2007-06-07 Bussresa till Bangkok samt flyg hem till Sverige

Vaknade vid 06.30 och och tänkte att nu ska jag inte ligga i den här sängen förrän den 26 augusti igen men då är hela familjen med och det ska bli jätteroligt! Kompisen Susanne åker ner dagen innan med sin pappa (som ska fira sin 80 årsdag i byn) och farbror. Susanne har ett eget hus tillsammans med sin man i ett annat område som heter Orchid 4 och som ligger ca 2 km från vårt område. Hela gänget kommer att hitta på  roliga och trevliga saker att göra tillsammans under tre veckor vi ska vara i Thailand. Vi  kommer bla att åka ner till Phuket och hälsa på mina kompisar Christer och Staffan som har ett hus i  Rawai.

Trots att jag snart är tillbaka igen i huset känns det lite vemodigt att det är sista dagen för denna gång. Kl. 08.00 kom Bao och lämnade bussbiljetten till Bangkok, 250 baht (ca 50 skr) och vi kom överens om att hon hämtar mig med bil kl. 16.30 och skjutsar upp mig till busshållplatsen på andra sidan motorvägen. 
 
Lägger all smutstvätt i en särskild tvättpåse som Nead kommer att ta till tvätteriet och när vi kommer tillbaks ligger den ren och fin och struken i fina högar i garderoben. Lyxigt värre och det kostar en struntsumma baht.
 
Min packning är minimal då vi har det vi behöver kvar i huset och släpar inte på något fram och tillbaka. Dagen flyter på inhandling av friterade bananer som jag bjöd den duktiga personalen på i vårt område,  i ordningställande av huset , cyklar, MC mm samt lite simning i poolen. Kl. 16.30 kom Bao och hämtade mig och bussen kom ca 17.05.
 
Hej då Ban Huay Yang!

image57

På resan delades dryck ut samt en våtservett i frotté för uppfräschning och efter halva vägen stannade bussen vid ett matställe för toabesök och möjlighet att äta eller handla med sig något att äta på bussen.

image58

image59

Efter ca 20 minuter var vi på väg igen. Bussen drog på ordentligt och vi nådde slutmålet, södra bussstationen i Bangkok 21.55, 5 minuter före utsatt tid. Utan för utgången till bussen stod en taxichaufför och frågade vart jag skulle och erbjöd en taxiresa  för 700 baht till flygplatsen. 
 
Då det var ett överpris fick jag ner priset till 520 baht vilket är mer normalt och det bar iväg i en hissnande fart genom Bangkoks gator, täta trafik och sista biten på motorvägen. Jag fick betala vägtullavgiften om 35 bath och en tur som kan ta upptill en timma tog 25 minuter! Jag var på flygplatsen 22.25 och planet skulle inte lyfta förrän 01.10 så det va bara att släntra runt bland alla taxfreebutiker och fördriva tiden på bästa sätt.
 
Planet taxade ut på utsatt tid och efter maten sov jag i ca 4 timmar samt efter en lugn och skön resa landade vi på Arlanda kl. 06.50 enligt tidtabell. Familjen stod och väntade och det var ett kärt återseende samt att vädret bjöd på sol och värme om 25 grader. Marias schäferhund Casper var i bilen och viftade glatt på svansen som hälsning. Heja Sverige jag är hemma igen!   

Vid hemkomsten lämnade Maria Casper till mig för hundpassning under dagen, då hon inte kunde ta med honom till jobbet idag, och hemma stod vår schäfertik Juni och väntade och blev alldeles tokig av glädje att få träffa mig igen. Efter att ha packat upp min lilla packning och gått igenom lite post tog jag ut de båda vovvarna på en promenad och plötsligt är jag inne i mina hemvanda rutiner igen men jobbet får vänta till måndag.

När maken Rudolf kom hem från jobbet fixade vi lite god mat och åt på balkongen och när klockan var 22.30, efter att ha nickat till i TV-fåtöljen ett par gånger, gav jag upp och gick och lade mig. Kände mig helt hjärndöd och det var så befriande att krypa ner i min sköna säng och somna.   

2007-06-06 Softardag och färsk ananas

Nedräkningen för hemresan på fredag natt kl. 01.10 har gjort sig mycket påmind idag. Jag tar bussen imorgon eftermiddag kl. 16.45 till Bangkok och stiger av stationen innan slutstation vid Södra busstationen kl. 22.00. Därifrån blir det taxi till Suvarnabhumi Airport.

För att suga ut de sista dropparna av en lugn och skön semester har jag bara legat och läst i solstolen på tomten i princip hela dagen med diverse avbrott för dopp i poolen och några telefonsamtal med familjen.

Ned, som även arbetar med trädgårdsarbete på området, visade mig en ananas som höll på att trilla av sin planta på grannens tomt. Det är Thailandfastigheters hus och tomt så för att ananasen inte skulle gå till spillo lovade jag att ta hand om den, dvs. äta upp den. Tack snälla Thailandfastigheter ananasen var otroligt saftig, söt och god!

Ikväll tänker jag släntra ut med en Changöl till bubbelpoolen och lyssna på musik under stjärnhimlen. För mig är det ett otroligt skönt avslut sista kvällen i huset för den här gången. 

image55

2007-06-05 Morgonpyssel, Bullen och Mahngkoot

Vaknade strax efter 07 och började med lite övningar i poolen innan frukost. Min aptit är lite nedsatt i värmen så jag väntade med frukosten började istället se över huvudingångens skjutdörrar och myggnät som börjat kärva lite. Torkade rent och smörjde med silikonspray så nu glider de så fint igen. I det här klimatet måste allting hållas efter för att det ska fungera tillfredsställande och jag går ju igenom dörrarna, skjuter myggnätet åt sidan hur många gånger som helst per dag samt sand och damm lägger sig i spåren. När Ned städar tar hon en pensel och gör rent samtliga spår i dörrar och fönster i hela huset och det behövs onekligen.

 

Fortsatte pysslet med att lägga in skyddsplast (på rulle från IKEA) i de lådor och skåp som utsätts för mest slitage och efter det var klockan 10.30 och då smakade det riktigt bra med frukost.

 

Efter frukosten cyklade jag till affären och kompletterademed lite matvaror samt tankade på min mobiltelefon med kontantkort för min thaitelefon. Gör man inte det innan tiden löper ut mister man sitt thailändska telefonnummer. Nu är det kirrat så nu räcker det tom den 7 september 2007 och vi återkommer ju hit den 26 augusti så det är lugnt.

 

Efter att ha varit hemma en vända cyklade jag till Marita för att ta kort på Bullen, på order av min dotter Maria. Korre hade burluckan öppen men han nöjde sig med att vara kvar i buren eller så var det nog snarare så att han inte förstått att burluckan var öppen. Maritas tanke är att om han kan gå ut själv kanske han också går in själv men det kanske bara låter bra i teorin. Det är svårt att veta hur en ekorre tänker i sådana lägen.

image48

Korres hem men Korre syns inte för han har gått och lagt sig på "övervåningen" i den gröna burken.


image46

Hej jag heter Bullen och är världens snällaste hund!

image47 

Bullens mycket speciella softarstil!

Marita bjöd på te och jättegoda hemkokta räkor och sedan visade hon mig en frukt som jag aldrig sett förut. Den heter Mahngkoot (Mangosteen) och växer på träd som bär sin första frukt först efter 17 år.

 

Jag fick provsmaka så Marita skar frukten på mitten och inuti det röda fruktköttet ligger ett antal vita klyftor som man plockar ur och äter, en del klyftor har stora kärnor andra inte. Det var mycket gott och saftigt och smaken påminner mig lite om smultron.

image52


Mahngkoot (Mangosteen) på fat uppifrån sett

image53

Mahnkoot (Mangosteen) på fat sedd från sidan

image51 


Mahngkoot. De vita ätbara klyftorna. Det röda fruktköttet kanske man också kan äta men smakar mycket beskt enligt Marita så det får vara för min del.

Nu ska jag gå ut till poolen och ta ett dopp sedan ska jag helt sonika inte göra något mer nyttigt idag utan bara lägga mig i solstolen och läsa tills Marita kommer vid 18 tiden för då ska vi, efter en vinslurk, åka till Kobb Sea Food och äta.

 

Hej och tack för mig idag!