2021-03-24 Vahid - Från sängliggande paket till en fullt frisk fin vältränad positiv kille...

Vahid Kulbay, 30 år, träffade jag på SATS i Kista Galleria då han jobbar i receptionen och i gymmet och han är utbildat PT (personlig tränare) samt ska på fredag börja en 3 dagars utbildning på SATS till gruppinstruktör i Prformance strenht https://www.sats.se/traning/grupptraning/prformance-strength/
 
Vahid är också fotomodell sedan 2010 hos Pholk modellagentur i Norge.
Vahid är född i Sverige och hans föräldrar kommer ursprungligen från Turkiet. 
Hans pappa Hasan har varit ägare till restaurangen A La Carte i Tensta men sålde den 2019 och hans mamma jobbar på Arlanda som lokalvårdare. 
 
Vad är det för särskilt med Vahid då? Jo, han är en riktig kämpe!
 
Den 16 november 2012 (22 år) drabbades han i sömnen av en hjärnblödning i vänster hjärnhalva från fullt frisk vältränad ung kille som vare sig rökt, druckit alkohol eller tagit droger samt ätit bra vällagad mat.
 
Han vaknade på natten den 16 november med en fruktansvärd huvudvärk och skrek rakt ut och väckte därmed övriga familjen, kräktes och svimmade sedan. Föräldrarna ringde 112 och ambulansen förde honom med ilfart till IVA på Karolinska sjukhuset. De konstaterade snabbt han han drabbats av en hjärnblödning på vänster sida och opererades direkt. Blödningen i vänster hjärnhalva påverkar hela höger sidan från topp till tå, framför allt balanssinnet.
 
Vahid låg i koma på NIVA, (neurologintensiven) med respirator i 15 dagar. Han har genomgått 6 operationer i hjärnan och vid den andra operationen satte de in en shunt i hjärnan med en slang som leder ner till magen för att avlasta vätsketryck i hjärnan varav vätskan leds genom slangen ner i magen. Denna shunt och slang får han ha livet ut men det har han inget obehag eller ens känning av.   
 
Under sjukhusvistelsen på neurologen i 5 månader inleddes rehabilitering samt minnesträning i olika steg som började med memory för barn då han förlorat närminnet nästan helt och behövde därmed träna upp det igen vartefter. I övrigt hade inga andra sinnen som syn, hörsel, lukt och smak påverkats förutom balansen. 
 
Han hade ingen balans alls och hade tappat alla muskler i benen samt förlorat 15 kg i vikt. Det gällde nu att återfå balans fullt ut samt styrka i benen för att kunna gå igen.
 
Det började med rullstol, sedan rullator och sist kryckor och år 2019 endast lätt balanshjälp av familjen eller vänner samt en stor vilja och positiv attityd hos honom själv att vilja återgå till ett för honom normalt liv med fysiskt träning, arbete etc. 
 
Hela rehabprocessen har tagit 8 år och på grund av idog träning och starkt vilja samt positivt tänkande är han på livets bana igen.
 
De fina minnen han har av sin sjukhustid är alla trevliga samtal med sina medpatienter som var i 70 års åldern och de hade mycket att berätta från livet. Själv kände han sig som på nytt född efter att han vaknat upp ur sin koma och när livet sakta men säkert började återvända.
Vahid var den yngsta patienten på avdelningen förutom en jämnårig kille som hade en hjärntumör och som tyvärr avled på grund av den. Vahid var med honom i hans sista stund.
 
Eftersom Vahid var så ung trodde en del patienter på hans avdelning att han jobbade där då de inte  kunde föreställa sig att en så ung människa kunde få en allvarlig Stroke.
 
Vahid är nu helt återställd och frisk, har inga men överhuvudtaget från sin Stroke och sedan 2020 jobbar han på SATS och 2020 blev han klar med sin PT utbildning samt började återigen med sina uppdrag som fotomodell hos Pholk 2020. 
 
Hans mål i livet är att coacha seniorer, när det  gäller fysisk träning, och när de tvekar om de kan utföra en specifik övning eller inte brukar han säga "kan jag så kan du" och så visar han bilderna när han låg i koma på NIVA. De häpnar och kan inte tro att det är samma person som nu står där frisk och stark och ska coacha dem genom träningspasset.
 
Något att fundera på, ta vara på livets alla sekunder för du vet inte vad som väntar dig och det bästa för knopp och kropp är att fysträna efter egen förmåga. Det ger en stor tillfredställelse och gör så att motgångar är lättare att hantera samt att välja att tänka positivt. Då klarar man det mesta om/när det händer något olyckligt i livet eller i vart fall är oddsen att klara sig bättre större än om man är svag och bräcklig eller har ett negativt synsätt.
 
När Vahid fick sin hjärnblödning 2012 sa läkarna, enligt Vahid, att det var mycket tack vara hans fina form som gjorde att han ens överlevde och det hade de säkert rätt i. 
 
Stort TACK till Vahid för att du ville berätta allt detta för mig och att jag fick skriva om din berättelse i min blogg. Det väcker många känslor och tankar. Livet är kort, även om man kanske inte tror det, därmed är det extra viktigt att vara nöjd och tacksam för det vi har samt vara kärleksfulla mot oss själva samt våra nära och kära. Inte minst visa ödmjukhet, respekt och vänlighet mot våra medmänniskor. 
 
Vahid vill gärna att jag informerar om hans Instagramkonto: thecoachvahid
 
Han har även givit mig tillåtelse att visa de bilder som togs på NIVA i november 2012 inklusive text. samt nytagna bilder.
 
 
Vahid frisk och fin (okänd fotograf)
 
Wow, vilken snygging!
 
Vahid på SATS idag 2021-03-24 (mitt foto)
 
Ärr efter respiratorn och enligt Vahid imponeras tjejerna av ärret ( säkert även när de får höra av vad han varit med om och nu är i full vigör)  
 
Jag fick känna på hans huvud och där kan man tydligt känna shunten och slangen ner mot nacken men den syns inte...
 
Han har inga känningar av shunten eller slangen och kan leva på precis som vanligt... 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Elisabet:

TACK för berättelsen om Vahid.
Vad bra de skrev dagbok på avdelningen.
Säg TACK till Vahid från mig för att vi fått ta del av hans historia.
Kramar från Titti i vårhärliga Norrland.

Svar: Tack så mycket själv Titti för din kommentar och när jag träffar Vahid ska jag framföra dina hälsningar. Kram❤
Annika i Stockholm Sverige

Kommentera här: