enöga
 
Rulle och jag cykeltränade också 2 gånger/vecka ca 8 mil varje tisdag och fredag till/från Ban Krud eller via Dan Sing Khon till Prachuap Khiri Khan. Det var härligt svettiga träningsturer på fina landsvägar med lite trafik i övrigt så det vara bara att ösa på med fart och fläkt. Fina minnen som jag bevarar väl i min goda minnesbank.
 
Rulle och jag i Ban Krud 22 oktober 2019
 
Så här års i juni/juli började det komma fler faranger till byn, hus- eller lägenhetsägare eller de som hyrde hus eller lägenhet och det gillade affärsidkarna i byn. Äntligen skulle det bli lite härligt klirr i kassan. De väntade också på den stora tillströmningen av faranger under högsäsongen som började så smått from oktober och varade till mars.
 
De två senaste åren har det dock minskat med faranger i byn av olika skäl och affärsidkarna pustade och stånkade och undrade var alla var någonstans och varför de inte kom till Huay Yang.
 
Vi var ju bara en förhållandevis liten skara fastboende faranger som de kunde få in lite inkomst på förutom den övriga bybefolkningen förstås. Det var ju dock många affärsidkare som riktade in sig specifikt på farangerna som massageställen, specifika farangrestauranger med ett lite mer västerländskt matutbud, frisersalonger, klädbutiker, transport- reseföretag etc.etc.
 
För dem alla måste det få snudd på katastrofala följder rent ekonomiskt i år när regeringen begränsat inresetillståndet till Thailand för farangerna, framför allt svenskar på grund av Coronaviruset och att vi svenskar skulle vara extra utsatta och eventuellt bärare av smittan. Kanske de släpper på förbudet i slutet på året men med knepiga intyg, regler etc som ändå försvårar för gemene man att få komma in men det lär ju visa sig hur det blir med det i verkligheten. 
 
De thailändare i byn som arbetar på farangernas bostadsområden har ju en arbetsgivare som betalar ut lön och de har i vart fall sitt på det torra men de andra kommer få det mycket tufft för att ens kunna försörja sig om de inte har någon som backar upp dem.
 
Bara tanken gör mig ledsen då jag haft en fin relation med de flesta affärsidkarna i byn och vill ju givetvis inte att det ska gå illa för någon av dem. De har det tufft nog ändå i livet då de har förutom sin egen familj att försörja men även oftast både mor- och farföräldrar eller andra släktingar. 
 
Det är ju inte bara i Huay Yang detta händer utan i hela världen inte minst i Sverige men då vi bott där permanent i byn i drygt 8 år känns det lite extra vemodigt då denna by sedan vi köpte vårt hus där 2006 legat mig extra varmt om hjärtat. Det har varit vårt paradis på jorden och vi har haft en fantastiskt liv där i symbios med bybefolkningen som vi aldrig kommer att glömma utan tänker tillbaka på med glädje.
 
Livet är inte rättvist för någon och det finns både glädje och sorg i de flestas liv på ett eller annat sätt men i dessa tider får vi ändå försöka tänka positivt och göra det bästa vi kan för att rida ut Coronan för att deppa ihop eller tänka negativa tankar gynnar ingen utan gör det bara värre.
 
Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att åtminstone inte sprida smittan mellan oss i den mån vi kan undvika det så håll avstånd, tvätta händerna och ta till dig de förhållningsregler som gäller i övrigt. Detta kan alla göra, bara man vill, liten som stor.
 
Stort TACK min älskade Maria för en mysig promenad och häng hos oss på eftermiddagen och till dig min bloggläsare önskar jag en skön söndag! 
 
    

Kommentarer:

1 Elisabet Lundqvist :

Ja, vår planering av att hyra hus i huay yang när jag fyller år blev ju inställt men man får ta det som det kommer och åka när det blir bättre tider och under tiden hålla tummarna att alla i huay yang kämpar på 😊/ Elisabet

Svar: Ja det är rätt tänkt Elisabet och Huay Yang är ju kvar dessbättre och hoppas ni får återkomma dit när det som du skriver blir bättre tider. Grattis i för- eller efterskott 😍😁
Annika i Stockholm Sverige

2 Jonna:

Vilka mysiga semeserbilder!

Svar: Tack så mycket Jonna😄
Annika i Stockholm Sverige

Kommentera här: