2022-03-20 Dagens långa långis på 25,42 km, Blåsippor, nyfödd Highlandcattlekalv, Översjön mm...

"Blåsippan ute i backarna står, niger och säger att nu är det vår"...
 
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A5sippa
 
Vackra Blåsippor
 
Inga Tussilago har jag ännu inte skådat men däremot Blåsippor och Krokus...
 
Gul vacker Krokus
 
Dagens söndagslångis blev riktigt lång, 25,42 km och dagens mål var att runda Översjön via Väsby Gård och sedan vidare mot Säbysjön och hemåt via Hägerstalund och Hästa Gård. Solen värmde så gott och det var ca +12C och mina nya Hanwagskor med Goretex fick nu visa vad de gick för. De klarade skodonprovet galant och gav inget skav eller andra ömma fötter eller tår.
 
Första rejäla långisen med nya Hanwag/Goretexskorna och det fixade de galant utan en gnutta problem med mina fötter.
 
Efter vårt permanenta boende i Thailand i nästan 9 år har mina fötter antagit en annan form på grund av mycket barfota, sandaler eller flipflops och blivit bredare. Jag har gått upp minst en halv storlek, beroende på typen av skor och då jag går mycket i naturen kräver mina fötter riktigt bra skor helt enkelt som är både bekväma, hållbara och tål vatten.
 
När jag provade lämpliga låga fritidsskor på Naturkompaniet i vintras är det svårt att känna om de kommer vara lika bra när fötterna blir varma och sväller något. Personalen på Naturkompaniet hade ett bra tips. Han plockade ut innersulan på de skor jag ville ha och så fick jag ställa mig på sulan. Sulan passade mina fötter perfekt. Han föreslog därför att ta en halv storlek större på skorna för då skulle det finnas mån om/när fötterna sväller. Bästa tipset hittills och det funkar dessutom utan att skorna känns för stora i början då tårna har gott om utrymme och skulle det kännas så är det bara att snöra lite hårdare i början på promenaden.
 
I markerna just nu är det både torrt och blött, geggigt samt isigt så därmed är jag glad att ha Goretex som håller fötterna torra när jag måste gå där det är blött.
 
Hansta Naturreservat
Väsby Sjöäng
 
Första målet var Väsby Sjöäng och Väsby Gård för att titta på fåglarna, Kanadagås och Grågås som just nu börjar häcka där. Även Tranor såg jag till på håll.
 
En Grågås tog till flykten
....och så även en Kanadagås
En Grågås på hal is
Väsby Sjöäng
 
Jag gick vidare till Väsby Gård och fick nöjet att se en nyfödd Highland Cattlekalv med sin stora stolta mamma och ett par kossor till.
 
Kalven sover sött
Men så söt!
Vaknar till lite
...och ser ut att inte gilla lukten av dynga som han somnat bredvid...
Den här kon ser ut att vara dräktig 
Maffiga kor
Hur kan de ens se med detta hårsvall för ögonen?
Här samsas Highland Cattle med en annan art av kor som ser ut som Fjällkor
På väg mot Fäboda i blandat underlag med is eller barmark
Fäboda Gård
Mot Översjön
Här vek jag av från den bredare skogsvägen och in i skogen för att nå norra delen av Översjön och sedan gå söderut via sjön
Norra delen av Översjön
Fin skogsstig och här har vi trampat många gånger genom åren innan vi flyttade till Thailand 2011.
Molnsätra Gård
En frusen Optimistjolle som inte vekar var i topptrim
På väg mot Säby Gård
En frusen bäck...
Snart hemma igen...
Nja, inte riktigt än det är ca 8-9 km kvar...Vårt vackra Kista Torn sticker upp i skogsranden bakom Säbysjön
En skärmflygare vid Hägerstalund som kanske får sig ett stick i baken av trädgrenarna...
...och en till...
Det ser ut som om han går i luften...
Skön fåtölj att sitta och flyga i...
Järvafältet och Granholmstoppen där den mesta snön smällt bort i värmen
Dagens sköna långa tripp 
 
Stort TACK för att jag bor och lever i detta fantastiska land med rätt att röra sig respektfullt fritt i naturen på grund av Allemansrätten och att det känns tryggt att gå i vår vackra natur. Så även i övrigt eftersom vi lever i en demokrati och kan även yttra oss fritt gentemot myndigheter och politiker, inom lagens gränser, utan att riskera att skjutas eller fängslas om vi mopsar upp oss när vi tycker något är fel.
 
Detta ska vi vara glada för så länge det varar och verkligen uppskatta fullt ut och det är lätt att ta för givet att det bara ska vara så. Denna totala frihet saknade jag under de nästan 9 år som vi bodde i Thailand för där finns ingen Allemansrätt och eftersom vi var faranger (utlänningar) var det bara att tacka och ta emot och finna sig i det mesta även om man hade en annan åsikt. Du kan bo och leva i Thailand i hela ditt liv men betraktas ändå som en farang utan egen talan. För vår del spelade det ingen större roll då vi visste om att var så och valde att leva det goda livet där i symbios med thailändarna och deras lagar och regler så mycket vi kunde utan att sticka ut för mycket och vill man leva i harmoni är det mest lönsamt att göra så om man ska accepteras och själv trivas där.
 
Nu är vi hemma för gott i Stockholm igen sedan den 16 februari 2020 och har aldrig ångrat vår flytt hem igen utan faktiskt tvärtom. Vi fick nästan 9 fantastiska år i Huay Yang med omnejd samt hela Thailand och så även i andra länder och de fina minnena bevarar vi i vår goda minnesbank och vårdar ömt. 
 
Stort TACK för att jag har möjlighet att välja hur mitt och vårt liv med Fina Familjen ska vara och till dig min bloggläsare önskar jag en skön söndag och var rädd om dig och de dina!
 

Kommentera här: