2011-10-31 Äggletning, liten MC tur samt rask strandpromenad

I morse kl. 07.15 flög Maria till Cypern för att jobba och ska vara där i 6 månader. Hon kommer att få det varmt och skönt i vinter. Trevlig resa vår kära dotter!

Då det var dags att fylla på bl.a äggförrådet, då vi äter omelett varje morgon, skulle jag cykla upp till närmaste affär då Rulle berättade att äggen var slut på POP shop. Jag stannade till och pratade lite med Ned, då hon alltid är lite nyfiken på vart jag ska, och hon berättade att på grund av problem i Bangkok börjar det bli brist på ägg och det påverkar även byn. Nu har de höjt priset på äggen till 5 baht styck i våra affärer i stället för normala 3 baht/styck. De låter ju inte så dyrt för oss men kan var nog så kännbart för en thailändare här i byn. Ned tyckte det var jättedyrt. Nåväl vi behövde som sagt var ägg, oavsett priset, så jag cyklade till vår affär på Lotusvägen.

Tyvärr kom jag för sent för ett par svenskar som bor i närheten av affären var strax före mig i affären tog snabbt de två stora plattor á 30 ägg som var kvar mitt framför näsan så jag blev utan. Jag blev erbjuden att få två ägg av dem men tackade nej då det inte skulle räcka särskilt långt då vi äter fyra ägg om dagen. Det kändes lite snöpligt, även fast vi inte svälter ihjäl direkt utan äggen. Jisses tänkte jag, är det krig om äggen som gäller nu och att det kommer att köpas upp lager av ägg som säljs i lönndom för tredubbla priset, ha, ha...

Med lång näsa var det bara att cykla vidare och leta efter ägg. I affären på hörnan mellan Jacksvägen och Mellanvägen hade de en och en halv platta med ägg men då det var en bristvara sålde de bara 5 ägg åt mig á 5 baht. Vi måste dela sa försäljaren så alla kan köpa. Mmm det var ju en ädel tanke tänkte jag och cyklade vidare med mina 5 ägg i en påse.

På POP shop var de slut men de skulle få in ägg på onsdag igen så värre än så var det alltså inte. Hon rådde mig att handla ägg på marknaden då de öppnade kl. 14.30 men att de säkert skulle var slut redan kl. 15.00. På SeaShop hade de flera plattor ägg så jag köpte 15 ägg för att inte tömma derras lager också i fall någon annan stackare har slut på ägg. Vi klarar oss gått och väl på 20 ägg på fem dagar och då får vi hoppas att vi kan köpa fler. Att börja bunkra som en galning i detta läge känns lite konstigt då byn är full med värpande hönor och självklart kommer vi att få tag på ägg. Om inte får vi väl var utan, det finns annat att äta, så vi kan inte påstå att äggbristen innebär katastrofläge.

Vi tog en liten MC tur i området och när vi passerade den lilla fiskerestaurangen vid deltat efter Surin beach ropade en svenskt par på oss. De gjorde reklam för ett Fullmåneparty som ska äga rum den 9 november på den lilla restaurangen. Det brukar vara jättetrevligt sa de. Partyt kommer i samband med firandet av Loy Krathong den 10 november men då kommer bara restaurangerna att ordna fest.

Vi är inte så mycket för denna typ av party fast Rulle gillar ju Fullmoonparty på Koh Pangan så han får väl nöja sig med detta lilla party i stället, ha, ha. Vi kommer att bli hämtade med bil vid området kl. 18.00 och blir sedan hemskjutsade när vi själva önskar. 450 baht per person kostar kalaset och det är ju förhållandevis dyrt men ibland får man väl kosta på sig om det gagnar den lilla restaurangen och de som kör. Vi betalade till resturangägaren Maj som var mycket glad och trevlig. 

Vid 16 tiden på eftermiddagen åkte vi ner till stranden och tog en rask promenad. Det gick höga vågor som svepte långt upp på stranden att det inte var mer än några meter att gå på. Det var dock skönt att gå barfota i vattenbrynet och låta fötterna sköljas av det ljumma havsvattnet. Vi gick en bit bortom slutet på naturreservatet och när vi vände tillbaka hade havet lugnat ner sig och sjunkit undan så stranden låg där så jämn och fin.
Skönt för fötter...


Skogen i Hansta i Stockholm en vårdag? Nej en strandäng med fina rosa och vita små blommor bland barrträd vid strandkanten i Huay Yang...


Udden norrut efter naturreservatet


Söderut

Efter den sköna promenaden åkte vi direkt till Mr Klea för att äta kvällsmat.

Ytterligare en dag har passerat förbi i vårt paradis och vi skänker en tanke till våra kära döttrar Maria som landat i Larnaca kl.15.30 och till Linda som är kvar i Sverige och Stockholm i 11+ grader.

2011-10-30 En lektion i golf på Rangen med läraren Janne

Gjorde ett tufft träningspass på morgonen då jag kände mig tvungen att ta igen lite eftersom jag låg på latsidan i går. Låg sedan vid poolen och softade med en bok. Jätteskönt! 

Efter lunch erbjöd sig Janne att ge mig en gratislektion i golf på Rangen och då jag aldrig spelat golf är det alltid kul att testa något nytt. Janne var mycket pedagogisk och berättade hur man ska hålla golfklubban, hur man ska stå och hur man ska hålla armarna samt hela tiden ha full fokus på bollen. Fick testa en järnsjua först och sedan en bredare variant.Jag lyckades faktiskt träffa bollen de flesta gångerna och slå iväg den mer eller mindre långt (eller kort) och rekordet var 75 meter, men det var nog mest bara tur. Två lådor golfbollar ligger nu lite här och där på Rangen och när jag övat på detta moment ordentligt så jag får in rätt snitts gäller det att försöka styra bollen också så den går dit jag tänkt. Kul var det i vart fall att testa och det lär bli fler gånger.

