2010-05-30 Cykeltur till Hansta i solens sken 14-22+ och firande av min (Mors-dag)

Denna dag bjöd på sol och hyfsad värme. Efter frukost cyklade jag och Rulle till Hansta och började en kortare skogspromenad vid Branten (den gamla torparplatsen).


Brantens torparplats. Nedanför äppelträdet ser man en del av den gamla grunden till huset.

En vacker och fridfull plats och varma sommardagar brukar det finnas gott om snok och huggorm här.


Under äppelträdet växer det Förgätmigej bland smultronblommorna.

 
Förgätmigej, små söta blommor


Runt torpet och omnejd finns en hel del kollosalt stora ekar. Den skumme svartklädde mannen som skymtar i buskaget bredvid eken är Rulle som kikar in i ett jättestort hål i stammen där det brunnit på grund av blixtnedslag eller skadegörelse. 


Gullviva


En söt Humla som suger nektar ur en maskros


Vid sidan av en spång som leder över ett kärr växer det Kabeleka.


Kabeleka

På grund av veckans regnväder har myggen vaknat till liv och det kryllade av mygg som gick till angrepp så fort vi stannade till. Efter en kortare sväng in i skogen gick vi tillbaka till torparplatsen, där vi ställt cyklarna, och fortsatte sedan cykelturen utefter Säbysjöns östra sida, förbi Bögs Gård, och till Häggvik köpcenter för ett par ärenden och sedan hem igen.

Kl 14.00 kom Maria och Linda för att fira mig på Mors-dag och Linda hade bakat en god mjuk kaka som hon hade med sig. Så det blev fika med bl.a. prinsesstårta och Lindas goda kaka som avnjöts på balkongen. 

Tack Rulle och våra kära döttrar för en trevlig eftermiddag!

Efter kvällsmålet kollade vi filmen Driving Miss Daisy en mycket trevig film, perfekt en skön söndag kväll.

DVD Film: Driving Miss Daisy
Regi:
Manus:
Skådespelare:
Den gamla änkan Miss Daisy (Jessica Tandy) lever ett lugnt och stillsamt liv. Hon emotsätter sig alla förändringar och definitivt hennes sons idé om att anställa en chaufför som skall köra runt henne i den gamla antika skatten som står gömd på gården. En splitter ny Packard som stått orörd sedan hon kraschade den mot grannens port. Hennes son Boolie (Dan Akroyd) ser till att Miss Daisy anställer en chaufför. Den livserfarne chauffören, Hoke Colburn (Morgan Freeman) vinner sakta men säkert hennes förtroende och efterhand utvecklar de en speciell vänskap. Inte mindre än fyra Oscar knep denna mycket charmiga historia, bl a för Bästa film och Bästa kvinnliga huvudroll. Tandy var 80 år när filmen gjordes.

2010-05-29 Promenad i Hansta mellan skurarna

Sov länge trots hyfsat tidigt i säng igår och ägnade hela förmiddagen till viktigt dataarbete och utanför fönstret kom det spridda skurar. Efter eftermiddagsfikat tittade solen fram tillfälligt och jag tog cykeln till Hansta för att få lite frisk luft. Regnet i veckan har verkligen satt fart på växtligheten.

I början på promenaden är det ängar innan skogen börjar och stigen kantades med bl.a. midsommarblomster.

 


Midsommarblomster är fina tycker jag


Någon som vet vad den här växten heter?


Grönt och vackert

Vitsipporna har försvunnit och liljekonvaljerna har tagit över. De har dock inte helt slagit ut inne i skogen, där solen har svårt att komma åt, men jag hittade en och annan. 


En liten söt skalbagge korsade stigenEfter skogspromenaden, både på och utanför stigarna, kom jag fram till den vackra plats som heter Branten, ett gammlat torpställe som var bebott ända in i mitten på 1800-talet och där endast delar av grunden kvar men det finns fortfarande fruktträd och resterna av en syrénberså. Äppelträden och syrénerna blommade och det luktade fantastisk gott.


Äppelblom
Syrén på väg i full blom
Smultronblomma
Torpplatsen


Fler midsommarblomster efter vägen


Akalla i bakgrunden så nära det vackra vidsträckta naturreservatet

I kväll blir det i vart fall filmtime,
American Gigolo, en actionfilm från 1980 med min favorit Richard Gere.
DVD Film: American Gigolo

Skådespelare:
Julian Kay är på jakt efter någon att tillfredsställa. Han pratar fem-sex språk, är pojkaktig och sensuell och passar lika väl in i rollen som chaufför åt en rik, medelålders dam som i rollen som översättare/sällskap åt en ensam direktörshustru. Han är den amerikanske gigolon. Men Julians livsstil med kärlek till salu blir dödlig när en av hans klienter mördas och han själv blir mordmisstänkt.

2010-05-28 Trött fredag

Knallade på stan efter jobbet några timmar och utförde lite ärenden. Arbetsveckan har varit bra men mycket att göra så det känns välbehövligt med ett par dagars vila. Efter kvällsmaten som avnjöts på balkongen orkade vi helt enkelt med någon film som brukligt utan det blev hyfsat tidigt i säng med en bok i stället. Ett tillfälligt trendbrott med andra ord men det är ju skönt att man kan vara lite flexibel ibland.

Jag tror att den skiftande väderleken ställer till det lite i kroppen. Känner mig nog lite besviken också att det dröjer så länge innan det kommer lite stadigvarande värme. Herregud vi är ju snart inne i juni!

Idag flyger Lotta och Bosse till Thailand, lyckostarna.

Skänker en tanke till ljuvligt varma dagar och nätter i vår by Huay Yang i Thailand.