Tack snälla Janne för en mycket bra lektion!


Nu finns det stolar och bord där man kan sitta och ta en fika t.ex.


Här kan man köpa kaffe eller andra drycker och lite tilltugg

Bouganvillan vid altanen, en av dem som jag knipsar på nästan dagligen visar sin blomsterprakt. Tänk vad lite daglig omsorg, kärlek och koskit etc. kan göra underverk och detta arbete är verkligen värt mödan. Detta är ingen uppgift som vi kan kräva av vår markpersonal om man inte beställer och kostar på en egen förstås som bara sköter ens egen trädgård och lägger ner extra tid på den.

Markpersonalen på vårt område sköter bara ett normalt underhåll enligt kontrakt och det gör de med bravur tycker vi. Nu har jag ju all tid i världen att lägga ner både tid och energi och det som är mest kul är att vi är här och kan följa resultatet. Vill jag ha hjälp med något ställer alltid personalen upp.


En av våra bouganvillor som blommar så vackert!

Kvällsmaten avnjöts på Kaew och efter en stund kom Marita och Peter och gjorde oss sällskap.

Tack för en trevlig kväll!

2011-10-29 Strålande dag i Huay Yang men res inte till Bangkok och så åkte rottingfåtöljerna iväg till renovering

Solen har stekt nästan hela dagen och det har varit mycket varmt men skönt förstås. I morse kom Odd (redan, det skulle ta minst en vecka) och återlämnade våra rottingsoffor samt båda borden och nu är de så fina med sin blanka lack samt lite mörkare färg än innan. En mörkare nyans är bara en fördel tycker vi. Han tog med sig våra fåtöljer för samma behandling och de ska vara klara om fem dagar. 


De båda fåtöljerna ska få samma behandling som de nylackade sofforna och bordet i bakgrunden.


Bye, bye fåtöljerna....

Visst kan man säkert fixa det här med lackningen av möbler själv men det kan var nog så mäckigt att hitta en bra plats att vara på och framför allt lacka jämnt och snyggt utan att fånga diverse kryp eller annat småskräp som virvlar runt och fastnar i lacken. Det är ju suveränt att lämna bort detta arbete och låta en som är duktig göra jobbet samt vara generös med att erbjuda duktiga hantverkare tillfälle att arbeta och tjäna pengar.

Det här jobbet med rottingmöblerna kommer att kosta oss ca 3 000 baht så det är inte ens värt att lägga ner en massa arbete för att eventuellt spara pengar för att utföra jobbet själv. Thailändarna behöver dessa, i sammanhanget, "småpengar" mer än vi, så resonerar i vart fall vi.


Nylackad fräsch rottinggrupp på plats igen... 

I samband med vår resa med hoj till Hua Hin i spöregn på motorvägen upptäckte vi att både baksida på hojen samt min rygg blev alldeles smutsig då det stänker upp smuts från vägen från bakhjulet. Tur att jag hade regnskydd annars hade det inte varit så kul att gå omkring med en smutsig topp som är röd och ren på framsidan och gråsmutsig och fläckig på baksidan. Där går gränsen för min fåfänga.

För ett eliminera risken med stänk från bakhjulet har Rulle satt på en gummilapp nedanför registreringsskylten samt en liten röd reflex. Duktigt av Rulle som gjort likadant på sin hoj. Nu får vi se vid nästa hojåkning i regn om det gör någon skillnad.


UppfinnarRulle i farten...


Praktisk gummiflärp för att stoppa smutsstänk från bakhjulet så mycket det bara går---

Vi märker av följderna av översvämningen i Bangkok på så sätt att en del hyllor på tex Tesco Lotus gapar tomma då det inte fylls på med varor som normalt beställs och fraktas från Bangkok. På oss här i byn går det ingen nöd på något sätt, än så länge: Vi har tillgång till att köpa dricksvatten och andra varor som vi behöver men det märks även här att en del varor tar slut eller bunkras upp för säkerhets skull. 

Om du vill ha koll på läget i Bangkok kan du klicka på nedan länk. UD varnar för att åka till Bangkok på grund av det aktuella läget. Det finns andra ställen som är säkrare att åka till i Thailand. 

http://svt.se/2.22584/1.2582978/svt_s_reseexpert_kontakta_forsakringsbolagen

För vår del i byn har vi inte gjort något särskilt annat än att jag hållit på och donat lite med trädgården samt målat över lite sprickor samt på andra ställen utanpå huset där det behövdes en liten uppfräschning. Rulle har varit på gymmet samt tagit en lätt cykelträningsrunda. Min lilla träning för dagen har bestått av några vändor i poolen samt lite armhävningar för mina triceps. Inte mycket att skryta med men ett bra måtto är "den bästa träningen är den som blir av" om aldrig så lite. Lite klättring upp och ner för stegen samt målningsarbetet är ju också bra för kroppen, hä, hä. Nä, jag ska villigt erkänna att jag har haft mest lust att ta det lite soft idag.

Kvällsmaten avnjöts på den relativt nyöppna restaurangen Sao's Kitchen. En liten trevlig restaurang precis vid bron över från Dolphinstranden till Van Raviområdet. Maten var helt ok och ägarinnans lilla sexåriga dotter plockade jasminblommor och trädde upp på en tandpetare och delade ut till varje matgäst. Hon delade även ut en broschyr om bl.a massage och lekte med oss och försökte prata engelska. Med sitt oblyga sätt och påhittighet kommer hon att bli en framgångsrik kvinna med åldern...ha, ha.